Ai o urgență? Îți stăm la dispoziție telefonic de luni până vineri, între 08:00-20:00.
0766.407.782
Contactează-ne acum!Transformăm zâmbetul tău într-unul perfect sănătos și funcțional!
Protetica dentară reprezintă o ramură a stomatologiei dedicate restaurării funcției și aspectului dinților lipsă. Fie că este vorba de coroane dentare, punți sau proteze mobile, aceasta joacă un rol esențial în menținerea unui zâmbet sănătos și armonios.
COROANE DENTARE PREMIUM PE PIVOT SAU PE IMPLANT
O coroană dentară este un înveliș care înlocuiește partea vizibilă a unui dinte deteriorat, devitalizat (în urma unei carii sau prin pierderea nervului) sau fracturat. Coroana dentară poate fi cimentată pe un pivot dentar sau înșurubată pe un implant dentar care înlocuiește inclusiv rădăcinile unui dinte lipsă. Funcția principală a unei coroane dentare este aceea de a întări structura dintelui și de a reda estetica naturală.
MATERIALELE DIN CARE SE REALIZEAZĂ COROANELE DENTARE
Materialele din care sunt realizate coroanele dentare sunt variate, dar de mai bine de 100 de ani ceramica a fost preferată și, începând cu anii 1950, prin introducerea unui strat metalic sub carcasa ceramică, proteza câștigă din punct de vedere al rezistenței. Coroana metalo-ceramică a fost până de curând cea mai răspândită pe piață în configurații diferite, în special în ceea ce privește tipul de aliaj metalic folosit.
Coroana metalo-ceramică
În acest caz, partea interioară invizibilă, care acoperă direct dintele, este realizată din metal iar stratul exterior este realizat din ceramică.
Datorită cadrului metalic, este o coroană solidă și rezistentă, însă se confruntă cu problema comună a contracției gingiei, făcând vizibilă culoarea metalului între gingie și partea ceramică albă. Din acest motiv sunt mai des folosite pentru dinții situați în partea din spate a gurii.
Coroana din ceramică pe zirconiu sau integral zirconiu
Coroana dentară din ceramică pe zirconiu este formată dintr-o structură din zirconiu și un strat ceramic extern. Zirconiul este un material foarte dur, renumit pentru rezistența sa, astfel partea din zirconiu asigură durabilitate, este perfect biocompatibilă, hipoalergenică, cu randament estetic foarte ridicat și imită perfect dinții naturali.
Coroana integral ceramică
Conține doar ceramică (porțelan) atât la interior cât și la exterior și, spre deosebire de coroanele metalo-ceramice, nu formează o linie vizibilă între coroană și gingie. Coroanele din ceramică sunt semitransparente și netede, imită perfect culoarea, forma, dimensiunea și caracteristicile dinților naturali. Sunt folosite pentru înlocuirea dinților frontali. Ceramica este un material extrem de biocompatibil, fără reacții alergice și nu irită gingia.
ETAPELE DE TRATAMENT ALE COROANELOR DENTARE
🔵 Evaluare și diagnostic personalizat
🔵 Pregătirea dintelui pentru coroana dentară- devitalizare, șlefuire
🔵 Scanarea digitală pentru o potrivire perfectă
🔵 Confecționarea coroanei în laborator
🔵 Montarea coroanei dentare
PUNTEA DENTARĂ METALO-CERAMICĂ SAU DE ZIRCONIU
O punte dentară este o structură ceramică formată din mai multe coroane dentare sau dinți artificiali susținuti de dinții naturali aflați de-o parte și de alta a unui spațiu creat de lipsa unui dinte. Se recomandă atunci când lipsește minimum un dinte, deoarece lipsa unui dinte cauzează deplasarea sau aplecarea celor rămași. Punțile dentare pot fi realizate din diferite materiale, însa de obicei sunt fabricate din ceramică pentru a se integra estetic cu dinții naturali.
TIPURILE DE PUNȚI DENTARE
Există diverse moduri în care punțile dentare pot fi realizate, stabilizate și plasate în gură.
Puntea dentara tradițională presupune înlocuirea unuia sau a doi dinți lipsă prin plasarea unei proteze artificiale susținute de două coroane dentare cimentate pe dinții alăturați celui care lipsește. Dinții din vecinătatea celui lipsă sunt reduși ca dimensiune și modelați pentru ca puntea dentară să poată fi cimentată.
Puntea dentară Cantilever este compusă dintr-o singură coroană care susține un singur dinte lipsă și este utilizată atunci când există dinți naturali doar pe o parte a dintelui lipsă. Astfel, puntea are unul sau mai mulți dinți de legătura pe o parte, în timp ce pe cealaltă nu are suport.
Puntea dentară Maryland folosește doi dinți naturali, unul de fiecare parte a golului creat de un dinte lipsă. În timp ce la puntea tradițională se folosesc coroane dentare pe dinții alăturați, în acest caz se folosește un cadru metalic sau de porțelan fixat în partea din spate a dinților.
Puntea dentară pe implanturi este cea mai modernă și mai bună modalitate de a înlocui dinții lipsă, deoarece este singura metodă care asigură toate elementele dinților, inclusiv rădăcinile acestora. Fixarea puntii se face prin înșurubare pe implant, dinții naturali alăturați rămânând neatinși, asigurându-se, astfel, o durabilitate excelentă în timp.
ETAPELE DE TRATAMENT ALE UNEI PUNȚI DENTARE
🔵 Evaluarea spațiilor lipsă și a structurii dentare existente
🔵 Pregătirea dinților suport pentru punte
🔵 Scanarea digitală pentru aliniere precisă
🔵 Confecționarea punții în laborator
🔵 Fixarea finală a punții dentare
SCANARE INTRAORALĂ RAPIDĂ
La Miko Dental, lucrăm cu cea mai performantă tehnologie. Cu ajutorul scanner-ului intraoral 3D TRIOS, reușim să obținem amprente precise, urmând ca restaurarea protetică să se facă mult mai ușor si la o calitate excelentă față de metodele clasice de amprentare.
Amprentele digitale oferă acuratețe optimă și reduc nevoia de ajustare a restaurării. Vizualizarea directă pe ecran îi permite medicului dentist să faca ajustări în timp ce scanează și să obțină o amprentă optimă dintr-o singură incercare.
Comunicarea dintre medic, pacient și laborator este cu mult ușurată, cu ajutorul acestei tehnologii, rezultatele de înalta acuratețe fiind transmise direct către laborator.
PROTEZA DENTARĂ MOBILĂ
Protezele dentare mobile sau detașabile înlocuiesc dinții naturali care, indiferent de motiv, au fost compromiși sau pierduți. Lipsa dinților poate provoca probleme la nivelul oaselor maxilarului, iar dinții rămași își pot schimba poziția devenind mai greu de curățat.
Variantele moderne de proteze dentare au o flexibilitate mai mare decât modelele tradiționale, ceea ce permite o mai bună adaptabilitate la gingiile pacientului, făcând produsul mai puțin invaziv.
TIPURILE DE PROTEZE DENTARE
Proteza mobilă totală
Este esențială în cazul lipsei totale a dinților, putând înlocui una sau ambele arcade. Pentru a fi stabilă, proteza totală de pe arcada superioară va conține o parte a palatului, parte care poate fi modelată cu ajutorul scanării intraorale.
Proteza dentară scheletată
Este o proteză parțială folosită în cazurile în care există încă dinți stabili de care dispozitivul poate fi agățat cu ajutorul unor cârlige sau accesorii de precizie (capse).
Proteza flexibilă din silicon
Este o proteză dentară mobilă parțială deosebit de practică și eficientă, cu suport gingival care nu traumatizează dinții naturali prezenți. Cârligele sunt transparente, estetice, deoarece sunt realizate dintr-un material semitransparent, care dezvăluie culoarea gingiilor.
ETAPELE DE TRATAMENT ALE UNEI PROTEZE DENTARE
🔵 Evaluarea spațiilor edentate și a condițiilor orale
🔵 Scanare digitală pentru o adaptare exactă a protezei
🔵 Extragerea dinților irecuperabili
🔵 Proba protezei
🔵 Controale pentru ajustarea protezei
Află tot ce trebuie să știi despre protetica dentară.