fbpx
Retractia gingivala: ce este si cum se trateaza

Retractia gingivala: ce este si cum se trateaza

Cele mai cunoscute patologii ale gingiilor sunt gingivita si parodontita, dar in cazul gingiilor poate exista o problema suplimentara: retractia gingivala.
Retractia gingivala este un proces treptat care determina uzura si retragerea tesutului gingiilor din pozitia naturala pana la radacina, expunand astfel dintele, in unele cazuri chiar si radacina acestuia. O consecinta a expunerii dintelui este formarea unor buzunare intre dinte si gingie, care favorizeaza acumularea de bacterii. Tesutul si structura osoasa a dintilor pot fi grav deteriorate iar daca aceasta afectiune este netratata, poate duce in fnal la pierderea dintilor.

Retracția gingivală: simptome, cauze, tratament

Zonele cele mai expuse sunt cele ale caninilor si premolarilor, adica aria curburii maxime a arcului dentar, unde este cea mai mica protectie impotriva agentilor patogeni. Adesea, in partea stanga se observa o retractie gingivala superioara pentru pesoanele dreptace (dreapta pentru stangaci) pe baza fortei cu care este realizat periajul.

Retractia gingiilor este o problema comuna, multe persoane care sufera de aceasta nu stiu acest lucru, deoarece apare treptat.

Cauzele retractiei gingivale

Retractia gingivala este intalnita mai ales dupa varsta de 40 de ani. Cele mai frecvente cauze care duc la procesul de retractie a gingiilor sunt: bolile parodontale, periajul incorect si tartrul.
Spalarea dintilor in mod agresiv, orizontal si cu o periuta de dinti cu peri duri, poate provoca si alte daune in afara de retractie precum abraziunea dintilor, care duce la formarea placii bacteriene si a tartrului sau a cariilor dentare.
Pentru a evita problemele, un periaj corect al dintilor este foarte important ca si tipul de periuta de dinti folosit (aceasta trebuie sa aiba dimensiuni proportionale cu dimensiunea gurii si peri de o duritate medie sau chiar moi).

Bruxismul poate fi o cauza a retractiei gingivale, datorita presiunii exercitate asupra dintilor.

Alti factori care pot determina retragerea gingiilor sunt fumatul, piercinguri in buze sau limba, malocluziile, anomaliile mucoasei, bolile ereditare si dezechilibre la nivel hormonal.

Simptome si consecinte ale retractiei gingivale

Retractia gingivala este un proces gradual care nu este vizibil imediat. Tulburarile asociate care pot indica prezenta acestei probleme sunt hipersensibilitatea dentara, parodontita si inflamatia gingiilor. Din punct de vedere estetic, dintele pare mai lung decat in ​​mod normal.

Tratament pentru retractia gingivala

Aceasta problema nu trebuie subestimata. In cazul in care se observa reragerea gingiilor de pe dinti, este recomandata o programare la medicul stomatolog. Un tratament corect va evita deteriorarea suplimentara.

Cand retractia gingiilor nu este avansata, poate fi tratata de catre stomatolog printr-o curatare profunda a dintilor in timpul careia se vor indeparta placa si tartrul acumulat sub gingii. Dupa aceasta procedura, se plaseaza plombe din material compozit.

Daca retractia este severa si exista buzunare adanci si o pierdere considerabila a tesutului osos, curatarea nu este suficienta, in acest caz fiind necesara interventia chirurgicala.
De obicei, se opteaza pentru interventie atunci cand sunt implicati dintii centrali si exista o nevoie estetica, in timp ce plombarea este preferata cand retractia are loc la dintii laterali sau care nu se vad in momentul vorbirii sau al zambetului.

De ce este necesara tratarea retractiei gingivale?

Majoritatea pacientilor sunt tentati sa creada ca atunci cand are loc retragrea gingiilor, sufera automat de parodontita. In realitate nu este cazul.
Cand exista o problema parodontala grava, pe langa retractia gingiilor, spatiile negre dintre dinti sunt clar vizibile. Daca acestea nu sunt prezente, dar exista doar o pierdere a tesutului gingival extern dintelui, cauza o reprezinta probabil periajul incorect al dintilor.

Chiar daca netratarea retractiei gingivale cauzate de periajul agresiv nu duce la pierderea dintilor, aceasta nu inseamna ca problema trebuie neglijata sau amanata. In primul rand, daca radacina dintelui este descoperita, pe langa faptul ca provoaca o sensibilitate dentara accentuate la rece si cald, pe termen lung poate duce la devitalizarea dintelui. De fapt, daca radacina nu este protejata de smalt, acelasi periaj dauneaza.

In al doilea rand, exista factorul estetic. Dintele pare mai lung decat ceilalti si daca gingiile dintilor frontali sunt retrase, aceasta va fi vizibila si poate afecta frumusetea zambetului.

Profilaxie pentru prevenirea retragerii gingiei

Cel mai bun mod de a avea o gura sanatoasa este acela de a mentine o igiena orala buna. Spalarea regulata a dintilor si folosirea atei dentare sunt esentiale pentru mentinerea gingiilor in stare buna. Minim o vizita pe an la stomatolog este recomandata pentru a verifica starea de sanatate a dintilor si a gingiilor.
Alte modalitati de prevenire a retractiei gingiilor sunt eliminarea obiceiurilor nesanatoase precum fumatul sau o dieta dezechilibrata.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?