Inainte de a incepe un tratament ortodontic, exista anumite aspecte care trebuie luate in considerare, ceea ce face alegerea dispozitivului una dificila. Eficient, economic si invizibil sunt doar cateva caracteristici importante ale unui aparat dentar.
Aparatele dentare au rolul de a corecta malocluziile sau alinierea incorecta a dintilor, atat in cazul copiilor cat si al adultilor.
In cazul in care este necesar sa se intervina cu un dispozitiv ortodontic pentru a corecta un anumit defect, posibilitatile care trebuie evaluate sunt multiple. Exista aparate dentare fixe si mobile, invizibile sau realizate din diferite materiale.
Aparatul ortodontic fix
Este compus in general din braketi metalici sau ceramici / safir aplicati direct pe dinti si conectati intre ei prin arcuri de sarma subtire. Acestea sunt inlocuite progresiv in timpul tratamentului de catre ortodont si exercita forta necesara pentru miscarea si alinierea corecta a dintilor. Aparatele dentare fixe pot fi aplicate, modelate si indepartate numai de catre specialistul ortodont.
Exista tipuri de aparate dentare fixe folosite in diferite tratamente ortodontice. Cele mai cunoscute sunt cele metalice, din ceramica sau din safir.
Fiecare aparat are caracteristici distincte si este mai potrivit pentru un tip de tratament. Acesta este motivul pentru care este important sa fie cunoscute de care cei interesati. In functie de cele mai importante caracteristici, cele 3 tipuri de aparate dentare fixe sunt comparate in cele ce urmeaza.
Eficienta
Aparatele metalice traditionale sunt cele mai eficiente pentru tratarea tuturor tipurilor de malformatii dentare desi sunt mai evidente decat alte tipuri de aparate dentare. Tratamentul este, in general, mai rapid decat in cazul altor modele.
Aparatul dentar ceramic din ce in ce mai popular este aproape la fel de eficient ca cel metalic, dar difera de acesta din urma prin aspect. La nivel functional, aparatul dentar metalic si cel ceramic se comporta aproximativ in acelasi mod si permit obtinerea unor rezultate similare.
Aparatul dentar din safir este la fel de eficient ca cel metalic, fiind preferat de pacientii mai tineri din motive estetice.
Durabilitate
Aparatele dentare metalice sunt foarte rezistente la forta generata in timpul tratamentului ortodontic, fiind recomandate in cazurile mai complexe.
Aparatele ceramice sunt putin mai fragile decat cele metalice, putandu-se ciobi sau fisura in timpul mestecarii.
Aparatul dentar din safir este foarte rezistent datorita provenientei sale, safirul fiind unul dintre cele mai dure minerale. Aparatul reprezinta o investitie pe termen lung in sanatatea bucala.
Estetica
In ceea ce priveste factorul estetic, aparatele dentare din safir sunt solutia ideala deoarece braketii lor sunt practic transparenti. Dispozitivul de acest tip ramane intact pana la sfarsitul perioadei de tratament.
Aparatul ceramic este adesea preferat din motive estetice deoarece culoarea ceramicii este asemanatoare cu cea a dintilor si acest lucru face ca aparatul sa fie mai discret si mult mai putin evident decat cele din metal.
Aparatele metalice au un aspect mai putin estetic, care nu este apreciat de toti pacientii.
Pret
Aparate metalice traditionale sunt cele mai ieftine de pe piata. Costul aparatelor dentare ceramice este mai mare decat cel al aparatelor metalice, dar beneficiile estetice si psihologice merita cheltuielile suplimentare.
Aparatul dentar safir are un cost mai ridicat decat primele tipuri, dar mai mici comparativ cu cele invizibile (linguale), insa este si cel mai confortabil.
Durata tratamentului ortodontic
Daca este luata in considerare doar durata tratamentului, cele mai bune de pe piața sunt aparatele metalice, deoarece sunt practic indestructibile si necesita o intretinere redusa. Acesta este unul dintre factorii care fac ca acestea sa fie cele mai utilizate in ortodontia copiilor. Aparatele din safir si din ceramica sunt foarte asemanatoare cu durabilitatea celor din metal iar acest lucru nu ar trebui sa fie un factor critic la alegere.
Durata unui tratament orodontic ce presupune un aparat dentar depinde de mai multi factori natura problemei, respectarea instructiunilor de tratament si tipul de aparat ales.
In general, un dispozitiv ortodontic trebuie purtat in medie o perioada cuprinsa intre 18 si 26 de luni, desi exista mai multe exceptii: poate merge de la 6 luni necesare pentru rezolvarea malformatiilor minore la 5-6 ani pentru cele mult mai grave.
Igiena bucala
Este recomandat ca pacientul sa mentina o igiena orala buna cu orice tip de aparat dentar. Cu toate acestea, aparatele metalice sunt cele mai permisive in acest sens, deoarece culoarea lor inchisa acopera eventualele pete galbui. Cele din ceramica si din safir necesita mai multa atentie la curatare, deoarece legatura din plastic transparent isi poate schimba culoarea, mai ales in cazul consumului de ceai sau cafea.
Tipul de aparat dentar care va fi utilizat va depinde de tratament si de particularitatile pacientului. Cea mai buna alternativa pentru fiecare pacient este recomandata de catre medicul ortodont.
Clinica stomatologica Miko Dental ofera servicii complete de ortodontie la preturi rezonabile. Daca sunteti interesat de un aparat dentar, va invitam sa consultati aici lista noastra de preturi pentru aparate dentare.