fbpx
Demineralizarea si fluorizarea la copii

Demineralizarea si fluorizarea la copii

Ce este demineralizarea dintilor?

Demineralizarea reprezinta o dizolvare la suprafata a smaltului dentar – invelisul dintelui, si este intalnita cel mai frecvent pe suprafetele vizibile ale dintilor sub forma de pete albe cretate. Demineralizarea este cauzata de o expunere regulata a smaltului dintilor la acizi produsi prin fermentarea resturilor alimentare acumulate pe suprafata dintelui. Apare atunci cand saliva este foarte acida, de ex. dupa masa. In acel moment, calciul si fosforul, care sunt importante pentru sanatatea oaselor si a dintilor, se dizolva si se descompun, smaltul dintilor devenind mai slab si mai putin rezistent la crearea cariilor.

Demineralizarea si fluorizarea la copii

Pe masura ce zona afectata continua sa piarda minerale, devine maronie si, in cele din urma, se formeaza cariile dentare. Inainte de aparitia cariei, procesul este potential reversibil prin remineralizare. Cu toate acestea, odata ce se formeaza o carie, structura dintelui pierdut nu poate fi regenerata.

Cei mai frecventi factori care contribuie la demineralizarea dintilor (cavitati) sunt factorii genetici, dintii aglomerati, anumite afectiuni medicale sau igiena orala inconsistenta.

Atunci cand saliva este mai putin acida, apare remineralizarea, adica calciul si fosforul sunt reincorporate in dinti. Studiile au aratat ca fluorul stimuleaza remineralizarea smaltului dintilor.

Ce este fluorul?

Fluorul este un oligoelement regasit in mod natural in apa, in alimente si bauturi precum peste si ceai. Fluorul ajuta la prevenirea descompunerii unui dinte si producerii cariilor prin intarirea smaltului dentar. Odata aplicat, suprafata dintelui devine mai putin sensibila la demineralizare si degradare prin reducerea capacitatii bacteriilor de a produce acid.

Studiile recente indica o reducere semnificativa a producerii cariilor atunci cand este administrata o cantitate adecvata de fluor pentru copii din apa, pasta de dinti sau suplimente.

Ce este fluorizarea si cum functioneaza?

Fluorizarea sau profilaxia cu fluor consta in administrarea de fluor pentru a preveni formarea cariilor detare si pentru a intari smaltul si peretii dintilor. Caria este o boala infectioasa cauzata de bacterii care produc acizi care corodeaza suprafata dintelui, smaltul si dentina. Din cauza acizilor, smaltul va fi lipsit de componenta sa minerala, formata in principal din calciu si fosfor, dar si din fluor.

Practic, fluorizarea se realizeaza de catre medicul stomatolog prin aplicarea pe dinti a unui gel continand fluor, de culoare galbuie, cu un gust placut. Odata aplicat cu ajutorul gutierelor de fluroziare sau al unei pensule, fluorul este incorporat in structura dintelui pentru a intari smaltul si a-l face mai rezistent la demineralizare, protejand dintii.

Demineralizarea si fluorizarea la copii

Fluorizarea este o procedura simpla, minim invaziva, care poate fi efectuata in acelasi timp cu controlul stomatologic regulat al copilului. Este important sa fie realizata de catre un specialist pentru a se putea controla atat cantitatea de fluor aplicata, cat si durata de actiune a acestuia.

Gelurile cu fluor au fost dezvoltate pentru a extinde timpul de contact intre fluor si smalt dentar. Componenta rasinoasa a gelului mentine fluorul mai mult timp dupa
aplicare, avand o eliberare lenta care dureaza cel putin 12 ore. Efectul
preventiv impotriva cariilor a fost raportat pe scara larga atat in cazul
dintilor de lapte, cat si al celor permanenti. In ciuda concentratiei mari de fluor (de la aproximativ 7.000 ppm la aproximativ 22.500 ppm), gelurile sunt considerate sigure, deoarece cantitatea de produs utilizata pentru fiecare aplicatie este minima.

Fluorura aplicata actioneaza pentru prevenirea cariilor dentare prin intermediul a 3 procese:

  • inhibarea demineralizarii dintilor
  • imbunatatirea remineralizarii
  • reducerea procesului de multiplicare a bacteriilor.

Avantajele fluorizarii

  • Intareste structura smaltului
  • Reduce riscul formarii cariilor dentare
  • Remineralizeaza smaltul dentar
  • Efect antimicrobian

Cate sesiuni de fluorizare sunt necesare?

Daca un adult introduce fluorul in concentratii suficiente prin pasta de dinti si alimentele din dieta zilnica, copiii au nevoie de o integrare a acestui element. Desi se gaseste si in apa, alimente, suplimente sau paste de dinti, fluorul,este insuficient pentru acestia din urma, iar aplicarea lui regulata contribuie la remineralizarea dintilor si la mentinerea structurior dentare.

Fluorizarea este recomandata in cazul copiilor incepand de la varsta eruptiei primare a dintilor sugarilor pana la varsta de 5 ani. Aplicarea fluorului contribuie la protectia dintilor timp de cateva luni. Protectia este optima daca se aplica cu o frecventa de 3 – 6 luni, pe baza pe riscului de producere a cariilor.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?