Recuperarea dupa operatia de implant dentar

Recuperarea dupa operatia de implant dentar

Implantul dentar este cea mai moderna, practica si eficienta solutie de inlocuire pentru un dinte lipsa. Unul dintre avantajele implanturilor il reprezinta posibilitatea ca intr-o singura sesiune sa fie inserate mai multe implanturi si, prin urmare, de a accelera reabilitarea protetica a pacientului.

Cat dureaza disconfortul?

Una dintre principalele preocupari ale pacientilor se refera la gestionarea durerii nu numai in timpul interventiei chirurgicale, efectuate sub anestezie locala, ci si in perioada post-operatorie.
In timpul fazei de vindecare, se poate intampla sa existe durere, a carei intensitate variaza de la pacient la pacient. In orice caz, durerea postoperatorie este usor de gestionat prin administrarea de antiinflamatorii si analgezice obisnuite.

Perioada de vindecare pana la disparitia totala a durerii difera de la persoana la persoana. Cu cat pacientul respecta indicatiile postoperatorii, cu atat sunt mai mari sansele de a reduce timpul de reabilitare.

Ce se intampla dupa plasarea implantului dentar si care sunt regulile de urmat in perioada postoperatorie pentru a evita complicatiile? 

La fel ca orice interventie chirurgicala, implantologia dentara ofera cateva reguli simple de urmat dupa operatie, pentru a evita aparitia unor complicatii care pot periclita osteointegrarea si, prin urmare, succesul implantului dentar.
Punand in practica toate sfaturile medicului stomatolog, perioada post-operatorie poate fi lipsita de durere sau alt disconfort.

Recomandari postoperatorii

Perioada de recuperare, in cazul in care se efectueaza o interventie chirurgicala cu mai multe implanturi, este la fel de rapida si nu se schimba in comparatie cu inlocuirea unui singur dinte, motiv pentru care este recomandat, daca este necesar, sa fie inserate mai multe implanturi intr-o singura interventie.

Iata unele reguli simple pentru a reduce perioada de recuperare dupa interventia de implant dentar:

Gheata

In general, la cateva zile dupa operatie, pot aparea umflaturi in zona afectata de operatie. Un obraz umflat nu trebuie sa ingrijoreze, deoarece face parte din procesul normal de vindecare, dupa aproximativ o saptamana totul va tinde sa revina la normal.
Pentru a limita umflarea, se aplica o punga de gheata pe fata, in zona corespunzatoare celei in care au fost inserate implanturile, fara a apasa zona operata.
Senzatia de rece, care provoaca vasoconstrictie, limiteaza edemul si hemoragia in tesuturi care pot provoca umflaturi.

Alimentatia

Este posibil sa se manance dupa operatie; in primele 36 de ore se recomanda consumul de alimente lichide si reci (inghetata, iaurt, lapte rece, smoothie-uri, sucuri de fructe) pentru a nu pune prea multa presiune pe zonele afectate.
O dieta bazata pe alimente foarte moi trebuie totusi urmata pana in ziua in care sunt eliminate cusaturile.
In schimb, anumite alimente ar trebui evitate:cele picante, acide (de exemplu rosii), prea dure sau cu fibre.

Igiena orala

Igiena orala joaca un rol imens in perioada postoperatorie. Deoarece este vorba despre o leziune a membranei, este absolut necesar sa se evite formarea unui mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor.
In zilele urmatoare interventiei se recomanda utilizarea unei ape de gura sau solutii antiseptice, astfel incat zona sa fie dezinfectata si este recomandat ca implanturile sa nu fie atinse cu mainile pentru a evita anumite infectii.

Recuperarea implant dentar Igiena orala la domiciliu ramane neschimbata in ceea ce priveste dintii care nu sunt adiacenti zonei interventiei. Astfel, periuta de dinti (electrica sau manuala) si ata dentara continua sa fie utilizate. Cu toate acestea, in zonele operate, se recomanda o grija deosebita pentru a nu traumatiza tesuturile si se recomanda doar utilizarea unei ape de gura pe baza de clorhexidina.
Noul implant se va osteointegra si, in scurt timp devine una cu tesuturile inconjuratoare eliminand riscul de infectii, dar in primele zile cu rana inca nevindecata, este bine sa se evite comportamente care genereaza risc infectios.

Odihna

Dupa operatie, se recomanda odihna si evitarea situatiilor de stres fizic.

Renuntarea la fumat

Ca si in cazul tuturor interventiilor care implica cavitatea bucala, renuntarea la fumat este recomandata, pentru a nu incetini vindecarea, mai ales in primele zile dupa operatie

Indepartarea suturilor

Indepartarea firelor are loc la 7-10 zile dupa interventie, dupa care pacientul va merge la dentist dupa 3-6 luni pentru atasarea protezei.

Controale periodice

La fel ca dintii naturali, implanturile sunt, si ele, expuse la actiunea placii bacteriene, motiv pentru care o igiena orala deficitara sau incorecta poate contribui la aparitia inflamatiei si a infectiilor. Acesta este motivul pentru care prevenirea dentara este importanta si controale periodice de rutina se recomanda cel putin o data la 6 luni.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?