fbpx
Detartrajul și periajul dentar profesional

Detartrajul și periajul dentar profesional

Detartrajul si periajul dentar profesional sunt proceduri care au ca scop mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor prin indepartarea placii bacteriene si a tartrului care se acumuleaza in zonele dificil de curatat cu ajutorul periutei de dinti.

Principalul avantaj al igienei dentare profesionale este prevenirea cariilor si a bolii parodontale (numita si parodontita).

Periajul dintilor trebuie facut in medie de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa. Apoi, in functie de nevoile fiecaruia, este indicat sa existe una sau mai multe sedinte anuale de periaj dentar profesional, realizat de un specialist in igiena dentara, sau igienist dentar.

Avantajele detartrajului si periajului dentar profesional

  • Curatarea profesionala a dintilor ajuta la prevenirea cariilor, parodontitei si gingivitei.
  • Face dintii stralucitori, ii albeste pe cei galbeni
  • Previne inflamatia gingiilor, reduce hipersensibilitatea si intareste dintii, prevenind pierderea lor prematura.
  • Igiena dentara adecvata este esentiala pentru a preveni aparitia cariilor si a altor boli mai grave.

Indepartarea completa a placii si a tartrului: prin periajul dentar se indeparteaza tartrul de pe suprafata dintilor si se curata in profunzime atat spatiile interdentare cat si zona subgingivala,

Intretinerea gingiilor: prin curatarea regulata profesionala a dintilor se previne retractia gingiilor ca urmare a depunerilor de tartru intre dinti si gingii.

Curatare dentara si respiratie urat mirositoare:

Respiratia urat mirositoare poate fi un simptom al igienei orale precare: placa bacteriana depusa pe dinti poate provoca inflamatii si sangerari ale gingiilor.
Prezenta sangelui in canelura gingivala permite dezvoltarea bacteriilor, responsabile de respiratia urat mirositoare. Detartrajul si periajul dentar profesional indeparteaza eficient petele de pe dinti fiind un remediu foarte eficient impotriva respiratiei urat mirositoare.

Cum se realizeaza detartrajul si periajul dentar profesional?

Scopul curatarii profesionale a dintilor este acela de a elimina tartrul si placa bacteriana care se depun intre dinti. De obicei, este o interventie simpla si rapida care nu necesita anestezie.

Igienistul dentar indeparteaza depunerile de tartru si placa bacteriana prin utilizarea unor instrumente care oscileaza la frecventa mare.
La final se aplica o pasta abraziva pentru a elimina petele si reziduurile de pe suprafata dentara.

Ultimul pas presupune lustruirea dintilor, pentru a-i face mai albi si mai stralucitori.
Cu toate acestea, nu trebuie sa confundam curatarea profesionala a dintilor cu albirea, care este un tratament care nu vizeaza eliminarea tartrului si a placii.

Cat de des trebuie efectuata igienizarea dentara profesionala?

Frecventa controalelor este stabilita de medicul stomatolog pe baza starii de igiena si a caracteristicilor pacientului. In general, frecventa programarilor variaza intre 3 si 12 luni.

De obicei, la pacientii fumatori se recomanda o frecventa mai mare, deoarece fumatul favorizeaza formarea de pete si depunerea tartrului.

Pot face un detartraj si periaj dentar profesional daca am gingiile iritate?

Sangerarea gingiilor este un semnal de alarma care indica o inflamatie a acestora. Din acest motiv, inainte de a realiza un detartraj, este indicat un control.

Ce sa nu faci dupa detartraj si periaj dentar

Prima regula de respectat dupa periajul profesional este igiena orala zilnica corecta, folosind periuta de dinti, pasta de dinti si ata dentara.
De asemenea, se recomanda evitarea alimentelor si bauturilor care contin zahar timp de cel putin o ora dupa interventie.

Detartrajul si periajul profesional afecteaza smaltul dintilor?

Instrumentele sunt folosite de profesionisti in igiena dentara si nu au contact direct cu smaltul dintelui, ci cu acumularile de placa si tartru de pe dinte. Metodele de curatare acasa pot avea rezultate daunatoare.

Dureri in timpul detartrajului si periajului profesional?

Multi oameni se intreaba daca detartrajul si periajul profesional dor. Daca gingiile sunt sanatoase si nu exista acumulari mari de tartru, pacientul va simti vibratia cauzata de aparatul care functioneaza pe baza ultrasunetelor, folosit pentru indepartarea placii si a tartrului.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?