fbpx
Aparatul dentar ceramic: caracteristici, avantaje, pret

Aparatul dentar ceramic: caracteristici, avantaje, pret

In incercarea de a imbunatati din punct de vedere estetic aparatele dentare fixe, au fost dezvoltate suporturi ortodontice din diferite materiale, inclusiv ceramica si safir. Avand in vedere caracteristicile lor estetice si tehnice, aparatele dentare fixe din ceramica sunt, fara indoiala, cele mai estetice dispozitive utilizate.

Pozitionarea dintilor trebuie sa raspunda nevoilor functionale si de estetica, acesta fiind rolul unui tratament ortodontic. Cu aparatele dentare fixe, pacientul va beneficia de eficienta data de actiunea mecanica exercitata de arcurile metalice. Suporturile din care sunt compuse sunt lipite de dinti pentru a actiona asupra arcadelor si implicit a miscarii dintilor in sensul dorit. Aceste terapii pot dura pana la 1-2 ani.

Aparatul dentar ceramic este un aparat dentar fix, aplicat pe dinti printr-o metoda similara cu cel traditional sau metalic. Diferenta este ca braketii acestuia sunt realizati din material ceramic, care pot avea chiar nuanta dintilor pacientului. Acest lucru il face mai putin stralucitor decat cel metalic. Aparatul este aplicat pe suprafata exterioara a dintilor cu scopul alinierii rapide si precise a acestora.

Aparatul dentar ceramic

Componentele unui aparat dentar fix din ceramica alba sunt similare cu cele ale unui aparat metalic: braketi, arc, inele, ligaturi, elastice. Pentru impactul estetic deosebit al dispozitivului, firul este fixat in interiorul braketilor prin ligaturi elastice transparente

Caracteristicile aparatului dentar ceramic

Aparatele dentare din ceramica au fost create avand in vedere aspectul estetic. Suporturile ceramice sunt concepute pentru a rezista petelor atunci cand sunt ingrijite corespunzator. Ligaturile care fixeaza firul arcului sunt adesea albe sau transparente.

Accesoriile ceramice pot fi introduse pe cativa sau pe toti dintii arcului superior sau inferior, in functie de varsta pacientului si de obiectivele tratamentului, la fel ca in cazul aparatelor metalice.

Aparatele ceramice disponibile astazi au o rezistenta mai mare la stres, mentinand in acelasi timp dimensiuni reduse si un profil redus.

Desi destul de greu de observat, aparatul dentar din ceramica este diferit de aparatul invizibil Invisalign, care este complet transparent, detasabil si fara piese metalice, insa este mai eficient si tratamentul ortodontic dureaza mai putin.

Avantajele aparatului dentar ceramic

Aparatul ceramic are unele caracteristici pe care alte aparate nu le poseda:

  • Estetica. Calitatea principala a aparatelor ceramice fixe este impactul estetic in comparatie cu cele traditionale. Ceramica alba imita culoarea naturala a dintilor, facand braketii mai putin vizibili. Suporturile din ceramica nu se pateaza si nu isi schimba culoarea, mai ales la pacientii care fumeaza sau beau cafea.
  • este antialergic. Absenta nichelului face ca aparatele ceramice sa fie potrivite pentru pacientii alergici
  • structura este mult mai solida;
  • dimensiunile lui raman stabile in timp, sunt precise si fiabile;
  • are aderenta maxima;
  • are un profil redus, design rotunjit si dimensiuni reduse care garanteaza confortul pacientului, eliminand senzatia prezentei unui corp strain in gura;
  • odata aplicat pe dinti, nu se coloreaza si pastreaza transparenta intacta pe tot parcursul tratamentului.

Aparatul dentar ceramic reprezinta optiunea ideala in ceea ce priveste estetica si durata tratamentului ortodontic.

Dezavantajele aparatului dentar ceramic

Aparatele ceramice fixe au unele limitari precum: riscul de rupere, frictiunea in interiorul fantelor si potentialele deteriorari ale smaltului atunci cand sunt indepartate. Aceste limite au fost complet sau partial depasite de echipamentele avansate actuale.

Aparatul dentar ceramic este mai fragil, tinde sa se ciobeasca mai mult decat cel metalic, daca este supus actiunii unor forte ca mestecarea. Ceramica este produsa printr-un proces numit vitrificare, si, ca si sticla, este un material dur, dar in acelasi timp fragil.

Aparatele ceramice pot pune o problema la indepartarea acestora. Unele dispozitive introduse recent au o interfata suplimentara la baza suportului care faciliteaza indepartarea si reduce aceasta problema.

Cand este recomandat aparatul dentar ceramic?

Aparatele dentare din ceramica sunt recomandate in cazul in care toti dintii au erupt. Acest lucru asigura o corectie rapida si o sansa mai mica de rupere datorita tensiunii miscarii dintilor.
Aparatele dentare din ceramica sunt o alegere buna pentru cine isi doreste
un aparat dentar mai subtil si mai putin vizibil.

Cat costa un aparat dentar ceramic?

Aparatele dentare din ceramica pot fi mai scumpe decat cele metalice traditionale. Clinica stomatologica Miko Dental va ofera servicii complete premium de ortodontie la preturi rezonabile. Daca sunteti interesat de un aparat dentar ceramic, va invitam sa consultati aici lista noastra de preturi pentru aparat dentar ceramic.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?