Cresterea anormala a gingiilor sau hiperplazia gingivala este o patologie care consta in cresterea tesutului gingival care acopera portiuni mari ale dintilor, facand dificile uneori chiar si masticatia si articularea cuvintelor. Cresterea necontrolata a dimensiunii gingiilor este cauzata de inflamatia acuta a tesutului gingival in functie de diversi factori, inclusiv de aportul unor tipuri de medicamente.
Din pacate, aceasta patologie provoaca un deficit estetic semnificativ. Din fericire, este o patologie care poate fi tratata atat farmaceutic, cat si printr-o interventie chirurgicala.
Ce este hiperplazia gingivala?
Hiperplazia gingivala este cresterea necontrolata a numarului de celule din gingii, care ajung sa acopere dintii, impiedicand mestecarea corecta, alinierea corecta a dintilor si chiar vorbirea.
Cele mai frecvente simptome ale hiperplaziei gingivale sunt:
- gingii supradimensionate si inflamate
- halitoza
- durere ascutita la periajul dintilor
- dificultati la mestecare si articularea cuvintelor.
S-a constatat ca hiperplazia apare mai des la barbati si la tineri, mai ales daca acestia neglijeaza sau efectueaza incorect igiena orala zilnica. Desi prezenta placii bacteriene nu este intotdeauna o cauza suficienta pentru aparitia hiperplaziei, este cu siguranta un factor agravant al acestei afectiuni.
Daca apare la copii intre 5 si 12 ani, adica in perioada in care se schimba dintii de lapte, eruptia dintilor permanenti poate fi intarziata sau poate sa apara in mod dezordonat.
In afara de faptul ca genereaza probleme in indeplinirea unor functii necesare organismului precum alimentatia, hiperplazia poate afecta si viata sociala a pacientului care se confrunta cu aceasta, si care va avea retineri in a zambi, a vorbi sau a manca in public.
Cauzele cresterii anormale a gingiilor
Inflamatia gingiilor care declanseaza hipertrofia gingivala poate fi cauzata de diversi factori, cel mai frecvent fiind igiena orala deficitara sau incorecta.
Placa bacteriana este cea mai frecventa cauza a inflamatiei gingivale. In incercarea de a lupta impotriva infectiei cauzate de placa, gingiile tind sa se umfle, sa se inroseasca si sa sangereze, dand nastere principalelor simptome ale hipertrofiei gingivale.
Posibilele cauze ale hiperplaziei includ si modificarile hormonale care apar in corpul femeilor in timpul sarcinii. Dupa nastere, nivelurile hormonale ale femeilor revin la niveluri normale si are loc o regresie naturala si spontana a hiperplaziei gingivale.
Unele boli precum diabetul, leucemia, HIV, boala Crohn, limfomul si diferitele deficiente de vitamine pot cauza hiperplazie gingivala. In aceste cazuri, tratamentul bolilor este capabil sa readuca sau in orice caz sa induca o reducere a hiperplaziei. Unele substante continute in tratamentul acestor boli reprezinta cauzele directe ale hiperplaziei gingivale.
Pot exista cauze genetice ereditare pentru hiperplazia gingivala: incidenta acestei probleme este de 1 caz la 350.000 de persoane. In acest caz, gingiile nu vor parea inflamate, ci roz si sanatoase. Cresterea lor anormala se datoreaza pur si simplu unei productii excesive de colagen in organism.
Hiperplazia gingivala – tratament
Hiperplazia gingivala poate fi tratata prin rezolvarea cauzelor infectiei. Intrucat placa este cea mai frecventa cauza, este suficient ca pacientul sa efectueze o igiena dentara corecta si constanta folosind instrumentele adecvate: periuta de dinti, ata dentara, apa de gura antibacteriana. De asemenea, o igiena orala profesionala periodica este recomandata.
Daca hiperplazia a fost cauzata de administrarea de medicamente, va fi necesar sa se constate corelatia, apoi sa fie suspendate, daca este cazul, inlocuindu-le cu altele care nu contin moleculele descrise mai sus.
Cand hiperplazia apare din cauze genetice, singura modalitate de tratament este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de tesut gingival. Totusi, tesutul gingival va creste din nou datorita productiei continue de colagen, asa ca una sau mai multe operatii ulterioare de gingivectomie pot fi necesare.
O alternativa tot de tip chirurgical este o interventie in lamboul parodontal. Scopul acestei interventii chirurgicale este de a limita cantitatea de placa prezenta in vecinatatea gingiilor si de a facilita vindecarea mai rapida a inflamatiei. In plus, repozitionarea gingiilor permite sa lase descoperita o portiune a dintelui suficienta pentru mestecat.