Implanturile dentare in cazul parodontozei

Implanturile dentare in cazul parodontozei

Parodontoza sau parodontita reprezinta una dintre principalele cauze ale pierderii dintilor. Aceasta este o boala care afecteaza parodontiul sau tesuturile de sustinere ale dintelui. Din cauza proceselor infectioase bacteriene care patrund in buzunarele gingivale, aceste tesuturi sunt deteriorate si compromit stabilitatea fiecarui dinte. Daca este netratata, parodontita poate duce si la pierderea dintilor.

Implant dentar parodontoza

 

Placa si tartrul sunt principalii factori etiologici in cazul parodontozei, prin urmare igiena orala este cel mai important instrument pentru combaterea progresului bolii.

 

 

 

Tratamentul parodontozei depinde de stadiul bolii. In faza initiala este afectata gingia si solutia ideala este tratarea gingivitei pentru a preveni transformarea acesteia in parodontita. Terapia aferenta poate fi efectuata cu tratamente nonchirurgicale sau chirurgicale, in functie de gravitatea cazului.

Cu timpul este afectat si osul, care se resoarbe, iar in cazul in care gingivita evolueaza in parodontita, este foarte important ca diagnosticul si tratamentul sa fie facute in timp util.

Parodontita este tratata astazi prin abordarea traditionala care include adesea o parte chirurgicala, chiar minim invaziv și non-chirurgical cu laser. Prin tratamentul cu laser se obtine o decontaminare totala, profunda, nedureroasa si non invaziva.

Daca parodontita nu este tratata la timp, inflamatia dauneaza ireversibil tesuturilor de sustinere ale dintilor, facandu-le irecuperabile sau chiar provocand caderea dintilor din cauza lipsei suportului osos.

O posibila tehnica de reabilitare in faza avansata o reprezinta implantologia. In aceasta faza, abordarea terapeutica nu mai poate trata boala, ci vizeaza doar inlocuirea dintilor. Studii stiintifice au aratat ca inserarea unui implant pe un tesut gingival care se recupereaza dupa parodontita nu exclude succesul sau stabilitatea acestuia.

Implant dentar parodontoza

Implanturile dentare sunt o solutie excelenta pentru inlocuirea dintilor lipsa, dar inainte de a le realiza este esentiala igienizarea si curatarea intregii cavitati bucale pentru a preveni riscul infectarii acestora.

Problema cea mai frecventa in cazul tratamentului cu implant dentar este prezenta unei cantitati relativ mici de os, determinata de progresia infectiei, precum si riscul de a dezvolta infectii la nivelul implanturilor, numit periimplantita, cu riscul de a se pierde si implanturile. Calitatea si cantitatea de os prezent trebuie evaluate, astfel incat implanturile sa poata fi osteointegrate in osul care le gazduieste.

Fiind afectate si restul elementelor, parodontita trebuie tratata pentru a reduce acest risc! Astfel, extractia dintilor compromisi si implanturile dentare trebuie insotite de tratarea infectiei de la ceilalti dinti.

Implanturile dentare de astazi reprezinta cel mai eficient mijloc disponibil pentru inlocuirea dintilor lipsa din cauza parodontozei din mai multe motive:

  1. boala parodontala afecteaza adesea toti dintii de pe arcada, astfel incat cei reziduali nu pot fi folositi ca stalpi pentru o punte dentara;
  2. protezele detasabile se sprijina cu carlige pe dinti, ceea ce determina o crestere a mobilitatii;
  3. implanturile de titan nu sunt percepute de catre organism ca fiind corpuri straine. Acest lucru este demonstrat de faptul ca exista o stabilitate a nivelului osos in jurul implanturilor si, in același timp, o progresie a bolii in ceea ce priveste pierderea osoasa in locurile in care dintii naturali sunt inca prezenti.

O atentie deosebita trebuie acordata igienei si vizitelor periodice pentru verificarea implantului. Este important ca implanturile sa beneficieze de o ingrijire deosebita pentru mentinerea igienei orale, atat acasa, prin utilizarea atei dentare sau periei interdentare, cat si profesionist, prin programari periodice la igienistul dentar.

In cazul afectiunilor parodontale severe care nu permit conservarea dintilor naturali, o posibila reabilitare este implantologia cu incarcare imediata post-extractie. In acest caz, se procedeaza la indepartarea dintilor compromisi ireversibil si inlocuirea imediata cu implanturi dentare pe care se ataseaza o proteza fixa.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?