Pe parcursul vietii, dintii isi schimba culoarea din mai multe motive: alimente si bauturi, fumat, decolorare fiziologica datorata imbatranirii, factori congenitali, traumatisme dentare si/sau devitalizarea dintelui in sine.
Pentru a corecta acest dezavantaj estetic, multe persoane apeleaza la practici stomatologice calificate pentru a-si albi dintii si a reda albul natural al smaltului.
Albirea dintilor este un proces prin care se utilizeaza un inalbitor sau alte materiale pentru a face dintii sa para mai albi, indepartandu-se petele sau alte coloratii de pe suprafata dintelui.
Laserul, care are o larga utilizare in domenii diferite este un fascicul concentrat de lumina cu energie mare.
Albirea dintilor cu laser este considerata o metoda rapida si eficienta de a pune in evidenta albul natural al dinților.
Inainte de tratamentul cu laser dintii trebuie curatati si dentistul sau igienistul trebuie sa se asigure ca toate cariile sunt tratate si umplute, deoarece solutia de albire ar putea patrunde prin acestea in interiorul dintelui.
Procesul incepe cu protejarea gingiilor si a buzelor cu o protectie de plastic sau cauciuc, astfel incat doar dintii sa fie expusi in timpul procedurii. Aceasta forma de albire utilizeaza laserul pentru a accelera efectul de albire a gelului concentrat aplicat pe dinti.
Laserul activeaza gelul, determinand eliberarea de oxigen care patrunde în dinte si descompune moleculele pigmentate care imprima culoarea gri sau galbuie a dintilor, distrugand-o astfel.
Pozitia trebuie mentinuta intre 15 si 40 de minute dupa aplicarea laserului dupa care gelul este indepartat Toate într-un tratament care nu doare.
Rezultatele albirii cu laser sunt vizibile dupa o singura vizita in care dintii se pot albi cu pana la 8 nuante.
Deoarece albirea cu laser este o metoda intensa, exista un risc de sensibilitate in urma tratamentului. Orice sensibilitate ar trebui sa dispara destul de repede, dar poate fi incomoda pentru unii pacienti.
Eficacitatea albirii dureaza pana la 1 an, procesul de albire a dintilor nefiind unul permanent. Durata albirii este determinata si de nivelul igienei orale a pacientului. Dintii se pot colora din nou, in special din cauza tutunului sau a unor alimente si bauturi precum cafea si ceaiul.
Tipuri de lasere pentru albirea dintilor
Exista 3 tipuri de lasere aprobate de American Food & Drugs:
- laserul cu dioda, cel mai frecvent
- laserul cu argon, care are avantajul de a nu provoca cresteri termice
- laserul cu dioxid de carbon, putin utilizat , care are defectul de a provoca cresteri termice si este poate provoca probleme ale gingiile sau pulpei