fbpx
Aparatul dentar la copii

Aparatul dentar la copii

Desi aparatele dentare pot indrepta dintii la orice varsta, acestea sunt mai eficiente la copiii ale caror oase inca se formeaza. Tratamentul incepe, cel mai adesea, cand exista deja cei mai multi dinti definitivi, deci in jurul varstei de 10-14 ani.

aparate dentare copii

Cu toate acestea, unii copii incep tratamentul inca de la 7-8 ani, daca exista un motiv medical pentru a face acest lucru.

Tratamentul timpuriu poate ajuta la:
• Ghidarea cresterii osului maxilarului
• Pozitionarea corecta a dintilori pe masura ce apar
• Reducerea riscului de ranire a dintilor proeminenti
• Creeaza spatiu pentru aparitia dintilor
• Imbunatatirea esteticii faciale

Tipuri de aparate dentare pentru copii

Aparatele dentare metalice clasice sunt cele mai frecvente si eficiente pentru indreptarea dintilor copiilor, si sunt, de obicei, si cea mai ieftina optiune disponibila.

Bracketii fixati pe fiecare dinte sunt uniti cu un arc de metal. Prin strangerea sarmei in anumite locuri, cu ajustari regulate, dentistul manipuleaza treptat pozitia dintilor.

Aparatele dentare metalice ofera o indreptare eficienta a dintilor in cazul multor probleme de aliniere, tratamentul avand de obicei o durata intre 18 si 24 de luni.

Copiii vor avea nevoie de ajutor special pentru curatarea aparatelor si a dintilor, deoarece alimentele si bacteriile se blocheze usor pe braketi. Periuta de dinti electrica pentru copii, cu un cap ortodontic special, poate face acest proces mult mai usor.

Aparatele dentare din ceramica (transparente sau de culoarea dintilor)
Aceste aparate dentare functioneaza in acelasi mod ca si cele metalice, dar materialele utilizate fac sa fie mai putin vizibile. Bracketii sunt realizati dintr-un material ceramic transparent iar arcul este de obicei metalic.

Aparatele dentare din safir
Si aceste aparate se ataseaza frontal, bracketii din safir sunt complet transparenti si au o suprafata foarte fina, ceea ce face ca acest aparat sa fie preferat pentru confort.

aparat dentar safir copii

Aparatele dentare linguale (Incognito)

Aparatele linguale sunt atasate pe interiorul dintilor, langa limba si folosesc bracketi si fire metalice.

Tratamentul cu acest tip de aparat dureaza de obicei mai mult decat in cazul celor fixate pe partea din fata a dintilor.

Aparate dentare mobile

In afara de aparatele fixe mai exista si aparate dentare mobile sau aliniatoare transparente. Acestea pot fi scoase in timpul curatarii dintilor si in timpul meselor si reprezinta un tratament la fel de eficient ca in cazul aparatelor fixe.

Aparatele corecteaza problemele de aliniere a dintilor, punand o presiune constanta, ceea ce determina schimbarea pozitiei acestora.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?