fbpx
Abcesul dentar: cauze, cum se recunoaste si tratament

Abcesul dentar: cauze, cum se recunoaste si tratament

Un abces dentar este o acumulare de puroi cauzata de infectii bacteriene localizate in gingie, in tesuturile care inconjoara radacina unui dinte sau in osul maxilarului.

Tipuri de abces dentar

abces-dentar-tipuri

Tipurile de abces dentar se diferentiaza prin locul in care se formeaza.

Abcesul gingival se formeaza pe suprafata tesuturilor la marginea liniei gingivale a dintilor, intre dnte si gingie. Acesta este adesea rezultatul unei leziuni externe a gingiei, cauzata de exemplu de alimente care au patruns sub gingie. Lasat netratat, acesta poate evolua catre un abces parodontal si poate provoca daune extinse.

Abcesul dentar parodontal

Acest tip de abces este cauzat de o infectie a aparatului de sustinere a dintilor (gingie, os alveolar). Acesta actioneaza mai adanc in gingie si se raspandeste in tesuturile adiacente si in osul maxilarului.

Abcesul dentar periapical

In acest caz abcesul se formeaza in interiorul pulpei dentare ca urmare a unei carii profunde. Prin deteriorarea smaltului dintilor, cariile afecteaza dentina pana cand ajung la pulpa dentara, partea vitala a dintelui. Daca nu sunt tratate, bacteriile se raspandesc profund provocand o infectie extinsa.

Abcesele aparute la molarii de minte sunt cele mai frecvente din aceasta categorie, deoarece sunt dificil de curatat data fiind localizarea lor.

Cauzele unui abces dentar

Abcesul apare foarte des atunci cand cariile nu sunt tratate si se dezvolta. Alte motive posibile ale infectiei includ:

  • Igiena dentara deficitara, care duce la dezvoltarea placii si a tartrului, cauzeaza cariile dentare si alte probleme.
  • Boli ale gingiilor (gingivita, parodontita)
  • Un dinte rupt sau fisurat
  • Traumatisme dentare
  • Complicatii rezultate in urma interventiilor chirurgicale, cum ar fi implanturi dentare, tratament de canal si extractii
  • Periajul prea energic
  • Alimente ramase intre dinti si gingii.

Cei care nu respecta o igiena orala adecvata sunt mai susceptibili de a avea un abces oral din cauza acumularii placii bacteriene. Un traumatism sau o interventie chirurgicala pot creste riscul de infectii, deoarece aceste zone sunt expuse bacteriilor.

Chiar si persoanele cu un sistem imunitar slabit au un risc mai mare de a dezvolta o infectie dentara. Sistemul imunitar poate fi slabit de anumite afectiuni, cum ar fi diabetul sau de tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia. Desi niciunul dintre acesti factori nu duce neaparat la abcesul dentar, pot creste totusi riscul unor infectii.

Simptome ale abcesului dentar

Primul semn al unei infectii dentare este durerea severa si dificultatea in timpul masticatiei. In mod specific, simptomele abcesului includ:

  • Gingiile umflate, rosii, uneori sangerand sau cu puroi in ele
  • Umflarea fetei si a obrazului, uneori foarte vizibila
  • Respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura din cauza infectiei
  • Durere la mestecat, la cald si / sau rece
  • Mobilitatea dintelui afectat
  • O umflatura de dimensiunea unui bob de mazare in gura

Alte simptome mai grave care pot indica complicatii ale unui abces dentar includ febra sau dureri de cap, durere la nivelul maxilarului sau al urechii

Tratamentul abcesului dentar

Tratamentul care trebuie adoptat variaza in functie de tipul de abces. Pentru a determina raspandirea abcesului si tipul de tratament necesar se face mai intai o radiografie.

Prioritatea in tratarea unui abces este drenarea pungii de puroi si indepartarea sursei infectiei.  Alaturi de acestea, sunt prescrise antibiotice pentru a preveni raspandirea infectiei.

Daca infectia s-a dezvoltat in interiorul dintelui, medical endodont va trebui sa creeze un orificiu in interiorul acestuia pentru a curata puroiul si apoi un tratament de devitalizare si obturare a dintelui.  In cazurile severe, in care abcesul a deteriorat dintele, poate fi necesar un tratament pentru indepartarea completa a dintelui.

Daca abcesul dentar este cauzat de o boala inflamatorie sau de parodontita sau gingivita, va fi necesara tratarea bolii cu analgezice si antibiotice pentru a preveni infectia ulterioara.

Pe langa simptomele deosebit de dureroase, abcesul dentar nu este o patologie de subestimat: daca nu este tratat corect poate produce complicatii foarte grave. In timp, poate duce la aparitia unuei o fistula, a unui chist sau granulom.

Cat dureaza un abces dentar?

Utilizarea in timp util a antibioticului prescris si administrarea analgezicului fac ca durerea sa persiste in medie 2-3 zile. Se recomandaa ca terapia cu antibiotice sa se continue chiar daca nu mai simtiti durere. Dupa faza acuta, abcesul trebuie tratat corespunzator.

Prevenirea unui abces dentar

Ca in cazul tuturor patologiilor dentare, igiena zilnica insotita de curatare profesionala este cea mai eficienta masura preventiva.

Nici controalele periodice nu trebuie sa lipseasca pentru a identifica aparitia bolilor orale si interventia la timp, inainte ca dintii sa fie afectati mai grav.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?