fbpx
Tipuri de coroane pe implant: coroana cimentata versus coroana insurubata

Tipuri de coroane pe implant: coroana cimentata versus coroana insurubata

Inserarea implanturilor dentare reprezinta o procedura chirurgicala utilizata cel mai des pentru inlocuirea dintilor lipsa. Un implant dentar este compus din 3 parti:

 • un surub de titan (numit implant dentar) incorporat in os, care inlocuieste radacina originala a dintelui
 • o coroana dentara de portelan, zirconiu, compozit etc
 • un conector care uneste cele doua piese, numit bont protetic

Implantul dentar este plasat chirurgical in osul maxilarului sau mandibulei cu care fuzioneaza printr-un proces numit osteointegrare. Coroana dentara este singura parte vizibila din tot acest ansamblu.

Ce sunt coroanele cimentate si cele insurubate?

O diferenta intre lucrarile dentare fixe pe implanturi o reprezinta modul in care proteza (sau coroana) dentara este prinsa pe bontul protetic – fie prin cimentare, fie cu ajutorul unui surub demontabil.

Coroana dentara insurubata pe implant

coroana cimentata versus coroana insurubata

Coroana dentara insurubata este atasata de implantul dentar cu autorul unui surub care o fixeaza pe bontul implantului. Coroana are o mica deschidere pentru acces la surub, insa aceasta va fi acoperita la finalul lucrarii cu o plomba dintr-un material compozit, ceea ce o face in esenta invizibila.

Acest tip de coroana are ca avantaj principal faptul ca poate fi indepartata cu usurinta in caz de slabire sau fractura (din cauza muscaturii unui aliment dur, de exemplu), fara a fi deteriorata. Astfel, este posibila igienziarea, curatarea, inlocuirea surubului si evaluarea tesutului inconjurator, cu un risc minim de deteriorare a restaurarii existente.

Coroanele dentare insurubate sunt folosite de regula in cazul restaurarilor totale sau al celor care inlocuiesc molari, lucrari din zonele in care orificiile de acces la surub nu sunt vizibile.

coroana cimentata versus coroana insurubata

 

Coroanele insurubate sunt mai usor de gestionat si in cazul lucrarilor cu incarcare imediata. De obicei, inainte de a fi atasata o coroana pe un implant se acorda cateva luni pentru vindecarea zonei si pentru osteointegrarea implantului. In cazurile in care coroana este atasata in acelasi timp cu implantul, suruburile ofera avantaje suplimentare fata de coroanele cimentate.

 

Coroanele insurubate pe implant sunt mai usor de intretinut. Surubul permite ca acea coroana dentara sa fie usor indepartata pentru a repara sau curata componentele implantului, fara a le deteriora.

Caracteristicile coroanei dentare insurubate

 • Se indeparteaza usor, fara risc de deteriorare
 • Este rezistenta la fracturi
 • Este estetica
 • Se intretine cu usurinta

Avantajele coroanei dentare insurubate

 • Mult mai usor de accesat si inlaturat la nevoie
 • Posibilitatea de a fi utilizata cu o distanta interocluzala limitata
 • Absenta cimentului de sub tesuturile gingivale

Sistemele de fixare cu suruburi sunt preferate pentru o proteza cu mai multe bonturi, datorita faptului ca permit indepartarea protezei pentru curatare si reparare.

Coroana dentara cimentata

Cimentarea coroanelor dentare este probabil cea mai frecventa metoda de atasare a coroanei in cazul unui implant dentar. Practic, coroana este lipita cu un adeziv special (ciment) de bontul protetic insurubat in implantul inserat in os.

coroana cimentata versus coroana insurubata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suprafata ocluzala nu va prezenta deschidere pentru surub ca in cazul coroanelor insurubate, si, ca atare, acest tip de coroane sunt preferate in cazul dintilor mai ingusti. Lipsa orificiilor pentru surub din coroanele cimentate ofera un design care imbunatateste rezistenta fizica a portelanului.

Sistemele cu coroane cimenate sunt ideale pentru scopuri estetice. Acestea pot oferi un avantaj in compensarea angulatiei nefavorabile a unui implant.

Alte avantaje includ simplitatea fabricarii, reducerea complicatiilor de laborator si stresul mai mic asupra tesutului osos.

Beneficiile coroanelor cimentate

 • Estetica: implanturile cimentate ofera un aspect superior
 • Rezistenta: coroanele cimentate sunt cunoscute pentru rezistenta crescuta la fracturare
 • Independenta fata de orientarea/ angulatia implantului
 • Cost considerabil mai mic datorita componentelor mai putine. Coroanele temporare cimentate sunt mult mai usor de fabricat decat cele provizorii insurubate.

Restaurarile cu coroane cimentate cu ciment provizoriu permit insa un grad mai redus de indepartare decat cele insurubate.

Atat restaurarile dentare cu croane insurubate cat si cele cimentate au avantajele si limitarile lor. Rata de succes pentru ambele metode este la fel de mare si ambele tipuri de coroane asigura permanent proteza la implant.

Decizia clinica cu privire la tipul care se potriveste cel mai bine pacientului depinde de mai multi factori, cum ar fi indepartarea, estetica si performanta clinica.

Istoric, protezele cu coroane insurubate au fost utilizate pe scara larga, deoarece se permitea astfel accesul la restaurari pentru evaluarea implanturilor si repararea eventualelor complicatii. Restaurarile cu coroane cimentate sunt acum utilizate pe scara larga din ratiuni estetice.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?