Cum poate fi sanatatea orala influentata de alimentatie

Cum poate fi sanatatea orala influentata de alimentatie

Este bine cunoscut faptul ca o alimentatie corecta influenteaza pozitiv starea de sanatate in general. Sanatatea orala este, si ea, influentata puternic de alimentele si bauturile consumate. Pentru a proteja sanatatea si frumusetea dintilor si a tesuturilor gingivale, nutritia este fundamentala. Consumul de alimente proaspete, bogate in vitamine si saruri minerale, impreuna cu o igiena orala corecta sunt foarte importante pentru a evita nu numai infectiile si bolile cavitatii bucale, dar si alte probleme de sanatate.

Alimentele consumate sunt o sursa de energie si nutrienti esentiali necesari pentru crestere si contribuie la mentinerea unei bune sanatati. O dieta incorecta, saraca in nutrienti fundamentali (calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, vitaminele C si E) sau una bogata in zaharuri, poate provoca daune organismului nostru in general si, in special, dintilor si gingiilor.

Dintii sunt acoperiti de un biofilm protector, in interiorul caruia se gasesc microorganisme si bacterii care, pentru a supravietui si a se inmulti, se hranesc cu zaharuri, generand astfel placa. Daca placa nu este indepartata printr-o igiena orala regulata si corecta, bacteriile fermenteaza zaharurile din alimente, transformandu-le in acizi care ataca smaltul dintilor. Acest lucru face ca smaltul, pulpa si dentina sa fie vulnerabile, favorizand aparitia cariilor.

Zaharul este inamicul nr.1 al unui zambet sanatos; zaharurile, in principal cele rafinate continute in alimente precum dulciuri, bauturi carbogazoase, faina alba etc., nu sunt sanatoase.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda cu fermitate reducerea consumului zilnic de zahar. Beneficiile care ar rezulta din aceasta sunt de la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, pana la prevenirea problemelor dentare, cum ar fi cariile, placa, gingivita si eroziunea smaltului.

Printre aliatii gurii si ai zambetului exista cateva minerale si vitamine, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica a fiecarei persoane, fundamentale pentru echilibrul metabolic corect al tesuturilor cavitatii bucale.

Alimente recomandate pentru o buna sanatate orala

alimente-sanatoase

  • Faina din cereale integrale, cu un nivel scazut de zahar in comparatie cu cea alba
  • Legume (spanac, salata etc.) care cresc productia de saliva. Telina, morcovii si castravetii maseaza gingiile si ajuta la combaterea placii; rosiile sunt bogate in fluor care intareste smaltul dintilor
  • Fructele, in special cele mai tari (mere, pere, fructe de padure, capsuni, cirese si kiwi) bogate in vitamine, fibre si apa.
  • In ceea ce priveste fructele care contin multe zaharuri ( cum sunt bananele) sau care au un PH acid (citrice), ar fi bine ca dintii sa fie spalati la aproximativ 30 de minute dupa consumarea lor
  • Fructele uscate, bogate in calciu, magneziu, zinc si potasiu ajuta la remineralizarea dintilor.
  • Laptele si produsele lactate sunt bogate in calciu si ajuta la intarirea dintilor si la neutralizarea acizilor
  • Peste si carne (in special carne alba) in cantitate potrivita
  • Apa

Alimente care trebuie reduse pe cat posibil pentru a evita deteriorarea dintilor

Exista unele alimente care nu sunt sanatoase pentru dinti deoarece pot provoca eroziunea smaltului si favorizeaza inmultirea bacteriilor responsabile de formarea cariilor. Aceste alimente sunt caracterizate prin continutul ridicat de zahar si un pH acid.

alimente-daunatoare-dinti

  • Bauturi racoritoare aromate si/sau zaharoase (siropuri, sucuri de fructe etc), deoarece zaharurile pe care le contin favorizeaza inmultirea bacteriilor, ducand astfel la aparitia cariilor.
  • Dulciuri (caramele, acadele, ciocolata, gemuri, miere etc.), din aceleasi motive
  • Otet, lamai si alte alimente sau bauturi acide care tind sa corodeze smaltul dintilor si sa ii slabeasca Gustari sarate si bogate in conservanti (chipsuri, covrigi etc.)
  • Faina alba, bogata si in zaharuri rafinate
  • Cafea si alcool: prima tinde sa pateze dintii, cel de-al doilea poate deteriora smaltul si / sau gingiile

Pe langa tipul de aliment, este foarte important sa luam in considerare si momentul zilei in care acesta este consumat, frecventa si asocierea cu alte alimente. Nu este necesara eliminarea completa a acestor alimente, dar respectarea catorva reguli ajuta la diminuarea impactului pe care l-ar putea avea.

Alimentele daunatoare trebuie consumate numai daca exista posibilitatea spalarii dintilor dupa consumarea lor. Ar trebui evitate in loc de gustare sau la sfarsit de masa, si, este de preferat consumul ocazional al acestor alimente. Mai mult decat cantitatea de zaharuri din fiecare masa, frecventa consumului acestora este mult mai importanta. De exemplu, daca luam in considerare faptul ca o bomboana creeaza un mediu acid care promoveaza agresiune asupra smaltului, cu siguranta este mai putin daunator sa mananci 4 dulciuri simultan decat 4 dulciuri la 4 ore diferite ale zilei.

Dupa consumul unor alimente  daunatoare, este recomandat consumul unor alimente care protejeaza dintii, cum ar fi nuci, migdale etc, fructe proaspete neacide (mere sau pere), legume crude, branzeturi condimentate si produse lactate.

Nutritia joaca un rol esential in prevenirea bolilor cavitatii bucale si, la randul sau, o dieta echilibrata este esentiala pentru mentinerea sanatatii orale.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?