fbpx
Durata de viata a unui implant dentar

Durata de viata a unui implant dentar

Ce este un implant dentar?

Implanturile dentare sunt radacini dentare artificiale care ofera o baza solida pentru dintii permanenti sau detasabili.

Succesul si durata unui implant dentar

Rata de succes a implanturilor dentare variaza in functie de punctul maxilarului in care sunt inserate, dar, in general, implanturile dentare au o rata de succes de 95%. Noile tehnologii si materiale au contribuit in ultimul deceniu la o imbunatatire semnificativa a implanturilor dentare. Un factor decisiv pentru un tratament corect cu implanturi dentare il reprezinta experienta medicului implantolog. De fapt, peste 65% din costul implantului dentar este dat de calitatea serviciilor si experienta medicului.

Durata unui implant dentar nu depinde numai de materialele utilizate. De fapt, materialul din care este compus surubul, titanul, are caracteristici de biocompatibilitate foarte mare si rezistenta mecanica ridicata. Cu toate acestea, tratate corect si in prezenta factorilor de risc redus, se estimeaza ca implanturile dentare dureaza cel putin 15-25 ani, uneori chiar si o viata.

Factorii care determina succesul operatiei si durata unui implant dentar sunt:

• Starea pacientului
• Experienta medicului implantolog
• Stilul de viata
• Igiena orala si intretinerea

Starea clinica si fizica a pacientului este decisiva, mai ales pentru succesul operatiei de implant dentar.
O stare fizica buna a subiectului, cu oase si gingii sanatoase, ajuta la eliminarea riscurilor si a complicatiilor care ar putea aparea in perioada postoperatorie, cum ar fi oseointegrarea esuata sau respingerea implantului in sine.

igiena dupa implant dentarPacientul are un rol de important in succesul si conservarea protezei, curatarea unui implant dentar fiind esentiala pentru a-i creste durata. Aceasta are loc in primul rand acasa, cu ajutorul unor perii speciale sau dus bucal, menite sa pastreze integritatea fiecarui element. De asemenea, se recomanda sedinte profesionale regulate in cadrul clinicii, pentru a elimina resturile de placa si tartru, si controale intraorale anuale care sa verifice starea protezei.

Implantul dentar ar putea fi compromis de aparitia anumitor boli precum infectiile gingivale, parodontita. Si osteoporoza poate modifica capacitatea de sustinere a maxilarului/mandibulei si poate scadea densitatea si grosimea acestuia, afectand negativ succesul implantului.

O dieta dezechilibrata, consumul de alcool si fumatul sunt alti factori care reduc durata unui implant dentar.
Verificarile periodice permit interventia timpurie la orice problema. Un stil de viata sanatos si respectarea tuturor sfaturilor date de specialist pot prelungi considerabil viata implanturilor dentare.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?