fbpx
Etapele interventiei de implant dentar

Etapele interventiei de implant dentar

Implanturile dentare reprezinta cea mai durabila varianta pentru a restabili functionalitatea si estetica in cazul edentatiei (lipsei dintilor).
Intregul proces, de la prima vizita la medic pana la plasarea coroanei (sau a protezei) presupune mai multe etape. Interventia chirurgicala de inserare a implanturilor este doar varful aisbergului unui diagnostic si al unei lucrari de proiectare complexe.

Implant dentar: faza de diagnostic

In prima faza, se face o examinare aprofundata a cavitatii bucale a pacientului pentru a evalua diferitele optiuni de tratament. Se urmareste daca exista afectiuni, alergii speciale sau boli sistemice, daca se urmeaza orice tratment medicamentos.
Aceasta faza are o importanta extrema deoarece se stabilesc asteptarile pacientului si daca tratamentul este fezabil sau nu.
Medicul implantolog va face o examinare fizica a dintilor si a tesuturilor moi, pentru a stabili: cati dinti lipsesc si care sunt acestia; daca e nevoie de extractii; cati dinti ar trebui tratati; starea gingiei si a mucoasei bucale.

Se continua cu investigatii radiologice: radiografia panoramica – ce ofera o imagine de ansamblu, generica a gurii in 2D.
Daca este necesar, se vor face si investigatii CT sau 3D pentru a intelege daca exista suficienta cantitate de os pentru a introduce implantul. In plus, vor fi vizualizate toate acele structuri anatomice localizate in apropierea implantului, cum ar fi sinusul maxilar, nervul alveolar inferior.

Planificarea operatiei de inserare a implantului dentar

Odata ce informatiile necesare au fost obtinute datorita investigatiilor radiologice (CT si radiografie dentara), implantologul efectueaza o planificare in detaliu a operatiei, stabilind tipul, diametrul si lungimea implanturilor, inclinatia exacta si punctele exacte in care acestea vor fi introduse in os.

Etape implant dentar

Informatiile obtinute din scanarea 3D CT sunt procesate pe computer si utilizate de imprimantele 3D pentru a imprima un model identic cu structura osoasa, fiind simulata interventia.

Implant dentar: interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala de inserare a implantului dentar a devenit o operatie simpla si rapida: dureaza de la 30 de minute daca lipsesc cativa dinti si creste treptat pentru cazuri mai complexe.

Fazele interventiei sunt:

    • Sedare sau inhalosedare si anestezie, care fac operatia nedureroasa si elimina anxietatea si stresul.
    • Indepartarea dintilor: dca este nevoie, se trece la extractia dintilor compromisi iremediabil si la indepartarea tesuturilor afectate de orice infectie (cum ar fi parodontita).
      In general este posibila efectuarea simultana a celor doua tratamente, extractive si inserare implant dentar
    • Inserarea implantului dentar: o data ce totul este pregatit, se trece la faza chirurgicala in care implanturile sunt pozitionate la nivelul oaselor maxilare.

Etape implant dentar

Se pot urma doua cai: implantologia cu incarcare imediata si implantologia cu incarcare diferita. In cazul metodei cu incarcare imediata, pozitionarea coroanei artificiale are loc in acelasi timp si tratamentul se incheie in aceeasi sesiune, prin atasarea coroanelor. Se insurubeaza pe implant un dinte temporar, astfel fiind evitate problemele estetice pana la montarea protezei definitive.

  • Fixarea protezei: daca nu este posibila incarcarea imediata, se poate utiliza o proteza mobila temporara pentru o perioada de 4-6 luni.Dupa operatie, se va realiza proteza deja pregatita in zilele anterioare pe baza proiectului pre-implant, pe care implantologul o fixeaza pe implanturile nou inserate.

    Postoperator

    Perioada postoperatorie este stabilita de catre medicul chirurgului implantolog care a evaluat situatia clinica. De obicei, va consta in administrarea de antibiotice si, atunci cand este necesar, din medicamente analgezice obisnuite.

    Utilizarea unei ape de gura pe baza de clorhexidina (dezinfectant) poate fi indicata pentru a mentine un nivel scazut al bacteriilor in cavitatea bucala. Se recomanda un periaj usor al zonei si consumul de alimente mai moi sau lichide.
    Toate acestea sunt apoi asociate cu controale regulate, pentru a lua toate masurile de precautie pentru a mentine implantul in timp.
    Dupa 4-6 luni, protezele vor trebui revizuite. Daca s-a fixat o proteza definitiva, se va ajusta la tesuturile care isi vor lua forma definitive dupa cateva luni
    Daca s-a fixat o proteza temporara, aceasta va fi inlocuita cu o proteza definitiva.
    In general, aceasta ultima faza necesita 2 sedinte: prima amprentare si a doua pentru a fixa proteza realizata.

    Cat costa un implant dentar?

    Pretul unui tratament cu implant este dat de tipul implantului dentar, de materialele folosite si, mai ales, de experienta medicului chirurg implantolog.

    In cadrul clinicii stomatologice Miko Dental beneficiati de experienta vasta a unor medici specialisti in implantologie dentara.

    Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru implant dentar.

 

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?