Ce sunt plombele de amalgam?
Plombele de amalgam sau plombele “de metal” au fost multa vreme folosite in stomatologie pentru restaurarea dentara. In trecut nu erau cunoscute riscurile si consecintele anumitor metale asupra sanatatii organismului.
Amalgamul este un aliaj stabil realizat prin combinarea mai multor metale: argint, staniu, zinc, cupru si mercur, dintre care cele mai mari procente sunt cele de mercur (52%), staniu (26%) si argint (16%). Mercurul din amalgam se combina cu celelalte metale si face amestecul stabil si sigur.
Amalgamul este de obicei utilizat pentru a restabili molarii din zona din spate a gurii, folositi in mod obisnuit pentru mestecarea / macinarea alimentelor.
Avantajele materialului sunt numeroase: biocompatibilitatea, durabilitatea, rezistenta relativ mare la uzura si costurile reduse.
Indepartarea plombelor dentare de amalgam
Amalgamul dentar este una dintre cele mai controversate probleme in stomatologie.
Controversa consta in a intelege daca cantitatea de mercur eliberata de amalgam este atat de mica incat nu este semnificativa din punct de vedere clinic sau daca in unele cazuri este suficienta pentru a produce simptome.
Studii recente arata ca plombele de amalgam pot elibera prin abraziune (in timpul mestecarii) concentratii foarte mici de mercur, care se acumuleaza in tesuturile din corp si pot provoca intoxicatii cronice. Sarea alimentara, apa carbogazoasa sau acizii alimentari determina ulterior descompunerea amalgamului dentar.
Mercurul poate fi legat de toxicitatea celulara, neurotoxicitatea cu consecintele bolilor neurodegenerative, imunotoxicitatea, deteriorarea sistemului endocrin, riscurile legate de fertilitate si dezvoltarea embrionara. In Suedia, Danemarca si Norvegia, utilizarea amalgamului pentru plombele dentare este interzisa. In Italia este contraindicat doar la femeile insarcinate si la copii.
Amalgamul este un material rigid care cauzeaza adesea fisuri in structura dintelui si, datorita culorii metalice inchise si a oxidarii sale in timp, produce un halou intunecat, vizibil prin smaltul dintilor.
Acestea sunt motivele pentru care plombele de amalgam nu mai sunt folosite si tind sa fie eliminate.
Beneficiile inlocuirii plombelor de amalgam
Multe persoane care decid sa elimine acest tip de plombe valorizeaza avantajele: evitarea expunerii la mercur si a contactului cu acesta.
In plus, inlocuirea plombelor de amalgam cu unele din material compozit cu aspect natural aduce avantaje estetice mari.
Daca plombele de amalgam sunt uzate, crapate sau daca exista o degradare severa sub umplutura metalica, atunci acestea trebuie eliminate.
Eliminarea amalgamului trebuie efectuata cu mare atentie, pentru a proteja sanatatea pacientului si a personalului medical, in timpul indepartarii acestor plombe, aplicandu-se un protocol rigid.
Daca decideti sa eliminati umplutura cu mercur, asigurati-va ca optati pentru cabinetul stomatologic potrivit. Alegeti o echipa profesionala bine pregatita, care efectueaza eliminarea plombelor de amalgam conform masurilor de siguranta.