Care este diferenta dintre coroane si fatete dentare?

Care este diferenta dintre coroane si fatete dentare?

Coroanele dentare si fatetele sunt lucrari protetice care au rolul de a imbunatati aspectul si functionalitatea dintilor.

Desi coroanele sunt folosite pentru restaurarea dintilor de mai multa vreme, fatetele dentare au devenit foarte populare in ultima perioada.

Ce sunt si cand sunt necesare coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt proteze care se aplica pentru a acoperi un dinte intreg cu scopul de a spori rezistenta acestuia.

Diferente-intre-coroana-si-fatete

Coroanele dentare servesc la acoperirea dintilor deteriorati, rupti sau compromisi, intarindu-i si garantand astfel functionalitatea lor.

Coroanele dentare se folosesc in cazul in care dintii prezinta anumite defecte care nu pot fi reconstituite cu obturatii sau pe elemente devitalizate, deoarece sunt mai slabe si usor supuse fracturii.

Cum se aplica coroanele dentare?

Inainte de aplicarea coroanelor dentare, medicul stomatolog pregateste dintele pentru a-l face potrivit pentru forma coroanei. In acest sens, se indeparteaza o anumita parte din smalt, pentru a crea spatiu pentru aplicarea coroanei. In cazul unui implant dentar, coroana se aplica pe bontul implantului.

In urma amprentarii, se realizeaza o coroana, care va fi aplicata printr-un proces de cimentare.

Coroanele dentare pot fi individuale, pot fi parte dintr-o punte dentara (2-3 coroane) sau pot forma o proteza pentru o intreaga arcada.

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt placute subtiri din ceramica sau compozit care se aplica pe suprafata exterioara a dintelui, avand o dimensiune care variaza de la 0.5 la 1 milimetru.

Diferenta-fateta-coroana

Spre deosebire de coroanele dentare, acestea nu acopera complet dintele, ci doar suprafata exterioara, vizibila, orientata spre buze.

Fatetele au o functie pur estetica, fiind utile pentru schimbarea formei, culorii, lungimii si pozitiei dintilor naturali. Acestea sunt folosite pentru a ascunde si acoperi imperfectiunile zambetului pacientului, imbunatatind forma si culoarea dintilor originali.

 

Fatetele se pot aplica pe un singur dinte sau pe mai multi, dupa analiza atenta a nevoilor pacientului. Aplicarea lor se face direct pe suprafata dintilor naturali, cu ajutorul unor produse adezive extrem de eficiente.

Fatetele dentare asigura un zambet stralucitor, dinti aliniati si proportii echilibrate, avand o durata care poate depasi 15 ani.

Cand se recomanda fatetele dentare?

Cele mai frecvente situatii in care se prefera fatetele sunt: dinti decolorati sau patati, dinti fracturati sau care prezinta anumite malformatii, dinti usor strambi, suprapusi sau distantati, pe scurt, dinti inestetici.

Fatete dentare ceramica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce se obtine cu ajutorul fatetelor dentare?

    • dinti mai albi
    • alinierea dentara
    • perfectiunea culorii si a suprafetei smaltului
    • corectii ale spatiului dintre dinti (in cazul diastemei sau cand se formeaza mici triunghiuri negre)
    • alungirea dintilor

Tipuri de fatete dentare

Fatetele dentare pot fi realizate din ceramica speciala sau compozit.

Fatetele ceramice sunt cele mai utilizate datorita rezistentei materialului si faptului ca sunt restaurari minim invazive. Grosimea redusa a acestui tip de fatete salveaza smaltul si protejeaza dintii de devitalizare.

Fatetele dentare din ceramica permit corectarea anomaliilor de forma si volum, dinti decolorati sau defecte ale smaltului.

Avand avantaje ca rezistenta si durabilitate mai mare, fatetele din portelan sunt insa si mai scumpe.

Fatetele din compozit sunt folosite in cazul in care se doreste o mai mica modificare a dintelui si pot fi plasate intr-o singura sedinta.

Fatetele din compozit nu trebuie considerate inferioare din punct de vedere calitativ sau estetic. Spre deosebire de cele din ceramica, acestea adera la dinte, fara a fi nevoie ca acesta sa fie deteriorat.

Contraindicatii

Fatetele dentare nu sunt recomandate situatiile in care ocluzia este nefavorabila, evitandu-se astfel fracturarea lor.

Fatetele pot fi utilizate aproape intotdeauna, dar exista situatii in care este recomandata coroana dentara completa. De exemplu, atunci cand dintii sunt foarte decolorati sau cand sunt afectati de procese carioase extinse.

Concluzii

  • Coroanele si fatetele dentare sunt instrumente cosmetice care sunt utilizate pentru a restabili un dinte rupt sau deteriorat.
  • O coroana acopera dintele din ambele parti, in timp ce o fateta este aplicata numai pe fata acestuia
  • O fateta are grosimea de 1 mm, in timp ce o coroana are aproximativ 2 mm.
  • Fateta este folosita mai mult in scopuri estetice, cum ar fi acoperirea unui dinte decolorat, in timp ce coroana este utilizata din punct de vedere structural pentru a restabili un dinte deteriorat sau cariat.

Va invitam sa consultati lista de preturi pentru fatete dentare ceramica oferite de clinica MikoDental.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?