Importanta efectuarii controalelor periodice la dentist

Importanta efectuarii controalelor periodice la dentist

Daca odata se mergea „la dentist” doar cand exista o durere de dinti, cu asteptari lungi, interventii dureroase si invazive, ca apoi sa se plece din cabinet, de multe ori, cu un dinte in minus, acum lucrurile s-au schimbat fundamental.

Nivelul de calitate al ingrijirii, materialelor si tehnologiilor a crescut simtitor, dar ceea ce face cu adevarat diferenta este prevenirea, adica ingrijirea dintilor inainte de a fi tratati.

Prevenirea este esentiala si ar trebui sa inceapa de la varsta de 3 – 4 ani. Nu este niciodata prea devreme pentru un prim control, astfel incat copilul sa inteleaga importanta ingrijirii dintilor si pentru a se obisnui cu mediul, pentru a evita frica si neincrederea.

In general se recomanda cel putin un control anual. Chiar daca nu se simte un disconfort si nu se observa defecte, este posibil sa existe probleme asimptomatice, aproape invizibile, cat sunt inca in faza initiala. Daca sunt neglijate, aceste probleme pot aparea mai tarziu in forma acuta.

Ce se intampla la un control de rutina?

Vizitele pot dura de la 30 de minute pana la aproximativ o ora, in functie de nivelul de sanatate al cavitatii bucale. De regula, sunt impartite in doua faze distincte: control si igiena profesionala.

In timpul verificarilor, specialistul va examina cu atentie toate zonele vizibile. Pentru zonele acoperite, ar putea fi util sa se efectueze o radiografie dentara panoramica. Este un test de diagnostic radiologic pentru o analiza completa, care permite sa se vada intr-o singura imagine panoramica toata cavitatea bucala din cele mai diferite unghiuri.

Practic, aceasta evidentiaza:control-periodic

– starea generala de sanatate a cavitatii bucale

– carii

– starea molarilor de minte

– alinierea arcadelor

– caracteristicile muscaturii si relatia dintre dinti si arcul dentar

– afectiuni osoase, daca este nevoie sa se efectueze implanturi

Daca acest tip de control nu releva niciun fel de probleme care sa necesite o interventie imediata, se trece la a doua faza: curatarea dintilor.

Igiena orala precisa, daca este facuta corect, permite curatarea dintilor de majoritatea placii si a reziduurilor alimentare, dar nu elimina tartrul.

Alimentele precum zaharurile sunt de fapt folosite de catre bacteriile prezente in gura pentru a se reproduce, formand asa-numita placa bacteriana. Aceasta, daca este lasata timp de 24 de ore, se transforma in tartru. Aceste doua componente, daca nu sunt indepartate in mod regulat, pot da nastere celor mai cunoscute si raspandite fenomene patologice ale gurii: carii si probleme gingivale, cunoscute sub numele de parodontita.

In timpul sedintelor de curatare profesionala, tartrul este indepartat cu instrumente mecanice speciale, care, vibrand la o viteza ultrasonica, sunt capabile sa descompuna si sa elimine tartrul, lasand intact smaltul dintilor, care este considerabil mai dur si mai rezistent, obtinand o suprafata curata si, prin urmare, mai rezistenta la atacurile ulterioare ale bacteriilor.

O alta operatie, de natura estetica, se refera la indepartarea oricaror pete prezente pe suprafata dintilor.

Frecventa controalelor de rutina

Frecventa vizitelor poate varia de la 6 la 12 luni, in functie de starea de sanatate a cavitatii bucale si de disponibilitatea pacientului.

Este foarte important ca medicul stomatolog sa cunoasca orice modificari sau simptome aparute din momentul ultimei vizite, pentru a putea efectua o verificare avizata.

Se considera frecvnet ca dintii sunt sanatosi in virtutea ingrijirii zilnice la domiciliu si se omite controlul stomatologic de rutina. Rolul stomatologului, pe langa tratament, este si acela de a preveni si de a impiedica aparitia unor probleme.

O vizita regulata la stomatolog are o serie de avantaje care permit constientizarea importantei sanatatii dentare. Din punct de vedere al sanatatii, pot fi evitate probleme precum: carii, tartru, gingivita, parodontita, deteriorarea canalului radicular, o serie de alte boli care se pot agrava daca nu sunt descoperite la timp.

O examinare stomatologica obisnuita are, de asemenea, avantaje „economice”: economiile rezultate sunt semnificative, deoarece ingrijirea dentara obisnuita previne problemele mai grave care implica si preturi mai ridicate ale tratamentului.

Recomandarea este sa vizitati medicul stomatolog la fiecare 6-12 luni, pentru a va asigura ca igiena orala are un efect de durata.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?