fbpx
Diferenta dintre o lucrare fixa si una mobilizabila pe implant

Diferenta dintre o lucrare fixa si una mobilizabila pe implant

Ce este proteza dentara?

Una dintre alternativele practice si estetice in cazul pierderii sau deteriorarii unui dinte este proteza dentara.

Proteza dentara inlocuieste structurile dentare pierdute sau deteriorate, restabilind functia si rezistenta elementelor originale. O proteza dentara este, deci, un set de dinti falsi care se sprijina pe gingii.

Proteza dentara are functia de a repara si inlocui structurile dentare deteriorate sau pierdute si de a imbunatati estetica. Fabricate din zirconiu sau alumina, acestea favorizeaza o rezistenta mai mare si un aspect estetic mai bun in comparatie cu protezele metalice traditionale. Materialul fiind biocompatibil, nu provoaca reactii alergice si, spre deosebire de alte proteze, in timp nu apar margini metalice sau gingii intunecate.

Exista proteze dentare totale, care inlocuiesc toti dintii pierduti si proteze partiale, care inlocuiesc unul sau cativa dinti. Protezele partiale se utilizeaza atunci cand sunt prezenti dinti naturali sanatosi.

Tipuri de proteze pe implanturi

Un implant dentar este partea introdusa in osul maxilarului sau in mandibula pentru a inlocui un dinte care nu mai are radacina. Un implant are 3 componente: un surub, un bont si o coroana dentara.

implant-dentar-pret

In ceea ce priveste protezele pe implanturi, in majoritatea cazurilor proteza este complet separata de implantul pe care este atasata iar implanturile sunt folosite pentru a mentine mai multi dinti sau un rand complet de dinti.

In acest caz, vorbim de doua tipuri de astfel de proteze: cele care sunt fixate pe implant si cele mobilizabile sau detasabile.

Proteze dentare fixe

O solutie in cazurile edentatiei totale (cand toti dintii sunt pierduti) si maxilarul este atrofiat, o reprezinta proteza fixata la implanturi.

Teoretic, s-ar putea plasa un implant (cu coroana aferenta) pentru fiecare dinte lipsa din maxilar, insa o proteza fixa pe implanturi este mai practica. Densitatea osoasa este importanta in aceste cazuri, pentru o astfel de proteza fiind necesare doar intre 2 si 6 mini implanturi, plasate strategic pe maxilar.

proteza-implant

O proteza dentara fixa ofera aspectul, functia si senzatia cea mai naturala a dintilor. Fiind sustinuta de implanturi, cea mai mare parte a fortei care se aplica la muscare sau mestecare este transferata in gingii, fiind asemanatoare cu o proteza obisnuita.

Proteza dentara fixata la implanturi are 3 componente:

  • Structrura care poate fi realizata din metal (titan sau aliaj) sau nemetalica (rasini, zirconiu)
  • Suprastructrura (dintii proriu-zisi) – realizabili din ceramica sau rasini
  • Gingia artificiala – obtinuta din rasini speciale

Aceasta proteza poate fi indepartata prin desurubare doar de catre medic deoarece este cimentata si sustinuta de implanturi dentare.

Realizarea unei proteze de acest tip are mari avantaje, precum functionalitatea si confortul dintelui natural. Tinde sa fie cea mai rentabila dintre toate tipurile de proteze pentru implant, reprezentand o optiune pentru persoanele in varsta.

Proteza mobilizabila pe implant

proteza-fixa-implant

Proteza mobila este o proteza totala stabilizata pe implanturi. Chiar daca nu este fixata, ea inlocuieste elementele dentare pierdute. Este ancorata cu carlige de dintii adiacenti si trebuie indepartata temporar pentru a fi curatata.

Protezele atasate pe implant ofera mai mult sprijin decat protezele traditionale si, de asemenea, ajuta mai mult la mestecat.

In cazul pacientilor care si-au pierdut toti dintii, proteza poate fi sustinuta de propria mucoasa. Acest tip de proteza ofera o mare varietate de optiuni de reconstructie, putand inlocui un singur element sau un arc complet sau, in cazul bolilor parodontale severe, actionand ca o proteza temporara sau definitiva.

 

Beneficiile protezelor dentare

Protezele permanente pe implanturi sunt o alternativa la dintii falsi (asa cum sunt percepute in mod traditional), oferind urmatoarele avantaje:
– Dintii sunt stabili si siguri
– Fara disconfort din cauza frecarii cu gingia
– Mai igienic datorita contactului cu suprafata mai redusa a gingiilor
– Aspect natural
– Permit mestecarea normala

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?