Ce este parodontoza sau parodontita?
Parodontoza, numita si parodontita sau boala parodontala, este o boala inflamatorie infectioasa care afecteaza parodontiul (de la grecescul peri = in jurul, odontos=dinte) sau aparatul de sustinere al dintelui, adica gingii, oase si ligament parodontal.
Desi degenerativa, parodontita este o boala reversibila daca este diagnosticata la timp. Desi apare in general la varsta adulta, ii poate afecta chiar si pe cei mai tineri.
Daca nu este tratata corespunzator, boala parodontala duce la pierderea progresiva a dintilor datorita resorbtiei tesutului osos si gingival de care sunt sustinuti.
Cauzele aparitiei parodontozei
Patologiile parodontale sunt cauzate de o serie de factori, adesea interconectati:
- placa dentara si tartru (supra si subgingival);
- fumatul;
- predispozitie genetica;
- pierderea precoce a unor dinti;
- plombe si proteze neconforme;
- igiena orala slaba sau lipsa.
Mai mult, trebuie mentionat ca unele studii recente au identificat 3 factori de risc: stres, anxietate si depresie care ar putea contribui la aparitia parodontozei. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste stari psihologice ar favoriza o scadere a imunitatii si, prin urmare, o crestere consecventa a raspandirii proceselor inflamatorii.
Alte cercetari stiintifice au corelat parodontita cu atacul de cord si diabetul.
In multe cazuri, parodontoza are o dezvoltare lenta, asimptomatica, in consecinta diagnosticul trebuie facut printr-un control radiologic si parodontal, adica verificarea starii clinice a osului si a gingiei pacientului.
Care sunt simptomele parodontozei?
Primele simptome care ar putea indica debutul bolii parodontale sunt:
- halitoza;
- sangerare gingivala usoara produsa spontan si/sau in timpul periajului si/sau mestecarii;
- prezenta unui gust ciudat in gura si gingiile inrosite, umflate si dureroase.
Simptomele secundare care indica prezenta bolii parodontale sunt:
- mobilitatea dentara
- retractie gingivala cu expunerea radacinilor dentare
- prezenta abcesului dentar
- pierderea spontana a dintilor
Debutul parodontitei se observa la nivelul gingiei (gingivita). Cand inflamatia parodontiului devine cronica, aceasta duce la crearea unui spatiu intre dinte si gingie si la formarea asa-numitelor buzunare parodontale de la baza gingiilor. Aceste buzunare a caror latime variaza de obicei de la 4 la 6 milimetri, o data formate, actioneaza ca un receptor pentru bacteriile si tartrul subgingival si, pe termen lung, conduc la deteriorarea osului alveolar care, sub actiunea agresiva a bacteriilor, se micsoreaza.
Tratamentul parodontozei
Parodontita este o boala grava si poate avea forme agresive. Cu toate acestea, poate fi diagnosticata la timp si tratata cu succes. Datorita tehnologiilor de ultima ora si monitorizarii adecvate a pacientilor, chiar si pacientii cu cele mai severe forme, cum ar fi cei cu resorbtie osoasa 60-70%, pot ajunge sa mentina dintele pentru perioade lungi.
Terapia nechirurgicala a parodontozei presupune cateva sesiuni de igiena orala profesionala, urmata de sedinte care permit indepartarea placii si a tartrului subgingival. Tartrul subgingival este cauza principala a pierderii osoase. Stomatologul si/sau igienistul pot elimina manual calculul subgingival printr-o procedura numita chiuretaj.
In ultima vreme este posibila tratarea parodontitei cu ajutorul laserului, care este deosebit de eficient deoarece elimina bacteriile responsabile, imposibil de atins prin utilizarea altor tehnici de curatare subgingivala.
Aceste tratamente sunt suficiente pentru a garanta vindecarea, in formele mai putin severe.
In formele mai avansate sau in cazul esecului primei forme de terapie, este necesar sa se apeleze la interventii chirurgicale. Interventia regenerativa are ca scop regenerarea tesutului care va umple buzunarele gingivale prin aditia de biomateriale si membrane specifice.
Aceste interventii creeaza un mediu mai accesibil pentru igiena zilnica si asigura o stabilitate mai mare in timp a dintilor. Alegerea tehnicii chirurgicale corespunzatoare depinde de mai multi factori, inclusiv gravitatea bolii, tipul resorbtiei osoase, locul unde apare, colaborarea pacientului.
Preventia parodontozei
Pentru a preveni aparitia bolii parodontale si pentru a mentine dintii albi, puternici si sanatosi, urmatoarele actiuni sunt importante si definitorii:
- o igiena orala adecvata: periatul dintilor de 2 ori pe zi si folosirea atei dentare
- periajul limbii, cu miscari dinspre interior spre exterior;
- renuntarea la fumat;
- periaj profesional pentru indepartarea tartrului supragingival cel putin o data pe an;
- intarirea sistemului imunitar, acordand o atentie deosebita calciului, acidului folic si vitaminelor C si D – esentiale pentru dinti puternici si sanatosi;
- controale periodice la stomatolog la fiecare 3-6 luni.