Implantologia dentara este un tratament chirurgical care permite reabilitarea functiei normale de mestecare prin inserarea implanturilor dentare pe care se ataseaza o proteza fixa.
Inserarea implanturilor dentare comporta riscurile obisnuite ale oricarei interventii chirurgicale, la care se adauga un numar limitat de riscuri legate de specificitatile implantologiei dentare.
Care sunt riscurile asociate implanturilor dentare? Implanturile dentare cauzeaza probleme? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care si le pun pacientii care vor sa apeleze la acest tip de tratament.
Chirurgia implantului dentar nu prezinta niciun risc special, cu exceptia cazului in care sunt implicati factorii clinici. Pot aparea insa complicatii in timpul interventiei chirurgicale sau in urmatoarele saptamani.
Care sunt principalele riscuri ale implanturilor dentare?
Perceptia majoritara a persoanelor care intentioneaza sa apeleze la implantologie cred ca principalul risc este respingerea implantului dentar. In realitate, nu exista niciun risc legat de respingere, deoarece titanul, materialul utilizat pentru implanturi, are o biocompatibilitate exceptionala; corpul nu il considera un corp strain si nu il respinge.
Deci, sa vedem care sunt cei mai frecventi factori de risc din implantologia dentara
Absenta osteointegrarii implantului dentar
Lipsa osteointegrarii implantului dentar, considerata in mod eronat respingerea acestuia, apare in saptamanile sau lunile urmatoare dupa operatie. Acest lucru se intampla atunci cand celulele osoase nu au aderat la suprafata implantului, prin urmare, nu este sudata de os. In acest caz, implantul trebuie indepartat.
Cauzele care determina o absenta a osteointegrarii sunt strans legate de o igiena orala deficitara, de fumatul excesiv, de o densitate osoasa slaba sau de o tehica chirurgicala neadecvata. Acesta din urma este si motivul pentru care alegerea clinicii este foarte importanta.
Daca este posibil, un implant poate fi reintrodus mai tarziu in acelasi loc.
Cu toate acestea, lipsa osteointegrarii apare rar si nu exista riscuri grave pentru sanatatea pacientului.
Trebuie remarcat faptul ca un factor cheie pentru succesul in implantologie este cu siguranta calitatea materialelor biocompatibile. Implanturile fabricate din titan pur (la standard international ridicat si garantat pe viata), un material biocompatibil, bine tolerat de organism si utilizat de multi ani, sunt cele mai recomandate.
Hemoragia
Asa cum se poate intampla in cazul oricarei interventii chirurgicale orale, chiar si in timpul inserarii unui implant dentar pot sa apara sangerari. Aceasta nu este o problema in majoritatea cazurilor, o hemoragie slaba se poate controlata prin utilizarea coagulantelor.
Paralizia partiala – datorata leziunii nervilor
In mandibula exista nervul alveolar inferior care traverseaza osul si care poate fi atins, sensibilitatea de la nivelul gingiilor si al dintilor inferiori putand fi redusa. Pot aparea mici paralizii temporare al caror efect este senzatia de amorteala la nivelul gingiilor, buzelor inferioare si al dintilor.
Daca leziunea nervului alveolar inferior este grava, parestezia este permanenta.
Chiar si fara suport computerizat al procedurii, sansa ca nervii sa fie atinsi este foarte mica.
Periimplantita
Pentru succesul corect al terapiei cu implant dentar este esential ca tesuturile din jurul surubului sa fie sanatoase, lipsite de inflamatii.
Periimplantita este cea mai grava complicatie pe termen scurt. Aceasta consta in inflamarea parodontiului sau al osului alveolar din jurul implantului.
Formarea unui buzunar parodontal va avea ca rezultat acumularea de bacterii daunatoare pentru tesuturile de sustinere ale dintelui, care vor determina resorbtia osului in jurul surubului. Rezulta ca prin pierderea osului si implantul risca sa se piarda.
Reactii alergice in timpul interventiei chirurgicale de implant dentar
Printre riscurile interventiei chirurgicale generice este si aparitia reactiilor alergice care, in cele mai critice situatii, poate duce la o criza anafilactica.
In cazul implantologiei dentare, istoricului medical si evaluarea atenta a pacientului permite anestezistului si chirurgului sa evite riscul complicatiilor care decurg din posibile alergii in timpul operatiei.
Infectii
Infectiile postoperatorii sunt rare. Un abces poate aparea la dintii din apropiere sau (mult mai putin probabil) o infectie a tesutului moale din jurul maxilarului. Pentru a fi evitate, este foarte important sa se respecte instructiunile referitoare la igiena orala
Complicatii pe termen lung
La multi ani dupa operatie, este posibil sa se produca pierderea implantului (exact asa cum se poate intampla pentru un dinte natural) sau alte probleme legate in general de igiena precara. Din acest motiv, este recomandata mentinerea unei igiene dentare bune si controale periodice.
Concluzii
In ciuda riscurilor si problemelor prezentate mai sus, plasarea unui implant dentar efectuat de catre un chirurg experimentat este o operatie sigura, simpla si rareori are complicatii.
Pentru mai multe informatii, puteti consulta aici lista de preturi pentru implant dentar. Vom fi bucurosi sa va oferim tot sprijinul de care aveti nevoie.