Ce este osteointegrarea implanturilor dentare?

Ce este osteointegrarea implanturilor dentare?

Osteointegrarea este conceptul pe care se bazeaza implantologia dentara – ramura stomatologiei care se ocupa de inserarea implanturilor dentare. Osteointegrarea, in general, inseamna legatura structurala si functionala directa intre osul viu si suprafata unui implant dentar artificial.

Osteointegrarea implantului dentar

Implanturile dentare sunt radacini artificiale introduse in os, care actioneaza ca suport pentru proteze fixe. Osteointegrarea are loc atunci cand celulele osoase se ataseaza direct de suprafata surubului din titan, blocand practic implantul in osul maxilarului. Pentru a inlocui in mod adecvat dintii, implantul trebuie sa fie stabil si osteointegrarea este esentiala pentru durabiliatatea implanturilor dentare.

Osteointegrarea este, deci, vindecarea osului din jurul implantului. Osul maxilar sau mandibular integreaza implantul dentar introdus prin producerea de tesut osos nou, rezultand o coexistenta a implanturilor dentare, oaselor si tesuturilor moi.

Cum are loc osteointegrarea implanturilor dentare?

Osteointegrarea implanturilor dentare

Implantul dentar este un surub introdus in os; pentru a fi aplicat, gingia este incizata. Materialul utilizat pentru construirea implanturilor dentare trebuie sa fie perfect biocompatibil. Printre diferitele materiale, cel mai indicat este titanul, un metal cu un grad ridicat de puritate. Organismul nu recunoaste titanul ca un corp strain, dimpotriva, il recunoaste drept favorizant al osteointegrarii sale.

In practica, cand un implant dentar este plasat in interiorul osului pacientului, din punct de vedere biologic, declanseaza un proces de vindecare a oaselor, menit sa restabileasca forma originala. Prin procese de reparare si remodelare a osului de sustinere, implantul dentar este stabilizat de osul insusi care s-a dezvoltat in jurul lui si, prin urmare, poate fi supus sarcinii protetice, imediat sau dupa un anumit interval de timp.

Durata osteointegrarii implanturilor dentare

Gradul de osteointegrare a implanturilor este o chestiune de timp. In timp ce primele dovezi de integrare apar dupa cateva saptamani, conexiunea os-implant se realizeaza progresiv.
Pentru a creste sansa de succes a procesului de osteointegrare a implanturilor dentare, ar fi mai bine ca protezele sa nu fie aplicate imediat (coroane sau punti dentare), ci dupa o perioada de 3-6 luni, pentru a da posibilitatea implanturilor sa se integreze.

Osteointegrarea implanturilor este influentata de cantitatea si calitatea oaselor prezente in locul implantului. De fapt, din punct de vedere calitativ, osul arcului inferior necesita mai putin timp decat cel al arcului superior pentru a incorpora implantul. Acest lucru se datoreaza faptului ca osul mandibular este mai compact decat cel maxilar, oferind astfel un sprijin mai mare.

Cantitatea de os este esentiala atat in ​​inaltime, cat si in grosime, pentru a garanta stabilitatea implantului.

Secretul osteointegrarii: titanul sau alte materiale 100% bicompatibile

Cum este posibil ca un obiect complet strain corpului uman sa reuseasca sa se integreze cu osul fara probleme? Care este materialul folosit? Raspunsul la ambele intrebari este titanul sau alte materiale 100% bicompatibile.
In implantologie, materialul utilizat este titanul in forma pura sau sub forma de aliaj. Titanul este apreciat in special din diferite motive:

  • Este extrem de usor;
  • Este un material low cost;
  • Este biocompatibil;
  • Are caracteristici structurale excelente;
  • Nu sufera coroziune;
  • Are o elasticitate similara tesutului osos.

Pe langa caracteristicile sale mecanice excelente, particularitatea titanului este biocompatibilitatea sa. In cele din urma osteointegrarea este legatura solida intre tesutul osos si implanturile de titan. Inserarea unui implant trebuie considerata un atac asupra organismului, dar datorita osului si biocompatibilitatii titanului, reabilitarea are loc cu success.

Neintegrarea implantului dentar in os si, deci absenta osteointegrarii, poate mai multe cauze: igiena neadecvata in timpul operatiei, lipsa de experiența a chirurgului, calitatea slaba a materialelor. Din aceste motive, osul se poate inflama in jurul implantului care nu se integreaza perfect. In acest caz, vorbim despre esecul interventiei de implant dentar.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?