Inlocuirea dintilor: implant dentar sau punte dentara?

Inlocuirea dintilor: implant dentar sau punte dentara?

Unul sau mai multi dinti lipsa pot reprezenta un disconfort major, insa pot fi inlocuiti destul de usor. Cei care se confrunta cu o astfel de situatie se intreaba ce solutie este mai buna: puntea dentara sau implantul dentar? Varianta optima va fi evaluata si aleasa in functie de cazul si nevoile specifice fiecarui pacient.

In ce constau aceste doua alternative:

  • Puntea dentara este o solutie protetica fixa, cu un nivel excelent de constructie rapida si include trei dinti
  • Implantul dentar este o solutie fixa ​​chirurgicala si protetica extrem de satisfacatoare, fara sacrificarea dintilor vecini

Tehnic, exista diferente semnificative intre aceste doua tipuri de interventie: in timp ce o punte dentara are nevoie de cel putin doua puncte stabile pentru a fi sustinuta, un implant va fi introdus intre alti dinti, fara ca acestia sa fie afectati in vreun fel.

Puntea dentara

Inlocuirea dintilor: implant dentar sau punte dentara

Puntea dentara este compusa din trei elemente: 2 stalpi, adica dintii apropiati de cel lipsa, si puntea dentara in sine.

Puntea dentara este o proteza formata din 3 coroane (dinti falsi) permitand acoperirea spatiului lasat de dintele pierdut.

 

Pentru a permite o aderenta corecta, este necesara reducerea dimensiunii dintilor de langa cel lipsa, creand spatiul in care va fi fixata puntea dentara. Astfel, acei dinti sunt devitalizati prin eliminarea pulpei dentare. Tocmai necesitatea devitalizarii dintilor alaturati poate fi o „contraindicatie” in alegerea acestei metode, deoarece poate avea efect asupra elementelor dentare sanatoase.

Coroanele care vor acoperi dintii si vor forma puntea dentara pot fi confectionate din diverse materiale, in functie de localizarea dintilor care trebuie inlocuiti. In cazul dintilor din fata, vor fi utilizate materiale cu un rezultat estetic excelent, pentru a mentine un zambet armonios si placut; pentru sectoarele posterioare, se poate opta pentru materiale mai rezistente: premolarii si molarii sunt de fapt dintii cei mai implicati in mestecat, iar rezistenta lor este fundamentala.

Puntea denatara poate fi realizata din diferite materiale. Ceramica este cel mai potrivit material deoarece este biocompatibila si garanteaza un aspect similar cu cel al unui dinte natural.

Exista situatii in care puntea dentara este cea mai buna solutie, mai ales daca exista conditii sau probleme care fac imposibila utilizarea implanturilor dentare, precum: probleme de coagulare a sangelui, boli infectioase cronice.

Avantajele unei punti dentare

  • puntea dentara se recomanda atunci cand dintii apropiati de dintele lipsa au coroane sau carii, astfel incat acestea sa fie incorporate si protejate. In acest fel se rezolva orice problema de estetica si sensibilitate.
  • Acest tip de tratament nu necesita interventie chirurgicala si, prin urmare, este un compromis preferat de cei care au probleme de sanatate si nu pot suferi astfel de operatii.
  • Este un tratament rapid, deoarece se va reveni la toate functiile dintilor in cateva saptamani de la inceputul pocedurii.

 Implantul dentar

Inlocuirea dintilor: implant dentar sau punte dentara?

 

Implantul dentar este un surub din titan introdus in maxilar sau mandibula pentru a inlocui radacina unui dinte. Titanul este un metal cu proprietati particulare, biocompatibil si rezistent, adapatandu-se perfect. Pe acesta se monteaza un bont protetic, pe care se ataseaza ulterior o coroana, care poate fi cimentata sau insurubata, dupa caz.

Pentru a plasa un implant dentar, trebuie indeplinite anumite conditii: suport osos adecvat, starea fizica a pacientului.

 

Implantul dentar este o solutie potrivita daca:

  • exista suficient os pentru a sustine implantul
  • dintii apropiati de cel lipsa sunt perfecti
  • pacientul poate fi supus unei interventii chirurgicale
  • pacientul este predispus la carii

Avantajele implantului dentar

Printre beneficiile majore ale implantului dentar este faptul ca poate fi inlocuit un singur dinte, fara ca dintii apropiati sa fie afectati.

Implantul dentar se integreaza perfect in os, ajutand la conservarea acestuia.

Implantul reprezenta o buna alegere in ceea ce priveste stabilitatea si durailitatea lucrarii protetice

Inserarea implantului dentar este o interventie chirurgicala minim invaziva si nedureroasa.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?