Un implant dentar este cea mai buna si durabila modalitate de inlocuire a unui dinte lipsa. Implanturile dentare arata si functioneaza la fel ca dintii naturali, durand pana la 25 de ani in conditiile unei bune igiene orale si a unei ingrijiri corespunzatoare.
Atentia acordata igienei orale este, fara indoiala, un aspect important pentru durata unui implant dentar. Pacientilor cu lucrari pe implant dentar li se recomanda o intretinere riguroasa pentru a asigura sanatatea si longevitatea acestora.
Astazi sunt disponibile pe piata diferite instrumente care corespund nevoilor specifice ale pacientilor cu implant dentar. Metodele de curatare recomandate in cazul implanturilor dentare inlcud:
Pasta de dinti cu fluor
Periuta de dinti electrica sau manuala
Igiena ideala se realizeaza prin periaj de 2 ori pe zi (dimineata si seara) si imediat dupa mesele principale, acordand o atentie deosebita laturilor implantului dentar.
Foarte utila si indicata este utilizarea periutelor interdentare, de dimensiuni si forme diferite: conice, cilindrice, medii etc. cu care sunt atinse toate spatiile interdentare, indepartand chiar si cele mai mici reziduuri si masand papilele gingivale. Acestea trebuie folosite cu atentie, insa, pentru a nu pentru a nu leza gingia.
Ata dentara
Pe langa periaj, se recomanda utilizarea, seara, a atei dentare super floss. Aceasta permite curatarea spatiilor interdentare, acolo unde periuta nu poate patrunde, indeparteaza resturile de alimente si placa, reducand riscul aparitiei afectiunilor.
Dusul bucal
Un instrument foarte util in curatarea implantului dentar este dusul bucal, un mic aparat electric care, cu ajutorul unei pompe peristaltice, spala cu presiune sub lucrare gingiile si spatiile interdentare. Rezultatul final consta in senzatia de prospetime.
Apa de gura anti-bacteriana
Clatirea zilnica a gurii cu ajutorul unei ape de gura reduce riscul formarii placii bacteriene, care este adevaratul inamic al sanatatii orale.
Intretinerea corecta a implantului dentar acasa trebuie completata de vizite periodice la stomatolog, cel putin de doua ori pe an. In cadrul acestor controale vor fi examinate atat gingiile si dintii din jurul implantului, cat si diversele componente ale implanturilor.
Aceste vizite periodice vor da posibilitatea stomatologului sa detecteze orice problema in faza incipienta si vor mentine atat implanturile in stare corespunzatoare, cat si dintii naturali in stare excelenta.
In cazul implanturilor este bine sa se acorde atentie integritatii gingiilor adiacente si indepartarii placii, deoarece aceasta poate facilita aparitia inflamatiilor.