fbpx
Afte bucale: cauze, simptome, tratament

Afte bucale: cauze, simptome, tratament

Ulcerul bucal sau stomatita aftoasa este o boala frecventa caracterizata prin aparitia in gura a unor formatiuni benigne si necontagioase numite afte bucale.

Aftele bucale sunt niste leziuni ale pielii care se formeaza in interiorul gurii pe obraji, pe buze, limba sau gingii. Sunt usor de recunoscut datorita aspectului lor rotunjit sau oval, similar unor bule, avand o culoare albicioasa, cu margine rosie.

Aceste infectii orale, desi au doar cativa milimetri, pot provoca dureri intense si usturimi la nivelul limbii.

Aftele bucale nu trebuie confundate cu ranile cauzate de virusul herpetic oral, care apar in general in afara gurii, in jurul buzelor si obrajilor. In timp ce veziculele herpetice sunt contagioase, aftele bucale nu sunt transmisibile.

Desi majoritatea oamenilor au doar episoade ocazionale, se estimeaza ca aproximativ una din 5 persoane dezvolta in mod regulat afte bucale. In cazul acestora, este posibil sa se detecteze o predispozitie genetica crescuta a aparitiei aftelor recurente.

Simptome

Chiar inainte sa apara, afta bucala se recunoaste printr-o senzatie de arsura sau furnicaturi, senzatie de usturime care este intensificata in momentul vorbirii sau mancatului.

Alte simpote sunt:

  • Mancarime si roseata a mucoasei bucale
  • Inflamarea boltei palatine
  • Durere
  • Respiratie urat mirositoare
  • Cresterea secretiei de saliva
  • Umflarea ganglionilor limfatici in cazul aftelor mari si extinse

Cauzele aparitiei aftelor bucale

Aftele bucale pot aparea la orice varsta, insa sunt mai intalnite in cazul copiilor si tinerilor si femeilor.

Cauzele care duc la aparitia aftelor bucale nu se cunosc cu exactitate insa ele sunt asociate deseori cu alte afectiuni, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn), imunitatea scazuta, alergiile sau deficienta nutritionala.

Cele mai frecvente cauze ale aftelor bucale sunt considerate a fi:

  • Traume fizice, leziuni ale mucoasei gurii aparute, de exemplu, in timpul tratamentului dentar. Leziunile cauzate de o muscatura involuntara a obrazului sau de periajul agresiv al dintilor afecteaza mucoasa bucala si se crede ca acestea pot fi un posibil factor suplimentar care favorizeaza aparitia stomatitei.
  • Modificari hormonale legate de ciclul menstrual: prezenta crescuta a anumitor tipuri de hormoni poate duce aparitia aftelor
  • Infectie virala cu Helicobacter Pylori si reflux gastroesofagian
  • Sistem imunitar slabit
  • Deficitul de vitamine precum B12, fier, acid folic, zinc
  • Stres
  • Consumul de alcool si fumatul
  • Consumul de alimente si bauturi deosebit de acide sau picante. De exemplu, citricele si rosiile pot declansa sau agrava aftele datorita aciditatii lor.
  • Predispozitie genetica
  • Contactul cu obiecte murdare si animale datorita bacteriilor care se transfera in interiorul gurii si pot ataca mucoasa bucala.

Tratament

Diagnosticul in cazul aftelor bucale se face dupa o examinare vizuala simpla a cavitatii bucale.

De obicei, chiar daca nu se urmeaza un tratament medicamentos, durerea pe care o provoaca aftele tinde sa dispara in cateva zile, in timp ce leziunile se vindeca in aproximativ 10-15 zile.

Se pot folosi unele produse antiseptice, cum ar fi propolisul, care ajuta la reducerea incarcaturii bacteriene care a declansat ulceratia. De asemenea, sunt utile suplimentele care cresc eficienta imuna, cum ar fi vitaminele, mineralele si probioticele. Apa de gura, gelurile si medicamentele antiinflamatoare si antiseptice pot ajuta la ameliorarea disconfortului si la simplificarea procesului de vindecare.

In cazul aftelor persistente, medicul dentist poate recomanda medicamente antivirale si antimicrobiene, un unguent pentru a reduce iritarea si durerea si folosirea apei de gura.

Prevenirea aftelor bucale

Este posibil ca prevenirea aftelor sa nu fie intotdeauna posibila, acestea fiind cauzate adesea de factori necunoscuti. Cu toate acestea, exista mici precautii capabile sa reduca frecventa aparitiei lor:

Cea mai buna modalitate de a preveni formarea de vezicule in cavitatea bucala este sanatatea orala perfecta, mai ales in cazul protezelor sau aparatelor dentare.

Este important sa alegeti o pasta de dinti potrivita pentru dintii dvs. si sa folositi o periuta de dinti cu peri moi pentru a evita iritarea gingiilor

Pentru a preveni formarea aftelor ar fi indicat sa se elimine, sau cel putin sa se limiteze consumul de alimente acide sau picante, cum ar fi ananas, grapefruit, portocale si unele condimente.La fel si anumite alimente tari sau crocante precum arahide sau chipsuri.

Este recomandat sa integrati in dieta fructe, legume si cereale integrale bogate in saruri de sodiu si minerale, care pot ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar

Nu in ultimul rand,  reducerea stresului, una dintre principalele cauze ale aparitiei aftelor este deosebit de importanta.

 

 

 

 

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?