fbpx
Ce este rezectia apicala si cand este indicata

Ce este rezectia apicala si cand este indicata

Dintii au radacini ancorate in osul maxilarului. Atunci cand exista o infectie la unul dintre dinti, acesta este curatat printr-un tratament de canal, insa, uneori, dupa un astfel de tratament, infectia poate persista.

Rezectia apicala sau apicoectomia, este o procedura micro-chirurgicala de endodontie prin care se indeparteaza apexul (varful radacinii cel mai adanc fixat in maxilar) impreuna cu infectia asociata. In timp, daca problema este ignorata, chistul poate afecta si alti dinti alaturati sau poate strapunge osul.

Rezectia apicala poate fi efectuata atat pe dintii frontali cat si pe molari. O astfel de interventie efectuata pe incisivi sau canini este mai rapida, deoarece acesti dinti au un singur canal radicular. Pe de alta parte, operatiile la molari prezinta o
dificultate mai mare datorita numarului mai mare de canale radiculare.

Cand este necesara rezectia apicala?

Daca un dinte a suferit un tratament de canal in trecut si infectia a revenit, problema este adesea localizata in jurul apexului radacinii. Chirurgul maxilofacial poate face o apicoectomie pentru a remedia problema si pentru a preveni extragerea dintelui.

Apicoectomia este o interventie suplimentara in cazurile in care tratamentul dentar endodontic nu a reusit sa trateze procesul patologic de pe radacina dintelui. Procedura permite pastrarea dintelui si previne extragerea acestuia.

O apicoectomie este indicata numai daca dintele a fost supus anterior unui tratament de canal care nu a reusit.

Cele mai frecvente motive pentru esecul unui tratament de canal radicular:

  • Dintii cu radacini care au forme neobisnuite
  • Chisturi in jurul dintelui
  • Un dinte spart sau crapat

Deci scopul principal al rezectiei apicale este salvarea dintilor. Dentistul alege rezectia apicala daca tesutul osos din jurul apexului radacinii este infectat si daca procedura clasica nu poate fi urmata din diverse motive: tratarea defectuoasa a canalului radicular, morfologie anatomica specifica (canale radiculare atipice), cand infectia nu poate fi tratata cu medicamente, atunci cand accesul la canalul radicular poate compromite o punte dentara etc.

Cum se desfasoara operatia de rezectie apicala?

rezectia apicala doare

Chirurgia apicoectomiei dureaza aproximativ 30 de minute si este nedureroasa, deoarece se realizeaza sub anestezie locala.

Interventia are loc in mai multe etape:

    • Se face o incizie in mucoasa, care apoi este indepartata de os;
    • Se face o gaura in os cu burghiul pentru a vizualiza radacina si procesul patologic;
    • Radacina dintelui este indepartata prin rezectia a cativa milimetri din varf, impreuna cu infectia. Folosind un microscop si instrumente cu ultrasunete, chirurgul indeparteaza tesuturile infectate, microscopul ajutand la a distinge mai bine materialul infectat de cel sanatos.
    • Canalul radicular este obturat cu plomba pentru a sigila situl si pentru a preveni reaparitia infectiei;
    • Urmeaza restaurarea clapetei gingivale si inchiderea plagii.

Simptome si consecinte ale rezectiei apicale

Cele mai frecvente simptome ale acestei operatii chirurgicale sunt umflarea, dificultatile masticatorii, sangerarea gingivala si sensibilitatea dentara.

O alta consecinta a apicoectomiei poate fi mobilitatea ulterioara a dintelui al carui varf a fost indepartat. Aceasta mobilitate este limitata in primele zile, dar mai tarziu, datorita integrarii osoase si vindecarii complete, stabilitatea elementului dentar este complet recuperata.

In primele 2 zile dupa operatie este recomandata o dieta cu alimente mai moi.

Fumatul incetineste vindecarea, deci se recomanda evitarea fumatului.

Suturile vor putea fi inlaturate dupa 7 zile de la interventie.

Desi rezectia apicala este considerata o operatie, majoritatea oamenilor considera ca recuperarea in urma ei este destul de usoara. Durerea si disconfortul dispar de obicei complet dupa 2 saptamani.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?