fbpx
Aditia osoasa in cazul implantului dentar

Aditia osoasa in cazul implantului dentar

Lipsa unuia sau a mai multor dinti este o problema grava nu numai estetica, ci si functionala. Implantologia dentara moderna permite restaurarea dintilor prin inserarea implanturilor dentare atata timp cat exista o cantitate suficienta de os care sa sustina implanturile.

Ce cauzeaza resorbtia osului?

Osul alveolar are sarcina de a sustine si mentine dintii in loc si este intarit cand este folosit pentru masticatie. Lipsa indelungata a unui dinte din osul maxilarului sau al mandibulei sau purtarea pentru multa vreme a protezelor dentare detasabile fac ca osul alveolar sa se resoarba (atrofieze), adica sa isi reduca treptat dimensiunea. Astfel, va ramane un os de calitate slaba sau o cantitate insuficienta pentru a sustine un implant dentar. Mai mult, dintii alaturati celui lipsa incep sa migreze.

Aditia si augmentarea osoasa

Implanturile dentare sunt radacini artificiale de forma unor suruburi din titan introduse in locul celor naturale pierdute anterior. Introduse in os, acestea fuzioneaza cu osul prin osteointegrare.
Pentru osteointegrarea cu succes a unui implant este necesara o cantitate suficienta de os si o buna calitate a acestuia. De aceea, uneori, se recurge la grefe osoase dentare, ce permit reconstituirea materialului osos lipsa si recrearea unui suport solid pentru noii dinti artificiali.

Ce este aditia osoasa?

Aditia osoasa sau augmentarea osoasa este o tehnica chirurgicala avansata care permite restabilirea grosimii osului pierdut prin transplantarea osului pacientului sau prin utilizarea osului sintetic biocompatibil. Prin transplantul de tesut osos sanatos sau grefa osoasa se recreeaza osul si tesuturile de sprijin care lipsesc.

Numita si regenerarea osoasa dentara, o grefa osoasa se efectueaza in cazurile in care trebuie introdus un implant dentar insa nu exista suficient os pentru a-l sustine.
Inainte de a verifica fezabilitatea unei terapii cu implant dentar, este esentiala o examinare radiografica precisa a zonei care urmeaza a fi tratata (scanare CT), pentru a fi evaluata densitatea si cantitatea de os prezenta. Daca nu exista suficient tesut osos, se procedeaza la inserarea osului heterolog (artificial) sau autolog (preluat de la pacientul insusi), printr-o interventie chirurgicala dentara numita aditie ososa.

In prezent, cel mai folosit material pentru grefa osoasa este osul sintetic, care are o compozitie foarte asemanatoare cu a osului natural. Noile materiale sintetice stimuleaza celulele sa se transforme in tesut osos. Oasele artificiale si membranele degradabile utilizate pentru aditia de os sunt complet biocompatibile si adera la suprafata osului pacientului.
Alt material de grefare este si osul de origine animala, care este sterilizat si prelucrat in mod corespunzator, astfel incat sa fie complet biocompatibil.
In unele cazuri, se prefera grefa autologa, realizata cu material osos de la pacient, prelevat din mandibula sau maxilar atunci cand este posibil.

Grefa osoasa in cazul implantului dentar

Cum se efectueaza chirurgical grefarea osoasa inaintea inserarii implanturile dentare?

Aditia si augmentarea osoasa

Printr-o procedura specifica, chirurgul implantolog realizeaza o incizie si adauga substitutul osos ales. Exista mai multe tehnici pentru efectuarea aditiei osoase, cea mai frecventa constand in aplicarea unei membrane speciale sub care se introduce materialul de umplere ce va forma noul os.

In cele mai grave situații, o grefa osoasa autologa poate fi utilizata pentru a obține o cantitate suficienta de os in care sa poata fi ancorate unul sau mai multe implanturi.

Grefarea osoasa poate fi efectuata simultan cu inserarea implanturilor dentare (in situatii de usoara deficienta osoasa). Daca se efectueaza inainte, este nevoie de 4-6 luni pana la plasarea implanturilor dentare, pentru ca materialul sa fie integrat corect de corp.

blank
INAINTE de aditia osoasa Lipsa unui un dinte duce la resorbtia osoasa permitand deplasarea dintilor din jur
Aditia si augmentarea osoasa
IN TIMPUL aditiei osoase

 

 

 

 

 

 

 

Aditia si augmentarea osoasa
DUPA aditia osoasa. Particulele se vor vindeca in osul existent pentru a crea o densitate osoasa adecvata pentru un implant dentar

Operatia de aditie osoasa este nedureroasa, deoarece se efectueaza sub anestezie locala. Desi aditia osoasa dentara este considerata o procedura simpla, dupa care recuperarea este minima, unii pacienti pot prezenta postoperator dureri usoare sau umflaturi, dar acest lucru este considerat normal.

Este extrem de important ca in perioada de recuperare pacientii sa mentina o igiena orala adecvata si regulata, sa mearga controale regulate si sa urmeze sfaturile medicului dentist.

Zona posterioara a arcului superior (zona molarilor) este adesea cea in care disponibilitatea osoasa este cea mai deficitara. Motivul se datoreaza prezenței sinusurilor maxilare care sunt zone complet lipsite de os. In cazul in care osul arcului superior este redus si sinusul maxilar deplasat, se poate recurge la ridicarea sinusurilor sau operatia de sinus lift. Aceasta este o operatie care vizeaza cresterea volumului osos pentru a permite operatia ulterioara de inserare a implantului dentar.

Cat costa o aditie de os?

Costurile interventiei de aditie osoasa sunt extrem de variabile si depind de materialele folosite, de examinarile de specialitate necesare, de deficitul osos si de gestionarea tesuturilor moi.
In cadrul clinicii stomatologice Miko Dental beneficiati de experienta vasta a unor medici specialisti implantologi. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru aditie de os.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?