fbpx
Eruptia dintilor definitivi: la ce varste survine si cum trebuie controlata

Eruptia dintilor definitivi: la ce varste survine si cum trebuie controlata

In timpul vietii, oamenii au doua perechi de dinti: dinti primari (de lapte) si dinti permanenti, definitivi. Dintii primari sunt in numar de 20, respectiv 10 pe fiecare maxilar, in vreme ce dentitia permanenta este compusa din 32 de dinti.

Eruptia dintilor permanenti: cum se intampla?

Dintii permanenti incep sa se dezvolte in maxilare la nastere, continua sa se dezvolte si erup in jurul varstei de 6 ani a copilului, insa genetica si alti factori joaca un rol esential in determinarea momentului aparitiei lor. La fel ca in cazul dintilor de lapte, aparitia celor permanenti difera de la un copil la altul.

Caderea dintilor de lapte are loc prin reabsorbtia radacinilor, cauzata de impingerea si eruptia dintilor permanenti.

Inlocuirea dintilor de lapte si completarea cu dintii permanenti nu are loc intr-o singura faza, ci dureaza aproximativ 6-7 ani. Mai precis, incepe in jurul a 5-6 ani si se incheie in jurul varstei de 12-13 ani.

Aceasta perioada poarta numele de dentitie mixta, deoarece ambele tipuri de dinti (permanenti si de lapte) sunt prezente in cavitatea bucala. Este unul dintre momentele de tranzitie deosebit de delicate pentru dezvoltarea corecta a aparatului masticator.

Pana la 21 de ani o persoana are 32 de dinti permanenti, 16 in maxilarul superior si 16 in maxilarul inferior. In unele cazuri, al treilea molar nu se dezvolta sau nu erupe. In acest caz, un set de 28 de dinti permanenti este considerat normal.

Fazele eruptiei dintilor permanenti

Primul dinte definitiv care isi face aparitia in interiorul cavitatii orale este primul molar permanent, care apare in jurul varstei de 6 ani, si care presupune o atentie deosebita deoarece este confundat frecvent cu un molar de lapte.

Schimbul dentar are loc in trei faze distincte:

Prima faza este cuprinsa intre 6 si 8 ani. Aceasta perioada marcheaza adevarata tranzitie de la dentitia primara la cea definitiva. Acum se remarca inlocuirea treptata a incisivilor centrali inferiori, urmata de incisivii centrali superiori si de cei laterali.

Fazele eruptiei dintilor permanenti

Intr-un numar destul de mare de cazuri se intampla ca incisivii inferiori sa erupa fara ca cei de lapte sa fi cazut. Nu este un motiv de ingrijorare deoarece impingerea constanta a limbii va misca dintii permanenti inainte, facand ca cei de lapte sa cada incet.

Pe de alta parte, daca acest lucru se intampla in cazul incisivilor superiori, este recomandat sa vizitati medicul stomatolog.

 

Faza a doua: de la 8 la 10 ani, o perioada de tranzitie importanta pentru dezvoltarea definitiva a scheletului si a bazei osoase a dintilor. Este faza premergatoare aparitiei caninilor si premolarilor, in care dintii permanenti se pregatesc pentru eruptie.

In aceasta faza nu se schimba niciun dinte de lapte si, prin urmare, dentitia mixta va fi compusa din 24 de dinti (12 pe arc) dintre care 12 sunt permanenti si 12 de lapte.

Coexistenta celor doua tipuri de dinti poate evidentia o diferenta de culoare: aspectul mai alb al dintilor de lapte se datoreaza diferentei de compozitie a tesuturilor dentare. Aceasta diferenta nu va mai fi insa perceptibila atunci cand vor exista numai dinti permanenti.

dinti definitivi

Faza a treia: de la 10 la 12-13 ani are loc ultima faza in care se incheie inlocuirea dintilor.

Aceasta faza incepe cu inlocuirea caninilor inferiori (9-10 ani), urmata de primul premolar superior si inferior (10-12 ani), al doilea premolar superior si inferior (10-12 ani), al doilea molar inferior (11-13 ani) si in final al doilea molar superior (12-13 ani).

In momentul eruptiei celui de-al doilea molar permanent, dentitia permanenta va fi completa.

Este important ca prima vizita la stomatolog a copilului sa fie in jurul varstei de 5 ani, pentru a se verifica daca cresterea dintilor de lapte a avut loc complet si, prin urmare, se poate incepe monitorizarea cu atentie a schimbului dentitiei.
In jurul varstei de 6 ani, dupa cum am mentionat, vor incepe sa apara primii dinti permanenti si, deci, este foarte important sa se previna formarea cariilor, care risca sa deterioreze imediat dintii permanenti.

Tot in jurul acestei varste exista posibilitatea sa apara primele malocluzii, adica inchideri incorecte ale arcului dentar. In acest caz, va fi necesara interventia imediata cu un dispozitiv, pentru a corecta cat mai curand posibil.

Recomandari pentru controlarea eruptiei dintilor definitivi

In perioada de inlocuire a dintilor se recomanda o atenta monitorizare si sunt importante urmatoarele:

  • Evitarea dezvoltarii unei malocluzii
  • Daca exista totusi o malocluzie, trebuie intervenit pentru a anula sau a ameliora efectele nocive ale acesteia pentru dezvoltarea ulterioara, atat cranio-dento-faciala cat si posturala
  • Realizarea unei igiene orale corecte
  • Tratarea cariilor dintilor de lapte
  • Sigilarea primilor molari permanenti
  • Verificarea etapelor de schimbare a dintilor
  • Eliminarea dintilor supranumerari
  • Reabilitarea tulburarilor de limbaj (colaborare pediatru-dentist-logoped)
  • Recuperarea dificultatilor respiratorii (respiratia orala, amigdalele) in colaborare cu otolaringologul si fizioterapeutul.
Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?