fbpx
Operatia cu lambou in tratamentul parodontozei

Operatia cu lambou in tratamentul parodontozei

Parodontoza sau parodontita este o boala inflamatorie care afecteaza gingiille si structurile de sprijin ale dintilor: ligamentul parodontal si osul alveolar. Depunerea de tartru este principala cauza a bolii parodontale, care se manifesta la inceput prin inflamarea gingiilor, apoi cu retractia acestora de la baza dintilor.

Parodontita implica deteriorarea ligamentului parodontal, pana la detasarea completa a acestuia de pe dinte, mobilitatea sau chiar pierderea dintilor.

In stadii mai avansate, pentru a trata parodontita, poate fi necesar un tratament chirurgical.

Ce este operatia cu lambou?

Operatia cu lambou in tratamentul parodontozeiIn cazul infectiilor de la nivelul gingiilor, are loc o retractie progresiva a tesutului gingival. In acest fel se creeaza pungile parodontale, niste spatii intre dinte, gingie si osul alveolar in care placa, tartrul si orice tip de reziduu continua sa se acumuleze distrugand ligamentele si structurile osoase in care este situat dintele.

Adancimea pungii parodontale determina si stadiul infectiei: pana la 3 mm adancime, diagnosticul este de gingivita, peste 3 mm adancime, putem vorbi de parodontita intr-un stadiu avansat.

Dupa formarea pungilor parodontale, un detratraj este insuficient pentru a indeparta depunerile de tartru, acestea putand fi curatate doar de catre medicul stomatolog prin chiuretaj gingival sau curatarea radacinii dintelui.

In functie de adancimea pungii parodontale, chiuretajul poate fi realizat in camp inchis, adica fara incizie, sau in camp deschis, cu incizia gingiei sau cu lambou.

Operatia cu lambou este o solutie chirugicala in tratamentul bolii parodontale caracterizata prin deschiderea unui lambou de acces dincolo de linia mucogingivala pentru a oferi acces la radacinile dintilor cu scopul de a elimina tartrul subgingival si pentru a netezi suprafata radacinii dintelui.

Operatia cu lambou in tratamentul parodontozei

Obiectivul major al operatiei cu lambou este eliminarea sau reducerea pungii parodontale in sine. Un alt obiectiv este regenerarea ligamentului parodontal si a tesutului osos care s-au pierdut in urma infectiei.

Cand este necesara operatia cu lambou?

In functie de gradul de deteriorare a parodontiului, exista mai multe tratamente dentare. Intr-un stadiu incipient, unele se fac fara efectuarea anesteziei si interventiilor chirurgicale, insa cand boala se afla intr-un stadiu mai avansat, este necesar un tratament al parodontiului.

Operatia cu lambou este utilizata in stadiile avansate ale bolii parodontale, completand un tratament nonchirurgical (de suprafata) atunci cand rezultatele obtinute cu acesta nu sunt suficiente.

Scopul acestui tratament este acela de a crea o deschidere mai mare catre radacinile dintilor si osul din jurul lor, pentru permite o curatare mai aprofundata. In timpul operatiei cu lambou, medicul are acces direct la zonele pe care le igienizeaza.

Operatia cu lambou in tratamentul parodontozei

 

Operatia chirurgicala cu lambou necesita o pregatire initiala a pacientului printr-o curatare supra si subgingivala, care trebuie facuta in zilele anterioare interventiei.

Interventia se efectueaza sub anestezie locala iar operatia in sine presupune o incizie in tesutul gingival. Gingia este ridicata atat cat sa expuna radacinile si osul pentru a permite o curatare completa si eliminarea tesutului bolnav din interiorul pungii. Dupa curatare, „clapeta” este inchisa, zona fiind sigilata.

Suturile cu care este cusuta gingia vor fi indepartate dupa 7-10 zile de la interventie, timp in care se recomanda un tratament medicamentos adecvat. Procesul de vindecare are loc rapid.

Cu aceste tehnici chirurgicale se reduc buzunarele parodontale, se favorizeaza vindecarea tesuturilor osoase si pacientul va avea un control al placii bacteriene, printr-o buna igiena orala la domiciliu, chiar daca cantitatea de os pierdut nu mai poate fi recuperat.

Daca parodontita a afectat osul care inconjoara radacina dintelui, ar putea fi nevoie de inlocuirea lui cu o grefa, procedura numita aditie osoasa. Grefa osoasa poate fi realizata din mici parti ale propriului os sau poate fi un os sintetic. Aceasta procedura ajuta la prevenirea pierderii dintilor si poate contribui la regenerarea osului natural.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?