Discromia dentara: cauzele patarii dintilor

Discromia dentara: cauzele patarii dintilor

Colorarea dintilor poate avea cauze diferite, legate atat de caracteristicile genetice, ereditare, cat si de consecintele obiceiurilor si stilului de viata. Aceasta implica si posibilitatea schimbarii culorii de-a lungul anilor, din cele mai diferite motive; insusi faptul ca dintii tind sa devina mai inchisi la culoare si mai putin stralucitori odata cu varsta este complet normal.

Daca modificarea culorii dintilor se manifesta prin pete sau decolorari percepute ca anormale, este vorba de decolorare sau discromie dentara. Cunoasterea cauzelor declansatoare ale decolorarii dentare este esentiala in toate imprejurarile, deoarece numai asa se poate face distinctia intre tipul de decolorare si se poate actiona in consecinta.

Decolorarea dentara, asa cum indica si numele, este o alterare a culorii naturale a dintelui care determina un zambet neplacut si, prin urmare, probleme de natura estetica. Avand cauze diferite, se poate manifesta superficial sau mai profund; fiecare caz va necesita o abordare terapeutica diferita.

cauzele colorarii dintilor

Diferitele abordari terapeutice pentru decolorarea dentara variaza de la tratamentul superficial prin curatare si albire, pana la aplicarea de fatete pentru a imbunatati aspectul si estetica dentara.

Modificarea culorii dintilor: cauze si tipuri

Discromia dentara este orice modificare a culorii dintelui pe o portiune sau pe intreaga suprafata a acestuia. O premiza importanta: culoarea dintelui este data de combinatia cromatica a smaltului si a dentinei subiacente. Primul este in mare parte transparent, in timp ce a doua tinde sa se ingalbeneasca. De fapt, culoarea dintilor nu este niciodata alb pur, ci spre gri sau galben, in functie de situatie.

Decolorarile dentare se impart in doua mari categorii:

Decolorari extrinseci: sunt decolorari superficiale si usor de indepartat. Cauzele acestora (externe) sunt igiena orala deficitara care provoaca acumularea excesiva de placa si tartru si consumul de alimente si bauturi pigmentare. Cateva exemple sunt cafeaua, vinul rosu, ceaiul si fructele. La fel, fumatul este responsabil de schimbarea culorii dintilor.
Tratamentul discromiilor dentare extrinseci consta in curatarea si albirea dentara prin tratamente profesionale de igiena dentara, efectuate la intervale regulate in timp.

albire dentara

Decolorari intrinseci: sunt decolorari care se genereaza in profunzimea dintelui (cauze interne). Acestea sunt de obicei cauzate de traumatisme, boli congenitale sau de consumul prelungit de anumite medicamente.

Printre substantele care modifica temporar sa permanent culoarea dintilor se numara:

  • clorhexidina: genereaza culoarea galben-bruna care dispare treptat odata cu suspendarea produsului
  • integratoare de saruri de fier, care trebuie luate cu un pai
  • combinatii de antibiotice
  • fluor, administrat in doza mai mare poate provoaca o hipomineralizare a smaltului, adica o fluoroza caracterizata prin pete albe opace
  • tetraciclina

Pentru tratarea decolorarilor intrinseci ale dintilor albirea profesionala nu este suficienta, intrucat petele nu afecteaza suprafata dintelui, ci sunt in profunzimea acestuia. De aceea, este necesar sa se recurga la interventii precum montarea fatetelor dentare din ceramica sau compozit, care sa fie aplicate pe dinte in urma unei piliri usoare a smaltului.

Culoarea petelor dintilor ajuta la intelegerea originii lor

Petele galbene sunt tipice celor care consuma multa cafea sau tigari. In unele cazuri se datoreaza imbatranirii naturale a dintelui sau sunt semnale de aparitie a unei carii.

Petele brune sunt adesea cauzate de utilizarea incorecta a apelor de gura pe baza de clorhexidina.

Petele negre sunt carii in stadiu avansat si sunt cauzate de igiena orala deficitara sau de consumul frecvent de alimente dulci si/sau acide. La fel, in cazul dintilor devitalizati, acestia devin treptat negri.

Cum evitam modificarea culorii dintilor?

In cazul decolorarii dentare, este esential sa se actioneze din timp. In primul rand este bine sa fie recunoscute obiceiurile proaste care le favorizeaza aparitia si stoparea lor cat mai curand. Daca smaltul sau dentina au fost deja compromise, este bine sa mergeti la un profesionist pentru o curatare profunda si temeinica pentru refacerea pe cat posibil a culorii originale.

Solutia care presupune montarea de fatete sau coroane dentare este doar una finala, care se adopta in ultima instanta. Aceasta deoarece se prefera interventii mai putin invazive care vizeaza conservarea dintelui original: din acest motiv este de obicei consultat un specialist in stomatologie conservatoare.

 

 

 

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?