fbpx
Proteza dentara fixa pe 4 sau 6 implanturi: etape si pret

Proteza dentara fixa pe 4 sau 6 implanturi: etape si pret

Protezele dentare au rolul de a restabili functiile orale in cazul edentatiei (lipsa dintilor) partiale sau totale, prin inlocuirea dintilor naturali cu elemente artificiale.

In general exista 2 tipuri de proteze dentare fixe: proteza dentara pe dinti naturali sau proteza dentara pe implant dentar. De obicei se utilizeaza o proteza fixa cu 4 implanturi la mandibula si 6 implanturi la maxilar.

In functie de situatia pacientului, se pot atasa diferite restaurari pe implanturi:

 • Coroana pe implant dentar: cand lipseste un singur dinte
 • Punte dentara pe implant dentar: cand lipsesc mai multi dinti
 • Proteza dentara totala pe implanturi – atunci cand exista edentatie totala (lipsa tuturor dintilor de pe o arcada). Aceste proteze dentare pot fi detasabile (prinse in capse de implantul propriu-zis) sau proteze fixe pe implant, prinse cu ajutorul unor suruburi sau cimentate.

Ce este o proteza dentara fixa pe implanturi?

O proteza dentara fixa pe implant este o alternativa excelenta la protezele traditionale, constituind o optiune de tratament durabila ​​pentru inlocuirea tuturor dintilor lipsa de pe o arcada.

Principala caracteristica a protezei fixe pe implanturi dentare consta in faptul ca este extrem de bine fixata, prin urmare nu se misca si nu se inclina in timpul mestecarii sau fonatiei, asa cum se intampla cu proteza mobila clasica.

Proteza fixa pe implant poate inlocui 12 dinti de pe maxilar sau mandibula, imita contururile si forma dintilor naturali. Pe langa dintii lipsa, aceasta inlocuieste si tesutul gingiilor lipsa, redand un zambet natural.

Proteza dentara fixa pe implant este realizata din rasina acrilica roz si alte materiale biocompatibile care imita gingia si reprezinta baza pe care sunt montati dintii protetici. Gingia falsa este folosita pentru a umple spatiul lasat liber de resorbtia osoasa si retragerea gingivala.

Acest tip de proteza dentara nu poate fi indepartat de catre pacient, deoarece este strans insurubata pe implanturile dentare inserate in os, ci doar de catre medicul stomatolog.

Componentele protezei fixe ​​pe implant dentar

O proteza fixata pe implant este compusa din mai multe elemente:

 • implanturi propriu-zise din titan, care sunt plasate in os pentru a inlocui radacinile unora dintre dintii lipsa
 • bonturi protetice din titan, insurubate in implant, pentru a putea sustine viitoarea lucrare
 • proteza dentara temporara sau provizorie, atasata pe bonturi. Poate fi fixa ​​sau mobile si este recomandata pe durata vindecarii implanturilor
 • proteza definitiva: dupa o perioada de 3-6 luni necesara pentru vindecare si osteointegrare a implanturilor, proteza dentara totala din ceramica (12 – 14 dinti) va fi fixata pe implanturi.

Tehnici de fixare a protezei ​​pe implanturi dentare

Tehnicile utilizate pentru obtinerea unei proteze fixe pe implanturi dentare variaza de la chirurgia orala clasica in doua faze, pana la implantologie cu incarcare imediata in care, implantologul, prin investigatii radiografice adecvate (panoramice sau CT), evalueaza prezenta conditiilor necesare si suficiente pentru succesul implanturilor.

De regula, pentru sustinerea protezei dentare fixe se folosesc 4 sau 6 implanturi, numar stabilit in urma examinarii fiecarui caz. Se iau in cosiderare aspecte precum: calitatea si cantitatea de os existent sau starea arcadei opuse. Aceasta abordare permite fixarea protezei pe implanturi pentru confort, estetica si functionare optime.

Proteza fixa pe implanturi dentare
Proteza fixa pe 4 implanturi dentare

Tehnica All on 4 cu incarcare imediata este utilizata in cazul pacientilor cu pierderi osoase semnificative. In aceste cazuri implanturile sunt pozitionate intr-un mod care nu necesita aditie osoasa. Aceasta tehnica minim invaziva face posibila inlocuirea unei arcade edentate complet, fara a fi necesara plasarea unui implant dentar pentru fiecare dinte inlocuit.

 

 

 

Proteza fixa pe implanturi dentare
Proteza dentara fixa pe 6 implanturi

 

Metoda All-on-6 este folosita in cazul in care pierderea osoasa e consistenta si presupune introducerea a 6 implanturi si plasarea protezelor pe ele. Poate fi utilizata atat in cazul maxilarului cat si al mandibulei.

Avantajele protezei fixe pe implant dentar

Caz proteza fixa cu 4 implanturi realizat in clinica noastra
Caz proteza fixa cu 4 implanturi realizat in clinica noastra

Desi este mai costisitoare decat proteza detasabila clasica, proteza fixa pe implant are multiple avantaje:

 • Este o solutie fixa, estetica si durabila
 • Se apropie ca aspect de dintii naturali
 • Este confortabila nefiind necesare extensii deoarece este complet sustinuta de implanturi
 • Extrem de stabila, astfel incat orice tip de mancare poate fi mestecat cu usurinta
 • Este usor de curatat
 • Protezele totale fixate pe implanturi elimina instabilitatea, durerea cauzata de frecarea protezei clasice pe gingii, precum si problemele cu mestecarea si vorbirea. Datorita implanturilor, protezele sunt stabile si confortabile.

 

Vezi mai multe cazuri de implantologie dentara realizate cu succes in clinica noastra.

Cat costa o proteza fixa cu 4 sau 6 implanturi?

Costul unei proteze fixe cu 4 sau 6 implanturi este direct influentat de marca implanturilor si a materialelor din care sunt realizate lucrarile dentare definitive. Deci cat costa implant dentar toata gura? Va rugam sa ne transmiteti o radiografie panoramica sau CT dentar total pentru o estimare de timp si cost.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?