fbpx
Pivotul dentar: rol, tipuri, caracteristici

Pivotul dentar: rol, tipuri, caracteristici

Cariile avansate sau anumite leziuni ale dintelui duc la necesitatea reconstructiei partiale a acestuia sau la formarea unei noi structuri care sa intareasca dintele astfel incat sa poata fi aplicata o coroana. Acest lucru este posibil numai in cazurile in care radacina dintelui este sanatoasa si nu este necesara extractia acestuia, prin aceasta procedura pastrandu-se dintele natural. Reconstructia cu pivot dentar este posibila atunci cand cariile sau fracturile au afectat coroana dintelui pana la pulpa, dar radacina nu a fost deteriorata.

Ce este pivotul dentar?

Pivotul dentar numit si stift dentar este un dispozitiv protetic de forma conica, introdus in canalul radacinii existente a dintelui pentru a reconstitui corpul acestuia, cu scopul de a sustine o coroana. Inserarea unui pivot este folosita in cazul dintilor deteriorati, dar intr-o stare suficient de buna pentru a le fi pastrata radacina.
Pivotul dentar este plasat in canalul radicular dupa un tratament endodontic pentru devitalizare (indepartarea nervului) si poate fi realizat din metal sau fibra de sticla. Nu toti dintii devitalizati vor avea insa nevoie de un pivot, ci doar cei care sunt slabiti prin distrugerea excesiva cauzata de cariile dentare.

Pivot dentar

Efectuarea reconstructiei unei radacini cu un pivot dentar, numita reconstructie corono radiculara, este fundamentala pentru sanatatea si durata dintelui.

Acest tip de reconstructie dentara face posibila amanarea introducerii implantului dentar, deoarece dintele natural este salvat, iar radacina acestuia actioneaza ca o ancora pentru proteza, in acest caz o coroana dentara.

Cand se aplica un pivot dentar?

Cele mai frecvente situatii care necesita un pivot dentar sunt:

  • Uzura extrema a dintilor
  • Schimbarea severa a culorii dintelui
  • Carie profunda
  • Fractura coroanei

Cu toate acestea, exista cazuri in care plasarea unui pivot pe un dinte nu va fi posibila, fie pentru ca radacina este prea deteriorata, prea scurta sau deformata, fie pentru ca dintele s-a rupt sub nivelul gingiei sau se misca. In plus, un pivot nu poate fi folosit in cazul copiilor, deoarece radacinile dentare nu sunt pe deplin dezvoltate.

Cum se aplica pivotul dentar?

Dupa anestezia zonei care trebuie tratata, medicul elimina tesutul degradat al dintelui pentru a crea o cale de acces la radacinile dentare. Se efectueaza tratamentul de canal radicular, adica sa indeparteaza pulpa din interiorul acestuia pentru a insera pivotul intr-o parte disponibila a canalului. Nervul va fi apoi indepartat si radacina dezinfectata si sigilata cu o pasta.

 

Pivotul dentar

Dupa pregatirea canalului, dentistul va fixa pivotul in interiorul radacinii cu un ciment cu care este realizata si partea exterioara ce va servi drept suport pentru noua coroana. Dupa finalizarea acestei operatii complexe, se procedeaza la reconstructia elementului dentar cu o coroana.

Tipuri de pivoti dentari

Pivotii dentari pot fi realizati din diferite materiale compozite sau metalice, aliaj din titan sau cuart.

Pivotii dentari prefabricati au o forma alungita si conica de diferite diametre, fiind introdusi ca atare in canalele radiculare de catre medicul stomatolog.

Un alt tip este pivotul dentar turnat, care se realizeaza in laborator si care poate avea mai multi pivoti radiclari, fiind mai rezistent si usor de adaptat.

Probleme asociate cu pivotul dentar

Pivotul dentar este inserat in siguranta si, in general, nu exista probleme. Cu toate acestea, la fel ca la toate tratamentele dentare, uneori pot aparea dureri sau disconfort.
In cazuri foarte rare se poate intampla ca un pacient sa sufere de alergie la oricare dintre materialele din care este realizat pivotul sau coroana. Nichelul este adesea problema. Cele mai frecvente simptome ale unei alergii la metal sunt: roseata gingiilor, mancarime in gura, sangerarea gingiilor, un gust metalic pe limba.

Diferenta dintre pivot si implant dentar

Desi sunt adesea confundate, exista o diferenta intre pivot si implant dentar.
Pivotul dentar este introdus in radacina dentara naturala, de aceea este utilizat in cazurile in care radacina ramane intacta si numai partea superioara a dintelui este deteriorata.

Implantul dentar este utilizat atunci cand dintele si radacina nu mai exista, tocmai pentru a inlocui radacina, pe care se va aplica apoi o proteza fixa ​​(coroana dentara, punte dentara).

Cat costa o reconstructie cu pivot dentar?

Pentru a afla pretul tratamentului complet, este important sa fie luate in considerare trei elemente: pretul tratamentului canalului radicular, al pivotului in sine si al coroanei dentare. Variatiile de pret ale unui dinte pe pivot sunt date de materialul utilizat la fabricarea pivotului si de calitatea acestuia, la fel si in cazul coroanelor atasate.
Va invitam sa consultati aici lista de preturi pentru tratamentul cu pivot dentar.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?