fbpx
Proteza dentara scheletata: caracteristici si avantaje

Proteza dentara scheletata: caracteristici si avantaje

Proteza dentara scheletata este o proteza partiala mobila formata din dinti artificiali (care ii inlocuiesc pe cei lipsa) pozitionati pe o baza de silicon de o culoare similara cu cea a gingiei, intarita de o structura metalica.

Proteza dentara scheletata are ca si componenta o baza metalica din crom sau cobalt, mulata in jurul spatiilor goale si in jurul dintilor inca prezenti. Datorita aderentei totale la suprafata dintilor reziduali si a gingiei, aceasta solutie garanteaza un nivel inalt de confort fiind si solida.

Proteza dentara scheletata

Pe baza metalica stau coroanele dentare, construite in laborator din diferite materiale si gingiile false, necesare pentru a umple mai bine spatiile goale si pentru a acoperi atat baza metalica, cat si jonctiunea dintre aceasta si coroane.

Protezele dentare de acest tip sunt complet personalizate, deoarece cuplarea lor trebuie sa se potriveasca perfect cu dintii naturali prezenti ai pacientului.

Gingia falsa din silicon roz mascheaza suportul metalic subiacent si imbunatateste estetica. Culoarea acesteia poate fi personalizata in functie de culoarea tesuturilor moi ale cavitatii bucale a pacientului.

Dintii artificiali sunt realizati in majoritatea cazurilor folosind compozit sau acrilic, dar este posibila si alegerea coroanelor metalo-ceramice care sunt mai grele.

Tipuri de proteza dentara scheletata

Daca proteza scheletata inlocuieste dinti din ​​partea dreapta si stanga a arcadei superioare, scheletul va avea bara palatinala (urmand arcul boltei palatine).
Cand dintii care urmeaza sa fie inlocuiti se afla pe arcada inferioara, bara de metal trece sub limba si se numeste linguala.

Proteza partiala scheletata cu structura din aliaj metalic poate fi ancorata pe dintii prezenti:

  • cu carlige: acestea sunt cele mai simple si mai putin costisitoare proteze dentare capabile sa inlocuiasca dintii cu un efort minim. Carligele sunt folosite pentru a prinde ferm cadrul de dintii naturali, dar rezultatul estetic nu este tocmai cel mai bun, deoarece sunt vizibile.

Proteza dentara scheletata

  • cu sisteme cu capse. In acest caz, dintii care servesc drept ancora a protezei sunt acoperiti cu coroane, iar pe aceste coroane sunt capsele care fixeaza proteza.

In timp ce carligele pot fi metalice sau acrilice si sunt vizibile pe suprafata dintelui pe care se sprijina, sistemele cu capse raman ascunse in interiorul protezei si ofera o stabilitate mai mare protezei.

In ce cazuri se foloseste proteza dentara scheletata?

Proteza dentara mobila scheletata este utilizata atunci cand trebuie inlocuiti unul sau mai multi dinti si mai exista inca dinti naturali stabili, dar nu se recurge la tratamentul cu implant dentar sau nu este posibila realizarea unei proteze dentare fixe sa al unei punti dentare. Este foarte important ca toate spatiile goale din gura sa fie acoperite, deoarece in timp dintii naturali au tendinta de a se deplasa, deteriorand atat ocluzia cat si simetria dintilor.

Desi tehnologia dentara a evoluat semnificativ in ultimii ani, producand dispozitive din ce in ce mai confortabile si eficiente, in unele cazuri conditiile nu permit inserarea implantului dentar.
Din aceste motive, proteza scheletata reprezinta un compromis bun intre calitate si cost, fiind suficient de stabila si durabila, dar mai putin costisitoare decat un implant.

O proteza dentara scheletata este convenabila atunci cand numarul de dinti care trebuie inlocuiti este mai mare, dar nu intr-un numar atat de mare incat sa necesite o proteza totala. Daca varsta pacientului este suficient de avansata, adaptarea unei proteze mobile este un mod mai ieftin si mai practic.

Avantajele protezei dentare scheletate

Printre avantajele majore ale acestei proteze se numara versatilitatea, gradul ridicat de personalizare si stabilitatea buna, garantate de carlige. Este mai estetica decat o proteza dentara clasica.
Deoarece protezele dentare scheletate sunt mobile, spre deosebire de proteza fixa pe implanturi, aplicarea si indepartarea lor permit o curatare simpla si rapida. Orice proteza dentara mobila cu schelet poate fi curatata prin utilizarea solutiilor efervescente in apa sau spalarea cu perii speciale.

Dezavantajele protezei dentare scheletate

Deoarece este o proteza detasabila, pe de o parte curatarea acesteia este facilitata, pe de alta parte, insa, alimentele se pot strecura sub ea. Din acest motiv, este important si necesar ca proteza sa fie curatata zilnic.

In comparatie cu solutiile mai costisitoare, cum ar fi implanturile dentare, din punct de vedere estetic proteza scheletata are limitele sale, deoarece este personalizata, dar ramane o solutie adaptata cu carlige vizibile. Gingiile artificiale le acopera pe cele naturale, dar cu timpul sau uzura, diferenta cromatica dintre cele doua poate fi accentuata.

Cat costa o proteza dentara scheletata?

In clinica stomatologica Miko Dental, medicii profesionisti realizeaza lucrari de protetica dentara de o calitate superioara. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi prentru proteze dentare.

 

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?