fbpx
Inhalosedarea: un ajutor in a depasi frica copiilor de dentist

Inhalosedarea: un ajutor in a depasi frica copiilor de dentist

 

Inhalosedare dentist

Vizitele timpurii la medicul stomatolog, chiar inainte de varsta de trei ani, sunt importante pentru a obisnui copiii cu dentistul si pentru a crea o relatie de incredere. Lucrul cu pacientii mici nefiind usor, este esential sa existe o abordare corecta care sa nu alimenteze temerile si anxietatea.

Sarcina principala a pedodontistului, medic stomatolog specializat in ingrijirea dintilor copiilor, este, prin urmare, sa ofere toata ingrijirea de care pacientul are nevoie, facand tratamentul cat mai placut posibil.

A trata un copil presupune o abordare menita a-l linisti, a intelege problemele si temerile lui.

Ce este inhalosedarea si de ce este utila pentru tratarea copiilor?

Introdusa in SUA in anii ’50, inhalosedarea sau sedarea constienta este o tehnica care consta in administrarea pacientului a unui amestec de protoxid de azot si oxigen. Prin inhalare printr-o masca pe toata durata sedintei, acestea au rolul de a reduce starile de anxietate care pot compromite eficienta tratamentului dentar.

Protoxidul de azot creeaza o anestezie superficiala si a pielii si gingiilor, care face ca injectia anestezicului local sa fie mai deranjanta, si se administreaza inainte de a incepe tratarea dintelui.

In timp ce ramane constant constient fara a-si pierde reflexele, pacientul simte o senzatie placuta de relaxare si liniste, sensibilitatatea la durere este redusa semnificativ, ceea ce duce la o mai buna colaborare.
Acest sentiment poate fi adesea insotit de o usoara stare de euforie sau, dimpotriva, de somnolenta sau amnezie. Efectul sedarii constiente cu protoxid de azot este de
obicei imediat si dispare rapid la sfarsitul sesiunii.

In multe cazuri, inhalosedarea ajuta la reducerea disconfortului perceput de micul pacient in timpul terapiei si il ajuta sa depaseasca anxietatea legata de durere sau experientele negative anterioare.

Sedarea constienta este o tehnica absolut sigura: acest gaz nu are efecte asupra activitatii normale a inimii, circulatiei sangelui si respiratiei, iar efectul sau dispare la cateva minute dupa intreruperea administrarii.

In timpul sedarii constiente copilul raspunde la intrebari si este capabil sa efectueze miscarile cerute, dar de multe ori el nu isi va aminti cu exactitate durata terapiei sau instrumentele utilizate, ceea ce va contribui apoi la mentinerea atitudinii sale senine si de colaborare fata de dentist.

Beneficiile sedarii constiente la copii

Sedarea constienta cu protoxid de azot se adreseaza tuturor pacientilor, mai ales copiilor, la care stresul, starile de anxietate si frica impiedica o procedura dentara de succes. Tocmai din cauza acestor factori se dovedestea fi deosebit de potrivita pentru pacientii mici in varsta de minim 4 ani, care nu coopereaza.

Inhalosedare stomatologie

Utilizarea sedarii constiente este un ajutor valid in efectuarea ingrijirii stomatologice necesare la pacientii putin cooperati, prin aceasta evitandu-se orice interventie sub anestezie generala.

Datorita unei abordari a tratamentului semnificativ mai linistite, datorita absentei perceptiei oricarei stari dureroase, amintirea sedintei dentare va fi placuta si deloc traumatica, crescand increderea pacientului in stomatolog si, in consecinta, facilitand tratamentele ulterioare necesare.

Cum sa pregatesti un copil pentru inhalosedare?

In cazul pacientilor mici, la prima experienta cu medicul stomatolog, abordarea trebuie sa fie graduala si include una sau mai multe intalniri pentru familiarizare, pentru a capata incredere si pentru a accepta aplicarea mastii pe nas, ca apoi sa se bucure de placerea senzatiei de relaxare.

Nu se recomanda niciun tratament pana cand micutul pacient nu si-a depasit barierele de a efectua tratamentul; numai atunci cand copilul este calm, se poate proceda la tratamentul dentar necesar.

In concluzie, tehnicile de sedare constienta, combinate cu o abordare psihologica si un mediu clinic studiat pentru copii, sunt un aliat pretios care permit copiilor sa aiba parte de ingrijire dentara si sa creasca fara teama dentist.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?