fbpx
Chiuretajul gingival in tratamentul parodontozei

Chiuretajul gingival in tratamentul parodontozei

Parodontita, numita si parodontoza sau boala parodontala, este o boala inflamatorie cronica dezvoltata in timp, fiind cauzata de prezenta tartrului. Tartrul favorizeaza reproducerea bacteriilor care formeaza un biofilm, un strat bacterian impenetrabil.
Aceste depozite, care se dezvolta si sub nivelul gingiei, trebuie indepartate fizic, iar cea mai eficienta metoda este aceea de curatare in profunizme a radacinii dintelui.

Chiuretajul gingival: ce este si cand este recomandat

Chiuretajul subgingival și detartrajul în tratarea parodontitei

In situatiile in care parodontita este avansata, este necesar sa se efectueze tratamentul de curatare si indepartare a placii acumulate de la suprafata partii vizibile a dintelui, de la radacina acestuia si de la gingie. Aceasta operatie se numeste chiuretaj gingival.

Prin chiuretajul gingival se indeparteaza placa si tartrul acumulate in pungile parodontale, adica partea tesuturilor de sub gingia care inconjoara dintele, evitandu-se astfel inflamarea gingiilor si avansarea bolilor si afectiunilor parodontale. Pratic, peretele gingival este razuit cu ajutorul unui instrument special pentru a elimina tesuturile moi ale pungii parodontale si pentru a curata radacina dintelui, posibil expusa.

Chiuretajul gingival se refera la indepartarea tesutului gingival inflamat dintre dinti si os, iar chiuretajul subgingival presupune indepartarea buzunarului parodontal si a tesutului care ajunge la osul alveolar.

Chiuretajul dentar se efectueaza sub anestezie locala si se aplica in cazul gingivitei cronice si parodontitei, dar si in cazul tratamentului altor inflamatii si procese inflamatorii ale tesutului gingival. Chiuretajul gingival se efectueaza cu ajutorul unor instrumente speciale, numite chiurete.

Chiuretajul dentar se efectueaza pe unul sau mai multi dinti cu aceleasi caracteristici inflamatorii. Cea mai obisnuita modalitate de a face chiuretaj este combinatia de razuire mecanica si laser.

Terapia parodontala utilizeaza instrumente mecanice si manuale pentru eliminarea tartrului si a placii bacteriene de deasupra si de sub gingii, toate combinate cu masuri adecvate de igiena orala.

Instrumentarul manual folosit in aceste procedure poate lasa pe suprafata radacinii anumite urme, spre deosebire de laser, care lasa suprafata uniform rugoasa. Laserul are si efect antimicrobian, ceea ce face ca zona tratata sa fie mai neteda si mai decontaminata.

Integrarea laserului cu diode ca suport pentru tratamentul bolilor parodontale si-a demonstrat eficacitatea: unele studii au demonstrat eficienta lui in indepartarea tartrului de pe suprafata dintilor, reducand efectele termice si evitand modificarile structurale ale suprafetei dintelui.

Chiuretajul dentar este utilizat in combinatie cu alte interventii, pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile in tratamentul acestei boli inflamatorii cronice.

In funcție de adancimea pungilor parodontale vizate exista 2 tipuri de intervenție diferite:

  • Chiuretaj dentar in camp inchis, care este o procedura mecanica nedureroasa si care nu presupune anestezie
  • Chiuretaj dentar in camp deschis: implică o interventie chirurgicala minora, care vizeaza detasarea gingiei de pe os si, dupa indepartarea tartrului depus, fixarea acesteia la loc cu suturi. In acest caz, anestezia locala este o necesitate

Chiuretajul gingival poate fi realizat atunci cand adancimea pungilor parodontale este mai mare de 3,5 mm. Aceasta expunere, daca nu este tratata la timp, poate duce la aparitia cariilor profunde, infectii grave si, in cele mai grave cazuri, chiar la pierderea dintilor.

Principalele avantaje ale laserului in terapia pardonotala:

  • efect bactericid: reducerea placii bacteriene, eliminand complet, in asociere cu terapia
  • reducere suplimentara a incarcaturii bacteriene si a adancimii sondarii
  • efect biostimulator, adica capacitatea de a induce o duplicare celulara mai rapida in tesuturile iradiate fara a avea loc modificari structurale si / sau functionale
  • capacitatea de a decontamina mai multe site-uri cu sonde inalte (mai mari de 5 mm) si elemente cu mai multe radacini in care este mai dificil sa obtii o actiune bactericida.

Diferenta dintre detartraj si chiuretaj gingival

Detartrajul isi propune sa indeparteze placa bacteriana si tartrul din jurul gingiei, in timp ce chiuretajul este un tratament cu ajutorul caruia se poate elimina tartrul care se formeaza sub gingie in buzunarele parodonatale si, prin urmare, a bolii parodontale. Mai mult, chiuretajul se realizeaza in mai multe sedinte, de regula fiind necesare pana la 4 sedinte.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?