Aparatul dentar fix metalic: caracteristici, avantaje si pret

Aparatul dentar fix metalic: caracteristici, avantaje si pret

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu ajutorul dispozitivelor fixe sau detasabile. Aparatele dentare conventionale au evoluat semnificativ in ultimii ani, devenind mai mici, mai usoare si mai putin vizibile.

Aparatul dentar fix metalic este dispozitivul clasic folosit in ortodontie pentru corectarea malocluziilor si alinierea dintilor strambi. Desi sunt disponibile diferite tratamente si tehnologii ortodontice, aparatul dentar metalic clasic ramane cel mai eficient pentru rezolvarea diferitelor tipuri de anomalii ale alinierii dintilor.

Aparatul dentar fix metalic: caracteristici

 Aparat dentar fix

Aparatele dentare metalice sunt compuse din mici blocuri metalice pozitionate pe fiecare dinte din partea din fata si din lateral a arcadei, in timp ce in zona posterioara exista tuburi sau inele. Acestea sunt mai voluminoase si mai solide, fiind folosite in aceste zone deoarece dintii sunt supusi unor forte mai mari.

Aparatele metalice traditionale sunt fabricate din otel inoxidabil.

Montarea aparatului implica lipirea braketilor metalici pe suprafata externa a dintilor. In functie de reglarea facuta de ortodont, acesti braketi, legati intre ei printr-un fir metalic flexibil, exercita o presiune usoara si constanta pe dinti pentru a-i indrepta.

In aparatele fixe traditionale, firul este tinut in interiorul braketior prin intermediul unor ligaturi. Ligaturile pot fi metalice sau elastice, transparente sau de diferite culori.

Exista si anumite accesorii ortodontice care pot fi detasabile, cum ar fi elasticele speciale (catene), sau fixe – dispozitive asezate pe cerul gurii sau pe dintii celor doua arcade. Alegerea acestora se face pe baza complexitatii cazului clinic si a nevoilor pacientului.

Avantajele aparatului dentar fix metalic

Aparatul dentar metalic are anumite avantaje in comparatie cu alte aparate sau tehnici, de exemplu aparatul invizibil Invisalign detasabil. Aparatul metalic fix este preferat pentru rapiditatea si eficacitatea tratamentului.

Eficienta. Aparatul dentar fix metalic se numara printre primele dispozitive utilizate in ortodontie, experienta in plasarea braketilor metalici fiind cu atat mai eficienta.

Precizie. Majoritatea aparatelor moderne sunt realizate din otel, ceea ce le face foarte precise. Aceasta caracteristica este deosebit de importanta pentru pozitia ideala pe care ar trebui sa o aiba fiecare dinte.

Rezistenta. Fabricate in intregime din otel sau titan, aparatele dentare metalice sunt foarte puternice si rezistente la mestecat sau fortele generate in timpul tratamentului ortodontic.

Confort. Aparatele dentare metalice pot avea un profil si dimensiuni reduse pentru a imbunatati estetica si confortul pacientului, fara a compromite eficacitatea.

Pret. Aparatul dentar metalic reprezinta un tratament ortodontic mai economic permitand tratarea cazurilor complicate. Pentru a obtine un rezultat bun in realinierea dintilor, cea mai buna solutie este acest tip de aparat dentar.

Dezavantajele aparatului dentar fix metalic

Cea mai importanta limitare este data de impactul estetic asupra zambetului. Desi dimensiunea lor a fost redusa considerabil, aparatele dentare fixe din metal sunt mai vizibile decat alte aparate dentare.

Tratamentul cu aparat dentar metalic

Optiunile de tratament posibile cu aparat metalic fix depind de varsta pacientului si de obiectivele terapiei.

Intr-o faza timpurie a tratamentului (7-11 ani), cand mai exista inca unii dinti de lapte, aparatul dentar se aplica pentru a pregati arcadele dentare pentru o faza ulterioara a terapiei sau din motive estetice.

aparat dentar fix

Intr-o faza mai tarzie a tratamentului (12 ani si peste), cand toti dintii definitivi au erupt, principalul scop este corectarea malocluziei si alinierea dintilor.
Pentru a obtine o ocluzie corecta intre dintii superiori si inferiori, aparatul se aplica pe ambele arcade, insa tratamentul poate fi limitat si la o singura arcada.

Durata tratamentelor cu aparat dentar metalic conventional depinde de mai multi factori: complexitatea cazului, cooperarea pacientului si raspunsul la tratament. Durata medie a terapiei ortodontice complete cu un aparat metalic este de aproximativ 18-24 luni.

De obicei, un tratament ortodontic complet presupune 3 faze: faza initiala de aliniere a dintilor, a 2a faza in care se corecteaza malocluzia si spatiile inchise si faza finala. In primele doua etape, firele sunt inlocuite in ordine, de la cele mai subtiri la cele mai groase, de la cele mai elastice (nichel-titan) la cele mai rigide (fire de otel). Specialistul decide daca sunt necesare acesorii sau alte proceduri specifice. In faza de finisare, poate fi necesara repozitionarea braketilor pentru a perfectiona alinierea si ocluzia dintilor.
La sfarsitul tratamentului, indiferent de tehnica de lipire, braketii sunt indepartati fara risc pentru pacient. O data cu indepartarea dispozitivului, dintii vor avea tendinta de a reveni la pozitia originala sau de a se misca (recurenta). Sunt necesare aparate dentare suplimentare (gutiere) pentru a mentine dintii in noua lor pozitie, numite aparate de contentie sau retentie.

Purtarea aparatului fix nu implica niciun pericol pentru sanatatea dintilor.

Cat costa un aparat dentar fix metalic?

In cadrul clinicii stomatologice Miko Dental, medicii specialisti va ofera avantajul experientei in ortodontie pentru tratamente cu aparate dentare. Va invitam sa consultati aici lista de preturi pentru aparat dentar fix metalic.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?