Traumatismele dintilor de lapte: tipuri si consecinte

Traumatismele dintilor de lapte: tipuri si consecinte

Traumatismele dentitiei deciduale (dintilor de lapte) sunt foarte frecvente si afecteaza atat copiii foarte mici (1-3 ani), cat si copiii de varsta scolara.

dinti de lapte rupti

 

Cand se intampla acest lucru, este necesara interventia cat mai urgenta si consultarea stomatologului pediatru care stie sa gestioneze urgenta si sa trateze pacientii-copii.

Traumatismele dintilor de lapte sau temporari sunt trecute cu vederea sau subestimate. Deoarece acestia urmeaza sa fie inlocuiti cu dintii permanenti, se considera de regula ca nu este necesara o atentie speciala.

Aceasta este o abordare complet gresita, deoarece, daca nu se acorda o atentie extrema sanatatii dintilor de lapte, pot exista consecinte nefaste asupra calitatii si sanatatii dintilor permanenti si, chiar si asupra psihologiei micului pacient.

Care sunt tipurile de traumatisme ale dintilor de lapte?

Dintii de lapte, ca si cei permanenti, pot suferi traumatisme de diferite tipuri, in principal ca urmare a impacturilor violente. Episoadele care duc la deteriorarea dentitiei primare apar mai ales atunci cand copilul incepe sa mearga, si nu este inca stabil, sau cand acesta se angajeaza in jocuri de grup (in jurul varstei de 8 ani).

Iata o prezentare generala a tipurilor de traumatisme pe care le poate suferi un dinte de lapte:

Fractura: se refera atat la fracturarea smaltului cat si a coroanei. In aceste cazuri este esential ca fragmentul de dinte sa fie recuperat si pastrat pentru a putea fi reintrodus sau plasat la locul sau.

traumatism dentar copii
Daca este vorba de o fractura partiala sau superficiala a coroanei, dintele poate fi reconstruit. Daca din cauza unei fracturi profunde este expusa si pulpa, tesutul pulpar trebuie indepartat si dintele tratat.

Luxatia: este deplasarea dintelui in interiorul sau in exteriorul gurii in raport cu pozitia corecta. Dupa traumatism, dintele de lapte tinde sa se miste, dar ramane atasat de gingie. In acest caz recuperarea este simpla, este suficient ca copilul sa nu muste din mancare timp de cateva saptamani.
Daca luxatia este una severa, cel mai bine este ca dintele sa fie extras si inlocuit cu o proteza. In conditiile unei interventii imediate, dintele poate fi repozitionat in alveole si reparat.

Dislocarea: pierderea dintelui care iese complet din alveole. Cand se confrunta cu aceasta afectiune, replantarea dintelui de lapte este imposibila si locul respectiv ramane gol pana la aparitia dintelui permanent.

Leziuni: in urma unei lovituri care aparent nu a deteriorat dintele, pe smalt apare o pata intunecata si este posibil sa se formeze un abces la nivelul gingiei. In aceste cazuri este necesara devitalizarea dintelui printr-o interventie endodontica pentru a evita infectiile.

Care sunt consecintele traumatismelor dintilor temporari?

Esecul sau tratamentul ineficient al dintilor de lapte poate avea mai multe tipuri de consecinte asupra dintilor permanenti:

  • Colorarea dintilor
  • Hipoplazie (un dinte intreg de culoare mai inchisa)
  • Crestere in afara locului corect
  • Malformatii ale germenului dentar (din care provine dintele permanent).

Terapia si repozitionarea dintilor de lapte

Dintii de lapte, asa cum am mentionat deja, ar trebui tratati ca si cei permanenti, deoarece pot afecta sanatatea acestora din urma. Pentru aceasta, sunt fundamentale rapiditatea interventiei in caz de accidente, diagnosticul corect si verificarile si monitorizarea dintelui afectat de traumatism in urma interventiei.

In cazul traumatismelor dintilor, pot exista leziuni ale cavitatii bucale cu sangerari abundente. In cazul pierderii unui dinte de lapte, situatia trebuie evaluata si orice alte leziuni de la nivelul gurii trebuie gestionate.

Trebuie avut in vedere faptul ca, atunci cand un dinte de lapte este dislocat prematur, copilul trebuie sa fie tinut sub observatie din punct de vedere stimatologic pentru a se evita deplasarea dintilor permanenti in momentul eruptiei.

Consultati imediat medicul stomatolog daca:

  • s-a desprins un fragment mare din dinte
  • a cazut un dinte
  • se observa un punct rosu pe un dinte fracturat
  • durerea este foarte puternica
  • sangerarea dupa lovitura nu se opreste dupa 10 minute de presiune.
Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?