fbpx
Cauzele aparitiei cariilor de colet si tratamentul lor

Cauzele aparitiei cariilor de colet si tratamentul lor

Cariile reprezinta deteriorarea suprafetei dintelui sau a smaltului din cauza depunerii bacteriilor care formeaza placa bacteriana. Atunci cand procesul de descompunere are loc la baza gingiei, apar cariile de colet, zona de sub gingii si dinspre obraz fiind mai greu de curatat.

Retractia gingivala poate fi rezultatul unui periaj mai agresiv al dintilor si determina expunerea suprafetelor radiculare ale dintilor. Acestea sunt mai moi si mai poroase decat restul dintilor, absorb mai usor petele si nu sunt la fel de rezistente, fiind astfel si mai predispuse cariilor. In cazul cariilor de colet, radacina se inmoaie si se coloreaza, iar in cazuri grave, dintii afectati se pot rupe la nivelul gingiilor.

cauza carie de colet

Cariile de colet formate de-a lungul liniei gingivale sau intre dinti sunt greu de detectat cu ochiul liber, razele X reprezentand singura modalitate prin care pot fi localizate cu precizie.

Cariile de colet progreseaza mai rapid comparativ cu cariile formate pe smaltul dintilor, deoarece se raspandesc in dentina radacinilor, care este moale si fragila in comparatie cu smaltul.

Principiul demineralizarii coroanei si al radacinii este acelasi, dar deoarece dentina este mult mai moale decat smaltul, se va demineraliza mai repede si la un pH mai mare (6,8 in cazul dentinei si 5,5 in cazul smaltului), iar caria se va raspandi mai repede.

Cauze ale aparitiei cariilor de colet

Cauzele comune ale aparitiei acestui tip de carii sunt: infectia gingivala si un periaj necorespunzator prin folosirea unei periute de dinti cu peri prea duri.

Alte cauze sunt bruxismul, consumul de alcool si fumatul, consumul de bauturi zaharoase sau carbogazoase, anumite medicamente care duc la o uscaciune mai mare a gurii, varsta.

Simptomele cariilor de colet

  •       aparitia unor pete de culoare galbuie sau maronie
  •       o sensibilitate mai mare la rece sau dulce
  •       inflamatia gingiilor
  •       dureri in timpul periajului

Tratamentul cariilor de colet

Cariile de colet sunt mai greu de restaurat din cauza umiditatii mai mari din dentina si din zona din jurul gingiei. In functie de locul unde se formeaza si de gravitatea afectiunii, va fi nevoie de tehnici diferite de tratament, in cele mai multe cazuri partea afectata a dintelui este curatata si acoperita cu material compozit (plomba).

Tratamentele moderne, nedureroase cu laser sunt o alternativa in tratarea acestui tip de carii.

Profilaxia cariilor de colet

Pentru a preveni cariile de colet se recomanda:

  • Folosirea unei periute de dinti cu peri moi si evitarea periajului agresiv pentru a evita ranirea tesuturilor moi. Periajul de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor poate ajuta la protejarea suprafetelor radacinii expuse;
  • Un control stomatologic regulat poate ajuta la detectarea si tratarea timpurie a cariei de colet;
  • Evitarea alimentelor si bauturilor cu continut ridicat de zahar sau acid;
  • Folosirea cu regularitate a atei dentare;
  • Contorale regulate la stomatolog pentru a depista din timp orice anomalie.
Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?