fbpx
Proteza dentara pe implanturi: tipuri, caracteristici

Proteza dentara pe implanturi: tipuri, caracteristici

Exista unele situatii in care dintii pierduti nu mai pot fi inlocuiti, in aceste cazuri apelandu-se la protezele dentare. Protezele dentare au, deci, rolul de a restabili functiile orale ale pacientilor care se confrunta cu lipsa partiala sau totala a dintilor, prin inlocuirea dintilor naturali cu elemente dentare artificiale.
Protezele complete standard care sunt concepute sa se spriiine direct pe gingie sunt adesea foarte instabile si pot afecta grav capacitatea de a manca si de a vorbi si pot reduce calitatea vietii pacientilor. Astfel, implanturile dentare care inlocuiesc dintii naturali si care sunt inserate direct in os, pot fi folosite pentru a permite atasarea sau ancorarea definitiva a unei proteze dentare fixe.

Protezele pe implanturi dentare pot fi: proteze dentare fixe sau proteze dentare pe capse (detasabile).

Proteza dentara fixa pe implanturi

Proteza dentara pe 4 implanturi

Proteza dentara pe implanturi: tipuri, caracteristici

Proteza dentara fixa pe implanturi este utilizata pentru a inlocui dintii naturali pierduti permanent, fiind atasata doar pe implanturi dentare inserate in os.

Tehnica recenta face posibila sustinerea unei proteze dentare complete pe 4 sau 6 implanturi, atat in maxilar cat si in mandibula. Pentru a beneficia de aceasta tehnica, pacientul trebuie sa fie complet edentat.

Aceasta proteza dentara pe implant poate fi folosita chiar si cand exista un volum osos redus; prin urmare grefa osoasa nu este necesara deoarece surubul de titan al implantului inserat in os are rolul de a stimula osul, evitand aspectul imbatranit pe care il creeaza lipsa dintilor pentru o perioada mai mare de timp.

Secretul acestei tehnici consta in inserarea implanturilor posterioare la un unghi de 45 de grade in os, ceea ce le confera o stabilitate mai mare, reprezentand un avantaj pe termen lung. Implantul si proteza fiind instalate intr-o singura vizita la cabinetul stomatologic, tehnica este mai putin invaziva si convalescenta este mai scurta decat in cazul altor planuri de tratament.

Dintii fiind prinsi de implanturi printr-un sistem de insurubare, acest tip de proteza poate fi indepartata doar de catre medic in vederea controlului si mentinerii corecte a implanturilor.

Aceasta proteza dentara completa fixata pe implanturi este cea mai estetica si mai confortabila, dintii fiind realizati din metaloceramica sau zirconiu.

Proteza dentara pe implanturi cu capse

Proteza dentara pe implanturiO alta solutie pentru reconstruirea intregului maxilar este proteza dentara pe implanturi cu capse. Acest tip de proteza poate fi atasat atat pe implant cat si pe radacini de dinti naturali. Particularitatea ei o reprezinta faptul ca este prinsa in capse cimentate apoi pe dinti.

Faptul ca proteza cu capse se sprijina pe gingii si pe cerul gurii, ii confera o stabilitate foarte buna. Aceasta poate fi mai usor indepartata la nevoie pentru igienizare, spre deosebire de proteza fixa pe implanturi.

Desi fiecare dintre aceste proteze are avantaje si limite pentru pacienti, ele sunt durabile si solide, permit refacerea estetica a anatomiei dento-faciale, redau functiilor fiziologice precum masticatia.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?