fbpx
Laserul in parodontologie – tratamentul parodontozei

Laserul in parodontologie – tratamentul parodontozei

Terapia cu laser dentar reprezinta un tratament inovator si eficient in cazul parodontozei, mai ales in stadiile timpurii si medii ale bolii. Laserul este o optiune revolutionara si nedureroasa, care elimina bacteriile si ajuta la mentinerea dintilor sanatosi mult timp. Aceasta metoda cu laser este mult mai eficienta in combaterea si  stoparea parodontezei, comparativ cu cea chirurgicala, cum ar fi chiuretajul gingival.

Ce este parodontoza?

Cunoscuta si sub numele de boala gingiilor, parodontoza sau boala parodontala (parodontita) este o infectie bacteriana care poate afecta ireversibil tesuturile din gura. Aceasta afectiune este cauzata de acumularea placii in jurul dintelui si de-a lungul liniei gingivale, inflamand tesuturile. Daca progreseaza, inflamatia va incepe in cele din urma sa atace osul care inconjoara si sustine dintii. Netratata, parodontoza poate duce, in faza avansata, la pierderea dintilor.

Principalele cauze ale bolii parodontale sunt: placa bacteriana, tartrul depus pe si sub gingii, fumatul, predispozitia genetica, modificarile hormonale, factori de stres.

Specialistii au demonstrat legatura intre boala parodontala si afectiuni medicale precum: boli de inima, accident vascular cerebral, diabet, infectii respiratorii. Se estimeaza ca aproximativ 75% dintre adulti au un anumit grad de parodontoza.

Semne si simptome ale parodontozei

Inflamare gingii
Gingii inflamate

Tratament parodontoza
Retractie gingivala

Cele mai frecvente semne vizibile ale parodontozei sunt: gingiile inrosite si inflamate, sangerarea in timpul periajului, respiratia urat mirositoare, retractia gingivala (gingiile care se retrag lasand radacinile dintilor descoperite) cu sensibilitate crescuta la cald si rece, mobilitatea usoara a dintilor.
 
 
 
 

Tratamentul nonchirurgical cu laser al parodontozei

tratamentul parodontozei cu laser

Tratamentul parodontozei realizat chirurgical presupunea o procedura si o recuperare dureroase. Metodele moderne de tratament cu laser sunt minim invazive si pot elimina depozitele de placa, pot trata smaltul si restabili gingiile fara durere in doar cateva sedinte.

Datorita caracteristicilor sale particulare, laserul reuseste sa elimine bacteriile, care nu sunt altfel accesibile cu antibiotice, spalaturi, ultrasunete si instrumente manuale utilizate pentru curatarea subgingivala si sa induca simultan refacerea rapida a tesuturilor datorita efectului de biostimulare.

Terapia cu laser dentar utilizeaza un laser cu dioda pentru a dezinfecta buzunarele din jurul dintilor. Dioda tinteste tesuturile gingivale infectate, cele sanatoase nefiind atinse. Energia laser este transmisa printr-o fibra subtire care poate patrunde usor in buzunare parodontale profunde. Laserul distruge bacteriile care cauzeaza parodontoza si stimuleaza vindecarea gingiilor. S-a demonstrat ca terapia cu laser stimuleaza circulatia sangelui, tesutul anterior infectat refacandu-se, si ajuta la rejuvenarea gingiilor .

Eficienta laserului se bazeaza in principal pe absorbtia selectiva a energiei luminoase de catre unele substante continute in tesuturile tinta, cum ar fi: membranele celulare bacteriene, hemoglobina, apa etc.

Laserul genereaza doua efecte fundamentale:

  • Efect bactericid: elimina bacteriile responsabile prezente in interiorul placii dentare si a buzunarelor gingivale.
  • Efect biostimulant: in tesuturile iradiate, laserul produce o proliferare rapida a celulelor, grabind considerabil procesul de vindecare.

Beneficiile laserului in tratamentul parodontozei

Laserele sunt mai precise decat instrumentele manuale si sunt capabile sa vizeze zonele infectate ale gingiilor, cu impact minor asupra tesuturilor din jur, necesita incizii mai mici, avand ca rezultat o mai mica pierdere a tesutului parodontal

  • Elimina imediat sangerarea gingiilor
  • Fasciculul laser sterilizeaza zona tratata, distrugand infectia bacteriana
  • Procedurile dentare cu laser nu necesita anestezie si, de asemenea, suturile nu mai sunt necesare
  • Reduce sau elimina riscul de pierdere a dintilor
  • Regenereaza osul permitand o vindecare mai rapida si nedureroasa
  • Creste rata de succes a tratamentelor parodontale si reduce durerea post-tratament
  • Recuperarea este mult mai rapida

Prin urmare, utilizarea laserului, combinata cu alte metode de ingrijire continua, permite vindecarea parodontitei in toate fazele sale, fara a se apela la o interventie chirurgicala.

Parodontoza, mai ales atunci cand este diagnosticata la timp, poate fi tratata sau tinuta sub control. Cu tehnici moderne si tehnologie inovatoare precum laserul se pot salva dintii naturali.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?