Bruxismul este o afectiune caracterizata de o contractie involuntara a muschilor faciali, folositi in mod normal pentru mestecare. Aceasta contractie duce la tocirea dintilor prin frecarea celor doua arcade sau prin strangerea falcilor cu o forta excesiva.
Apare mai ales noaptea si poate provoca diverse tulburari: uzura dintilor, dureri ale maxilarului, dureri de cap.
Bruxismul este cauzat de hiperactivitatea muschilor masticatori: dintii se ating anormal si frecarea puternica a acestora face ca maxilarul sa se contracte. Este considerata o activitate parafunctionala, intrucat nu este orientata spre niciun scop, iar in unele cazuri poate fi chiar daunatoare. De fapt, este un comportament involuntar si inconstient, care dureaza cateva secunde si apare de mai multe ori in timpul noptii. Unele studii arata ca aceste episoade apar inainte de a intra in starea REM.
Aceasta tulburare indica o stare de stres si nervozitate severa, o modalitate de a elibera tensiunile acumulate pe parcursul zilei, dar pe termen lung poate provoca oboseala la nivelul muschilor mandibulari, cu consecinte importante asupra sanatatii dentare. De asemenea, s-a observat ca, cu cat nivelul de stres al subiectului implicat este mai mare, cu atat frecventa momentelor de bruxism este mai crescuta.
In general, scrasnitul dintilor noaptea este o problema mai frecventa in randul adultilor, dar nu este neobisnuit nici in randul copiilor, in special inainte de varsta scolara.
Bruxismul: cauze si simptome
Primul semn de alarma este uzura dintilor, care, cu timpul, poate genera chiar si mici fracturi. Aceasta depinde de puterea miscarilor maxilarului, care pot fi chiar mult mai mari decat cele exercitate in timpul mestecarii.
Fenomen destul de raspandit, aparitia bruxismului este atribuita unor cauze precum:
- stari psihologice legate de sfera emotionala, cum ar fi anxietatea, stresul, tensiunea, frustrarea, furia si agresivitatea
- defecte de ocluzie dentara
- pozitionarea imperfecta a celor doua arcade
- complicatii legate de dezvoltarea maxilarului
- tulburari de somn
- anomalii si disfunctii ale sistemului nervos
Simptomele bruxismului
- sensibilitate crescuta datorita eroziunii smaltului dentar
- leziuni si uzura unuia sau a mai multor dinti
- durere de cap difuza (maxilar, urechi, cap, muschi implicati in mod normal in procesul de mestecare)
- dificultate la inghitire si deschiderea gurii
- dureri de spate si in zona cervicala
Consecintele bruxismului: deteriorarea dintilor
Consecintele obiceiului de a scrasni dintii sunt deteriorarea sau craparea dintilor si durere in articulatia temporomandibulara.
Stomatologii pot diagnostica bruxismul prin observarea abraziunii pe suprafata dintelui.
Bruxismul este o tulburare care poate provoca leziuni grave ale dintilor. Pe langa uzura si alterarea formei, frecarea continua creste sensibilitatea la rece si la cald provocand si fisuri.
Mai mult, lipsa somnului poate duce la performante reduse, iritabilitate si proasta dispozitie, afectand viata de zi cu zi.
Tratament pentru bruxism
Tratamentul bruxismului difera substantial:
- Utilizarea unei gutiere, un dispozitiv din silicon realizat special pe baza amprentei dentare a pacientului, pentru a fi folosit in timpul somnului si care previne frecarea dintilor.
Gutiera este o masca capabila sa creeze un fel de bariera de protectie intre cele doua arcade, pentru a stabiliza articulatia si a reduce tensiunea musculara. Prin reducerea fortelor exercitate de muschii implicati in masticatie, gutiera mentine articulatia intr-o pozitie de repaus, relaxand astfel muschii.
- Ingrijire ortodontica pentru corectarea eventualelor malocluzii
- Terapiile cu injectii cu botox pentru muschi: procedura de botox in maseter
- Utilizarea tehnicilor de relaxare, pentru cazuri simple de stres. In cazurile mai grave care afecteaza sfera emotionala / psihologica a pacientului, este recomandata psihoterapia
Daca nu este tratat la timp, bruxismul poate duce la consecinte grave. La oricare dintre simptomele enumerate mai sus este importanta o consultatie medicala pentru a preveni agravarea problemei.