Zirconiul dentar si aplicatiile lui in implantologie

Zirconiul dentar si aplicatiile lui in implantologie

Zirconiul reprezinta cea mai recenta inovatie si un material de excelenta in materie de reabilitari dentare cu rezultate estetice maxime. Aplicarea protezelor de zirconiu este o solutie excelenta deoarece acesta este  foarte asemanator cu dintii naturali si are un rezultat estetic mult mai bun decat alte solutii protetice pentru care se utilizeaza si metale.

Zirconiul este un metal alb raspandit in natura ca mineral. Din el se obtine un tip de ceramica, oxidul de zirconiu, care, in combinatie cu oxigenul, devine un material cu proprietati optime in realizarea coroanelor dentare: duritate extrema si transluciditate mare. Este anticoroziv si foarte ductil, ceea ce il face adecvat pentru prelucrare.

Cea mai importanta proprietate, ca in si in cazul titanului, este aceea ca este un material biocompatibil, adica nu provoaca reactii de respingere din partea organismului. Materialul este foarte solid si rezistent, insa mai greu decat alte materiale protetice.

Zirconiul dentar se foloseste pentru restaurari de coroane individuale si punti pe implanturi sau dinti naturali. In cazul inlocurii unui singur dinte, se indeparteaza o portiune mai mica din dintele original decat in cazul celorlalte materiale folosite la realizarea coroanelor denare.

Poate fi utilizat si in cazul restaurarilor prin implant dentar, ca bont insurubat pe acesta, pentru a sustine punti dentare sau coroane unice.

Care sunt avantajele utilizarii zirconiului?

In implantologie acest material este folosit din ce in ce mai frecvent din mai multe motive.

Grad excelent de biocompatibilitate, neavand efecte daunatoare asupra organismului cu care intra in contact.
Zirconiul nu provoaca alergii in cavitatea bucala, biocompatibilitatea excelenta respecta mucoasa si tesuturile gurii. Spre deosebire de o coroana din zirconiu, celelalte aliaje metalo-ceramice pot sa nu fie compatibile cu tesuturile din cavitatatea bucala.

Rezistenta mare si durabilitate in timp
O proteza de zirconiu, datorita duritatii materialului, este foarte solida si garanteaza o rezistenta mai mare in timp la sarcini ocluzale (muscatura). Totodata, protejeaza mai bine dintii de atacul acid, restaurarea protetica putand rezista pentru o lunga perioada de timp.

Rezultate estetice la nivel inalt
In comparatie cu alte elemente, o proteza de zirconiu este translucida (forma speciala de transparenta a unui corp sau a unei suprafete), proprietate care face zirconiul foarte asemanator cu dintii naturali.
Un alt avantaj este acela de a se putea personaliza la maxim culoarea naturala a dintilor pacientului, culoare ce se pastreaza pentru o viata intreaga. Cu zirconiul, dezavantajul formarii muchiilor intunecate datorita contractiei gingivale este eliminat, asa cum se intampla in reabilitarile realizate cu aliaje ale componentelor metalo-ceramice.

Curatare usoara
Zirconiul este un material neporos, astfel se previne absorbtia substantelor acide, corozive si toxice. Placa bacteriana se acumuleaza cu dificultate pe acest tip de coroane, igiena orala fiind facilitata si rapida.

Procesul de obtinere a unei proteze de zirconiu

Zirconiul dentar

Dupa amprentare, mulajul se scaneaza pentru a avea imagini digitale, care sunt inserate apoi intr-un software de proiectare (CAD dedicat). Se realizeaza virtual proiectul de reabilitare droit iar fisierul generat este introdus intr-un alt software special care gestioneaza o masina de frezat.

Zirconiul dentar

Pornind de la imaginea 3D procesata anterior se realizeaza o bucata de zirconiu prin frezare. Aceasta este plasata intr-un cuptor special de sinterizare, adica de lipire a pulberilor ceramice in urma incalzirii si presarii lor. Procesul de sinterizare este unul dintre cele mai importante in fabricarea unei proteze din zirconiu, deoarece temperaturile ridicate transforma materialul intr-o restaurare cu densitate si duritate complete. Numai datorita acestei etape de procesare se obtin proprietatile definitive ale materialului, cum ar fi rezistenta ridicata sau transluciditatea (capacitatea de a lasa lumina sa treaca).

In concluzie, zirconiul se consolideaza din ce in ce mai mult ca o alternativa valabila la protezele metalo-ceramice deoarece: arata mai bine, este mai lucios, este la fel de rezistent.

Cat costa o coroana dentara din zirconiu?

Procesul de realizare a unei coroane din zirconiu este unul complex, facand ca aceasta sa aiba un cost mai mare decat o coroana traditionala. In cadrul clinicii stomatologice Miko Dental medicii specialisti in protetica dentara folosesc cele mai bune materiale si cele mai avansate echipamente cu tehnologie de ultima ora pentru a obtine coroane protetice perfecte, adaptate nevoilor fiecarui pacient. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru coroana dentara din zirconiu.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?