Sangerarea gingiilor: cauze si remedii

Sangerarea gingiilor: cauze si remedii

Gingiile sunt formate dintr-un strat de tesut epitelial si conjunctiv care sustine dintii, si care contribuie la sanatatea acestora.

Gingiile sanatoase nu sangereaza niciodata. Sangerarea gingiilor este foarte des intalnita si, desi poate degenera intr-o patologie grava, este subestimata si ignorata de cele mai multe ori.

De ce sangereaza gingiile?

Sangerarea gingiilor poate indica o inflamatie, care poate avea consecinte grave asupra sanatatii gurii si in special a gingiilor. A identifica din timp problema si a actiona inainte ca sangerarea gingiilor sa devina foarte frecventa, este esential pentru a preveni boli grave care necesita interventia chirurgicala parodontala.

Inflamatia gingiilor presupune diferite stadii. In stadii incipiente, aceasta se numeste gingivita: situatie in care gingiile vor fi rosii, umflate si sangereaza ocazional. In acest caz, problema poate fi rezolvata cu usurinta prin interventia unui igienist dentar, care va indeparta complet placa bacteriana, gingiile revenind la normal.

Daca gingivita nu este tratata, inflamatia continua si se ajunge la a doua etapa: parodontoza sau parodontita.
Parodontita se dezvolta atunci cand bacteriile care formeaza placa se dezvolta in buzunarele formate intre gingie si dinte. In incercarea de a se proteja de atacul bacteriilor, gingia incepe sa se retraga pentru a proteja osul alveolar. Dintii sunt expusi, par mai lungi si incep sa manifeste o anumita sensibilitate la schimbarile de temperatura. In cazurile severe isi pierd stabilitatea si ajung sa cada.

sangerari gingivale

 

In general, sangerarea gingiilor se datoreaza unei igiene orale deficitare care a dus la acumularea placii bacteriene si a tartrului pe dinti si in apropierea gingiilor. Bacteriile din care este formata placa bacteriana genereaza inflamatia care face ca gingiile sa se inroseasca si sa sangereze.

 

Cauzele sangerarii gingiilor

Daca igiena orala a pacientului este completa, cauzele ar putea fi:

  • periajul prea viguros in timpul curatarii zilnice
  • stresul, prin scaderea imunitatii
  • modificarile hormonale (cauzate, de exemplu, de sarcina)
  • ranirea ginigiei prin mestecarea unui aliment uscat sau dur
  • medicamentele anticoagulante
  • deficitul de vitamina C si K
  • utilizarea protezelor, mai ales cand aparatele sunt foarte stranse
  • fumatul: toxinele produse se depun pe dinti, provocand iritatii

Sangerarea gingiilor: remedii

Indepartarea zilnica precisa si eficienta a placii bacteriene prin utilizarea produselor si tehnicilor adecvate este o activitate care necestita maxima atentie, mai ales daca problema sangerarii gingiilor apare des. Adoptarea unei diete cu continut scazut de zahar este, de asemenea, esentiala pentru a accelera rezolvarea problemei.

In ceea ce priveste instrumentele de igiena dentara, este indicat sa se utilizeze:

  • periute de dinti cu peri moi
  • ata dentara sau periuta interdentara
  • paste de dinti speciale pentru gingii sensibile sau care sangereaza

In ceea ce priveste tehnica de periaj, recomandarea este ca dintii sa fie periati aproximativ doua minute, cu miscari circulare si concentrice, dedicand aproximativ doua secunde fiecarui dinte. Forta folosita nu trebuie sa fie excesiva pentru a evita crearea unor traumatisme la nivelul tesuturilor moi. Curatarea spatiilor dintre dinti trebuie efectuata regulat si cat mai corect, deoarece acolo se depun majoritatea bacteriilor care formeaza placa bacteriana. Dupa cum am mentionat deja, este esential ca periajul sa fie delicat.

Igiena orala corecta rezolva destul de repede sangerarile episodice ale gingiilor, dar, cand acest lucru nu este suficient, este necesar sa contactati medicul dentist pentru a efectua una sau mai multe sedinte profesionale de igiena orala prin indepartarea placii.

De asemenea, este recomandat sa faceti un control stomatologic cel putin o data la sase luni pentru a identifica din timp orice semne de revenire a infectiei.

Este bine de stiut ca o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale va ajuta, la fel ca si evitarea fumatului.

In mod normal gingiile nu ar trebui sa sangereze niciodata si sangerarea gingiilor este adesea un semnal de alarma ca ceva nu este in regula.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?