O coroana este un invelis care inlocuieste partea vizibila a unui dinte deteriorat, devitalizat (in urma unei carii sau prin pierderea nervului) sau fracturat. Coroana dentara poate fi cimentata pe un pivot dentar sau insurubata pe un implant dentar care inlocuieste inclusiv radacinile unui dinte lipsa.
Functia principala a unei coroane dentare este aceea de a intari structura dintelui si de a reda estetica naturala.
Tipuri de coroane dentare
Coroanele dentare pot inlocui:
- un dinte individual, atunci cand este slefuit sau cu ajutorul unui pivot cand se mai pastreaza doar radacina dintelui
- mai multi dinti sub forma unei punti dentare
- sau poti fi atasate pe implanturi dentare
Materialele din care sunt realizate coroanele dentare sunt variate, dar de mai bine de 100 de ani ceramica a fost preferata si, incepand cu anii 1950, prin introducerea unui strat metalic sub carcasa ceramica, proteza castiga din punct de vedere al rezistentei. Coroana metalo-ceramica a fost pana acum cativa ani cea mai raspandita pe piata in configuratii diferite, in special in ceea ce priveste tipul de aliaj metalic folosit.
In functie de materialul din care sunt realizate exista diferite tipuri de coroane dentare:
Coroana metalo-ceramica
In acest caz, partea interioara invizibila, care acopera direct dintele, este realizata din metal iar stratul exterior este realizat din ceramica.
Datorita cadrului metalic este o coroana solida si rezistenta insa se confrunta cu problema comuna a contractiei gingiei, facand vizibila culoarea metalului intre gingie partea ceramica alba. Din acest motiv sunt mai des folosite pentru dinti situati in partea din spate a gurii.
Coroana din ceramica pe zirconiu sau integral zirconiu
Coroana dentara din ceramica pe zirconiu este formata dintr-o structura din zirconiu si un strat ceramic extern.
Zirconiul este un material foarte dur, renumit pentru rezistenta sa, astfel partea din zirconiu asigura durabilitate, este perfect biocompatibila, hipoalergenica, cu randament estetic foarte ridicat.
Zirconiul nu este transparent la lumina si datorita acestei opacitati este foarte dificil sa se distinga coroana de zirconiu de dintii naturali.
Deoarece zirconul este biocompatibil, coroanele de zirconiu nu cauzeaza aproape niciodata simptome alergice si sunt absolut compatibile cu corpul uman.
Coroana integral ceramica
Contine doar ceramica (portelan) atat la interior cat si la exterior si, spre deosebire de coroanele metalo-ceramice, nu formeaza o linie vizibila intre coroana si gingie. Coroanele din ceramica sunt semitransparente si netede, imita perfect culoarea, forma, dimensiunea si caracteristicile dintilor naturali. Sunt folosite pentru inlocuirea dintilor frontali.
Ceramica este un material extrem de biocompatibil, fara reactii alergice si nu irita gingia.
Coroana dentara din compozit
Avantajul acestor coroane este ca sunt mai ieftine, dar sunt din ce in ce mai putin utilizate, deoarece rezultatul estetic este nesatisfacator in comparatie cu alte materiale. Un dezavantaj al acestui tip de coroana este faptul ca, in timp, culoarea protezei tinde sa se schimbe ca urmare a absorbtiei pigmentilor de culoare.
Cand este nevoie de o coroana dentara?
Coroana protetica este aplicata in diferite cazuri, dar serveste in esenta pentru a proteja si restabili functionalitatea unui dinte care este inca prezent, dar deteriorat.
Coroana dentara
- este necesara in cazurile in care dintele nu poate fi reconstituit folosind o simpla plomba, deoarece este compromis definitiv.
- este recomandata in cazul devitalizarii unui dinte, avand in vedere ca acesta tinde sa slabeasca, crescand riscul de leziuni sau ciobire.
- este folosita in cazul unei punti dentare, al unui dinte afectat de patologii sau putin estetic
- reprezinta solutia cea mai potrivita in cazul unui implant dentar sau cand pacientul este afectat de boli care implica distrugerea progresiva a smaltului.
Etapele tratamentului
Inainte de a fi acoperit cu o coroana dentara, dintele trebuie devitalizat printr-un tratament de canal, pentru a evita orice fel de disconfort sau durere, apoi slefuit pana se ajunge la o dimensiune corespunzatoare pentru a facilita plasarea coroanei.
Dupa ce s-a luat amprenta dintelui natural coroana dentara este pregatita si apoi aplicata perfect la baza dintelui. Ultima etapa a interventiei implica cimentarea coroanei pe dinte. In cazul in care o coroana se aplica pe implantul dentar, poate fi insurubata pe acesta.
Avantajele coroanei dentare
Aplicarea perfecta a unei coroane dentare are meritul de a readuce dintele compromis la forma initiala.
Coroanele dentare sunt realizate respectand forma naturala si culoarea dintilor, imbunatatind estetica zambetului.
Coroanele dentare au meritul de a intari dintii si de a-i proteja pe cei ciobiti si mai expusi riscului de aparitie a cariilor.
Din punct de vedere functional, coroanele ajuta la mestecarea alimentelor si sunt o solutie mult mai stabila si mai sigura decat protezele detasabile.
Cat dureaza o coroana dentara?
O coroana dentara poate dura intre 5 si 20 de ani, in functie de factori precum:
– igiena orala adecvata si curatare profesionala periodica care pot prelungi durata de viata a coroanei;
– alimentatie: consumul de alimente prea tari poate uza coroanele, in special pe cele din metal;
– retractia gingivala: o data cu varsta sau din cauza bolilor parodontale, gingia poate suferi modificari si astfel coroana poate deveni inadecvata pentru noua anatomie.
Cat costa o coroana dentara?
In functie de materialul din care este realizata, pretul unei coroane dentare poate varia. In cadrul clinicii stomatologice Miko Dental beneficiati de experienta unor medici specialisti in protetica dentara. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru coroana dentara.