Ce este albirea dintilor si cum se realizeaza?

Ce este albirea dintilor si cum se realizeaza?

Albirea dintilor se refera la toate acele tratamente chimice si/sau mecanice care redau dintilor stralucire si sporesc albul natural al acestora.

Albirea profesionala a dintilor este o tehnica dentara utilizata pentru a elimina sau a face anumite pete mult mai putin evidente.

Albire-profesionala

Nu exista alb perfect insa albirea dintilor se afla in prim-planul stomatologiei cosmetice si joaca un rol cheie in obtinerea unui zambet atractiv din punct de vedere estetic.

Albirea dintilor elimina petele si decolorarea dintilor, oferind stralucire acestora.

Cauzele decolorarii dintilor

De foarte multe ori obiceiurile alimentare si stilul de viata incorect pot duce la ingalbenirea progresiva a dintilor. Alimentele (de ex citricele sau sfecla) si bauturile precum cafeaua, ceaiul si vinul rosu sunt marii dusmani ai culorii dintilor.

Alte cauze ale decolorarii dintilor sunt fumatul, igiena orala deficitara sau bolile care afecteaza smaltul, dar si medicamentele si predispozitia genetica.

Mai mult, dintii devin mai galbeni odata cu inaintarea in varsta.

Uneori, decolorarile sunt superficiale, asa cum se intampla in cazul consumului excesiv de cafea sau tutun. Alteori sunt mai profunde, asa cum se intampla cu utilizarea prelungita a unor medicamente.

Acest tip de colorare generat de factori externi este relativ mai usor de indepartat cu o igiena orala adecvata.

Un alt factor de decolorare a dintilor este reprezentat de anumite tratamente. De exemplu, dintii absorb fluorul care se gaseste in multe antibiotice si care, la o varsta frageda, poate provoca leziuni permanente la suprafata dintilor.

Se pot utiliza tratamente de albire in orice situatie?

In general, albirea dintilor este posibila intotdeauna, dupa consultarea prealabila a medicului dentist sau a igienistului care, pe langa alegerea tratamentului specific, va putea recomanda cel mai potrivit tratament la domiciliu. Este intr-adevar important sa se ia in considerare faptul ca tratamentele de albire nu sunt la fel si ca unele actioneaza intr-un mod mai invaziv decat altele.

Atat dintii sanatosi cat si cei devitalizati se pot albi. In cazul dintilor devitalizati procedura dureaza mai mult fiind folosita o tehnica diferita pentru a albi dintele. Se introduce in interiorul dintelui un agent de albire pentru cateva zile, ca in cazul unei plombe temporare. Aceasta tehnica poate fi utilizata o singura data sau repetata pana cand dintele atinge nuanta dorita.

Inainte de a apela la un tratament de albire este necesara igienizarea profesionala a dintilor, deoarece prezenta tartrului ar putea afecta rezultatul.

De asemenea, trebuie amintit faptul ca albirea dentara actioneaza numai asupra dintilor naturali, prin urmare nu si asupra coroanelor protetice, a obturatiilor sau a oricarui alt material de restaurare prezent in cavitatea bucala.

Pregatirea pentru albirea dintilor

Inainte de a face albirea dintilor, este necesara o consultatie la un specialist pentru a evalua daca dintii si gingiile sunt suficient de puternice. De asemenea, pentru a fi supus acestui tratament, este important sa nu aveti gingivita.

Cum functioneaza tratamentul de albire?

Sesiunea incepe cu o igienizare aprofundata pentru eliminarea reziduurilor, a petelor si a tartrului. Se aplica apoi un gel de albire, care contine peroxid de hidrogen, un ingredient activ cu proprietati oxidante capabil sa redea smaltului dentar culoarea originala. Cu ajutorul unei lampe laser gelul patrunde in structura dintilor, declansand reactii care descompun moleculele petelor in compusi mai mici, incolori si usor de eliminat. In timpul acestei proceduri gingiile sunt protejate.

Cum-se-realizeaza-albirea-dintilor

Rezultatele tratamentului nu sunt previzibile, deoarece fiecare pacient are un profil genetic individual care influenteaza puternic culoarea smaltului dentar. Insa, in toate cazurile, sunt garantate rezultate vizibile de la prima sedinta.

Aceasta tehnica este nedureroasa si dureaza de obicei aproximativ o ora. Avantajul ei este schimbarea culorii intr-o perioada scurta de timp.

In afara de albirea dintilor realizata la stomatolog, albirea poate fi facuta si individual acasa cu ajutorul unor kituri profesionale. Acestea contin un gel cu o concentratie mai mica, aplicat pe o gutiera.

Tratamentul la domiciliu nu trebuie considerat o alternativa echivalenta si mai ieftina la albirea profesionala a dintilor, ci o solutie care poate avea 2 obiective:

  • rezolva unele decolorari superficiale
  • mentine pentru mai mult timp rezultatele obtinute anterior cu ajutorul unui tratament profesional

Albirea profesionala este, fara indoiala, mai eficienta decat albirea la domiciliu, atat in ​​ceea ce priveste viteza, cat si in ceea ce priveste rezultatele, dar este si mai invaziva. De aceea este indicat sa alegeti cabinete dentare care sa ofere o buna cunoastere a acestor tratamente si sa garanteze cel mai bun rezultat posibil prin reducerea efectelor secundare precum sensibilitatea si inflamatia mucoaselor.

Ingrijirea dupa tratamentul de albire profesionala

Dupa operatie, este important sa fie evitate alimentele care pateaza dintii, si, mai ales, tutunul.

Este dureros tratamentul de albire a dintilor?

Albirea dentara este un tratament nedureros, singurul efect secundar posibil este sensibilitatea dentara crescuta in orele urmatoare tratamentului. Aceste efecte dureaza doar 48-72 de ore.

Albirea profesionala asigura faptul ca smaltul ramane intact si ca dintii nu sunt deteriorati.

In clinica MikoDental se folosesc echipamente de ultima generatie pentru albirea profesionala cu laser. Puteti consulta lista noastra de preturi pentru tratamente de albire profesionala.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?