fbpx
Pivot dentar versus implant dentar

Pivot dentar versus implant dentar

Notiunile de implant dentar si pivot dentar sunt adesea confundate. Desi amandoua sunt folosite in cazul dintilor deteriorati sau al celor lipsa, diferenta dintre ele este una semnificativa. Implantul dentar este folosit pentru a inlocui radacina si, deci, un dinte care a fost extras, in timp ce pivotul dentar sustine doar coroana dentara, radacina dintelui fiind inca prezenta.

Ce este pivotul dentar?

Pivotul dentar, numit si stift sau pivot corono-radicular este o structura de forma conica ce se cimenteaza in interiorul radacinii unui dinte devitalizat.

Pivot dentar versus implant dentar

Pivotul dentar are functia de a consolida structura dentara ramasa, oferind un punct de sprijin pentru viitoarea coroana.

Dupa ce nervul este extras printr-o obturatie de canal, pivotul dentar este ancorat in canalul radacinii naturale sanatoase a dintelui. Aceasta presupune existenta unei cantitati suficiente de structura dentara. Radacina dintelui ramane in os si pivotul este cimentat patial in interiorul ei (partea radiculara), o parte (partea coronara) ramanand deasupra gingiei. Pe aceasta portiune va fi cimentata ulterior coroana dentara. Fara o radacina sanatoasa, un pivot dentar nu poate fi aplicat.

Functia principala a pivotului dentar este aceea de a asigura ancorarea si sustinerea materialului care va fi utilizat pentru reconstructia dintilor. Materialele cele mai utilizate astazi pentru pivoti sunt: ​​fibra de sticla, titan, cuart, in trecut fiind folosite mai ales pivoturile metalice.

Ce este implantul dentar?

Pivot dentar versus implant dentar

Implantul dentar este un surub din titan biocompatibil care se insereaza direct in os, in locul radacinii unui dinte extras. Acesta se aplica atunci cand radacina dintelui natural a fost extrasa; in locul ei, elementul din titan constituie noua „radacina artificiala” pe care va fi reconstruita coroana noului dinte.

Acest implant de titan fuzioneaza perfect cu tesutul osos si se comporta exact ca radacina unui dinte natural, fiind solutia pe termen lung pentru o functionalitate normala.

Cum sa alegi cea mai potrivita terapie?

Diferenta substantiala dintre un pivot si un implant dentar este, prin urmare, prezenta unei radacini in care este introdus pivotul. In cazul implantului dentar, acesta este insurubat direct in os.
Alegerea tipului potrivit de terapie este legata de structura reziduala a dintelui. Daca structura dentara este inca buna, este de preferat sa se pastraze radacina dentara pe care sa fie aplicat un pivot dentar.

 +40766.407.782 +40745.201.251  Consultaţie online blank
« Din 2007, peste 20000 de pacienţi fericiţi! »