fbpx
Protetica dentara: Amprentarea digitala versus amprentarea clasica

Protetica dentara: Amprentarea digitala versus amprentarea clasica

Traim intr-o cultura caracterizata de performante ridicate, in care se asteapta ca totul sa devina mai rapid si mai eficient. Digitalizarea contribuie semnificativ la aceasta. Lumea dentara este, si ea, implicata in acest proces: fazele de operare digitala sunt din ce in ce mai diverse si numeroase iar tehnologia este din ce in ce mai frecventa in toate procesele.

Digitalizarea care are loc in sectorul stomatologic ofera avantaje considerabile apreciate de stomatologi si de pacienti. Este vorba de standardizarea fluxului de lucru,
calitatea superioara a materialelor si reproductibilitatea restaurarilor. Datorita imaginilor digitale, astazi se pot obtine multe informatii, aceasta crescand predictibilitatea produsului si ducand la obtinerea rezultatului dorit mai sigur si eficient.

Amprentarea clasica

Amprentele dentare clasice se obtin prin plasarea chitului dentar in gura pacientului. Acest chit se intareste incet, pacientul trebuie sa muste, in timp ce materialul se solidifica pe forma dintilor in așa fel incat amprenta sa ramana in substanta, rezultand mulajul.
Dupa aceea, incepe un proces indelungat de pregatire a matritei pentru restaurari si, uneori, reluarea amprentarii dentare poate fi necesara pentru a remedia eventualele erori

Procesul de amprentare dentara poate fi destul de neplacut pentru pacient, desi nu este dureros si nu implica ace. Tehnica traditionala de amprentare are ca rezultat frecvent luarea mai multor amprente care pot fi respinse, rupte sau inlocuite gresit. In timpul acestei proceduri, pacientii cu un reflux puternic pot avea dificultati.

Toate aceste probleme au determinat o modalitate mai buna de a obtine amprente dentare: amprentele dentare digitale.

Amprentarea digitala

In prezent, exista doua tipuri diferite de solutii tehnologice de amprentare digitala pe care profesionistii dentari le pot integra in ingrijirea pacientilor: imaginile ca fotografii digitale si ca video digital.

Fiecare dintre imagini poate fi obtinuta folosind scanare digitale sau lasere. Scanarea cu laser este precisa si sigura. Foloseste lumina concentrata care poate capta fiecare detaliu al gingiilor si dintilor pacientului.

Scanerul 3D surprinde digital structura dintilor si a gingiilor folosind cea mai noua tehnologie optica. Scanerul este o bagheta compacta, portabila. Odata ce dentistul incepe procesul de scanare, acesta poate fi oprit si pornit de cate ori este necesar.
Gura este scanata cu un laser fara radiatii si, in cel putin 2-3 minute, laserul ofera o imagine 3D perfecta a dintilor si a structurilor tesuturilor moi. Prin software-ul digital, se poatea urmari progresul scanarilor, inclusiv un model 3D al dintilor pe ecran.

amprenta-digitala-scanner

Amprentele digitale pot creste foarte mult productivitatea, eficienta si precizia. Medicii stomatologi pot trimite imagini catre laborator aproape imediat, ceea ce inseamna ca tratamentul pacientului poate fi accelerat si exista chiar potentialul restaurarilor zambetului in aceeasi zi. Acest lucru poate reduce numarul de vizite la stomatolog si ajuta la imbunatatirea experientei generale a pacientului, acesta fiind unul dintre aspectele pe care se concentreaza stomatologii.

Avantaje ale amprentarii digitale:

–       Amprentele au o calitate superioara si asigura solutii mai bune de restaurare

–       Lipsa unui material care sa provoace reflux, ca in cazul celei clasice

–       O experienta mult mai buna pentru pacienti, in special pentru cei cu teama de dentist

–       Mai putin timp pentru pacient petrecut pe scaun

–       Reducerea riscului de erori

–       Scanarea intregii guri poate fi finalizata in mai putin de 10 minute, uneori chiar 1-2 minute

–       Amprentele digitale contribuie la sisteme de fisiere eficiente si elimina consumul de hartie

–       Solutie ecologica care elimina folosirea materialelor din plastic si a celor necesare pentru amprente

A lua amprente digitale elimina o mare parte din forta de munca efectiva si uneori aproximarea, care este asociata cu amprentele traditionale. Tehnologia de amprentare digitala creste si eficienta, atat in ​​timpul programarii pentru amprentare, cat si in timpul de livrare.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?