fbpx
Ce este si cand se extrage maseaua de minte

Ce este si cand se extrage maseaua de minte

Ce sunt si la ce varsta erup maselele de minte?

Molarii sau maselele de minte sunt ultimii dinti care apar in arcadele dentare, fiecare ocupand ultima si cea mai interioara pozitie de pe ambele arcade.
Denumirea lor provine de la varsta la care aceste masele erup prin gingii: in mod normal intre 18 si 25 de ani, o varsta care este considerata in mod conventional a fi varsta la care persoana adulta atinge o anumita maturitate.

Exista 4 masele de minte: 2 pe maxilar si 2 pe mandibula. Ele pot fi evidentiate printr-un examen radiologic, existand cazuri cand nu se dezvolta toate sau chiar niciuna.

Rolul maselelor de minte

Maselele de minte sunt o mostenire ereditara de la oamenii primitivi. Pentru a face fata unei diete primitive, constand in carne cruda, alimente tari, stramosii nostri aveau nevoie de dinti foarte puternici si de falci rezistente. Evolutia si lupta pentru supravietuire i-au inzestrat astfel pe oamenii din trecut cu masele de minte, usurandu-le mestecarea acestor alimente.
Astazi, dieta consta in alimente mai moi, care nu necesita o mestecare atat de energica. Mandibula si maxilarul omului contemporan au suferit o evolutie reala, fiind mai putin dezvoltate. Avand dimensiuni mai mici, tind sa impiedice partial sau complet dezvoltarea corecta a maselelor de minte.
Calea evolutiva a speciei umane este, prin urmare, motivul pentru care cresterea maselelor de minte este adesea supusa variatiilor si imperfectiunilor.

Ce probleme pot provoca maselele de minte?

Prin aparitia celor 4 masele de minte se finalizeaza dentitia permanenta, desi al treilea molar nu erupe intotdeauna.
Adesea una sau mai multe masele de minte raman incorporate in os si gingie, nereusind sa erupa, ceea ce duce la o situatie de hipodontie (dentitie permanenta incompleta).
In alte cazuri, maselele de minte ies partial din gingie, dar nu se dezvolta pe deplin. Negasind spatiul necesar pentru dezvoltare, raman fixate pe osul maxilar sau mandibular. Aceasta situatie de crestere partiala cauzeaza unele procese inflamatorii cronice care duc la extractia molarului respectiv.

De ce se extrage maseaua de minte?

Nu este intotdeauna necesar sa se procedeze la extragerea uneia sau mai multor masele de minte. Daca se dezvolta normal si sunt pozitionate in arcada in mod adecvat, maselele de minte tind sa fie conservate.

Cu toate acestea, exista cazuri in care acestea trebuie extrase:

  • cand au erupt partial. In aceasta situatie se creeaza o inflamare a gingiei din cauza acumularii inevitabile de reziduuri alimentare. Astfel se pot dezvolta carii nu numai la molarul de de minte, ci si la cei invecinati
  • cand au crescut incorect sau nu sunt aliniate cu ceilalti dinti, deoarece pozitia anormala ingreuneaza sau impiedica curatarea corecta, si poate provoca dureri, gingii inflamate si chiar abces dentar

Maseaua de minte

    • cand maseaua este partial prinsa in gingie acesta poate impinge dintii adiacenti, punand in pericol stabilitatea acestora si provocand dinti strambi, dificultati de mestecat si aglomerarea dintilor, generand astfel o malocluzie dentara mai grava.
    • cand este blocata in osul mandibular / maxilar si nu este vizibila cu ochiul liber, se dezvolta chisturi care, pe termen lung, pot favoriza infectiile sau pot slabi osul de sustinere

maseaua de minte

 

cand a crescut orizontal impingand molarii secundari, provoaca durere la mestecat. Cresterea oblica a maselelor de minte favorizeaza depunerea reziduurilor alimentare astfel, bacteriile se pot dezvolta si crea carii.

 

 

  • in caz de hiperdontie maselele de minte sunt supranumerare, adica mai mult de 4
  • cand este sparta sau rupta; dintii sparti sau ciobiti pot favoriza patrunderea bacteriilor in interiorul lor.

La ce varsta ar trebui extrase maselele de minte?

Nu exista o varsta precisa la care acestea sa fie extrase.
Doar in cazul in care creeaza probleme, este de preferat ca ele sa fie eliminate cat mai curand posibil. In unele cazuri este posibil si mult mai usor ca maseaua de minte sa fie extrasa inainte ca ea sa se fi format complet.

Cat costa extractia de masea de minte?

Pretul unei extractii de molar de minte este influentat de pozitia acestuia si de gradul in care a erupt. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru extractie masea de minte.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?