Care este diferenta dintre ortodontia estetica si ortodontia clasica?

Care este diferenta dintre ortodontia estetica si ortodontia clasica?

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care studiaza modul in care sunt aliniati dintii si relatia lor cu restul cavitatii bucale. Scopul ortodontiei este de a rezolva dezechilibrele create de dispunerea incorecta a dintilor, imbunatatind respiratia, masticatia si vorbirea.

Terapia ortodontica produce rezultate mai bune daca este inceputa devreme (la tineri), dat fiind ca se intervine in procesul de crestere a dintilor. In cazul adultilor care abordeaza ortodontia obtinand rezultate bune, pe langa tratamentul ortodontic, poate fi necesara o operatie maxilo-faciala sau inserarea de proteze pentru corectarea situatiilor mai grave.

Alinierea dintilor, atat la tineri cat si la adulti, este importanta nu doar din motive estetice: o dentitie corecta evita dezvoltarea unor probleme precum tulburari ale articulatiei temporomandibulare, infectioase si osoase.

Tipuri de ortodontie

Prima distinctie pe care o putem face este intre ortodontia fixa ​​si cea mobila.

Ortodontia fixa foloseste aparate care sunt atasate permanent de dintii pacientului pana la finalul tratamentului. Avantajele acesteia sunt actiunea continua pe care aparatul o exercita asupra dintilor si faptul ca pacientul nu trebuie sa isi faca griji cu privire la fixarea si scoaterea aparatului tot timpul.

Ortodontia mobila foloseste dispozitive detasabile care trebuie purtate cel putin un anumit numar de ore pe zi, pe baza terapiei prescrise de medicul ortodont. Avantajele acesteia sunt posibilitatea de a avea o igiena orala mai buna si de a putea evita purtarea aparatului in permanenta.

Pe langa aceasta clasificare, putem distinge diferitele solutii ortodontice in vizibile si invizibile.

Ortodontia vizibila mai este numita si clasica, deoarece istoric este mai longeviva si presupune instalarea unor dispozitive care sunt vizibile.

Ortodontia invizibila sau estetica este o noutate a ultimilor ani si consta in aplicarea unor dispozitive invizibile, atat fixe, cat si mobile, pentru corectarea pozitiei dintilor. Sunt solutii mai scumpe decat cele clasice, dar au avantajul ca nu afecteaza estetica zambetului pacientului pe toata durata tratamentului.

Ortodontie fixa

Ortodontia fixa este un tratament care presupune instalarea de aparate fixe, atasate de dintii pacientului pe toata durata terapiei. Se prefera aceasta varianta pentru ca permite miscari ample si complicate ale danturii. De fapt, forta exercitata de dispozitivele fixe este de obicei mai mare decat cea exercitata de dispozitivele mobile.

Aparatul fix poate fi metalic sau transparent in ceramica. Poti opta si pentru aparate linguale care, in loc sa se pozitioneze in afara arcadei, se aplica in interior, reducand la minim vizibilitatea aparatului. Puteti citi aici despre aparatul dentar fix metalic.

Ortodontie mobila

Ortodontia mobila consta in aplicarea unor dispozitive care pot fi indepartate independent de catre pacient. Poate fi folosita atat la copii, cat si la adulti, dar trebuie respectate intotdeauna indicatiile medicului cu privire la timpul de utilizare.

Aparatele ortodontice mobile sunt:

  • Mecanice: clasicele aparate, folosite pentru a misca dintii sau ca functie de intretinere post-terapie.
  • Aparate monobloc: utile nu numai pentru corectarea pozitiei dintilor, ci si pentru directionarea acestora in timpul cresterii.
  • Estetice: acestea sunt aparatele transparente detasabile, utile pentru corectarea cele mai mici defecte de aliniere.

Ortodontie invizibila

Ortodontia invizibila s-a nascut in principal pentru a raspunde nevoilor estetice ale celor care au nevoie de tratament ortodontic. Aici sunt incluse urmatoarele:

Ortodontia linguala: care presupune aparate instalate in interiorul arcadei nu in fata, minimimalizand vizibilitatea acestora.

aparat dentar invizibil

Aparate transparente: sunt dispozitive mobile care sunt usor de purtat si indepartat de catre pacient, un exemplu fiind aparatul Invisalign invizibil sau aparatul dentar ceramic.

Aceasta este solutia cel mai putin vizibila dintre toate si este cea mai potrivita pentru corectii mai mici.

Colaborarea pacientului este esentiala pentru acest tip de terapie si se impune respectarea timpilor de utilizare a aparatului pentru ca tratamentul sa isi produca efectul. Tehnicile ortodontice invizibile sunt in continua dezvoltare si scopul lor este de a incerca sa obtina acelasi rezultat ca si cele clasice, respectand in acelasi timp estetica zambetului pacientului.

De ce este important sa-ti indrepti dintii?

A urma un tratament ortodontic fie ca este clasic sau invizibil, cu aparate fixe sau mobile, este important si nu doar din motive estetice. Dintii pozitionati corect fac posibila evitarea problemelor articulare, respiratorii si de vorbire.

De exemplu, in prezenta unui dinte inclinat, inaltimea pentru mestecat este redusa, iar articulatia incepe sa se deterioreze in timp. In plus, curatarea zilnica in zona dintelui inclinat este dificila, lasand loc modificarilor cavitatii bucale precum cariile dentare. Factorul estetic, prin urmare, este doar o consecinta a unei danturi bine pozitionate si sanatoase.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?